Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
«ΜΑΧΗ» ΟΜΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
Η «Sanofi» εκβιάζει ανοιχτά για υψηλότερες επιδοτήσεις

Οι ΗΠΑ θα πάρουν πρώτες ένα πιθανό εμβόλιο, επειδή έχουν προπληρώσει, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος

Σε έναν στυγνό εκβιασμό προχώρησε και δημόσια ο γαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός «Sanofi», ξεκαθαρίζοντας πως όποιος πληρώσει πρώτος (και περισσότερα) θα πάρει πρώτος το εμβόλιο που ενδεχομένως θα κατασκευαστεί. Η «Sanofi» είναι μία από τις περίπου 100 εταιρείες και ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως που διαγωνίζονται για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.

Οπως σημείωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πολ Χάντσον, οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι η πρώτη χώρα που θα λάβει ένα πιθανό εμβόλιο: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να προ-παραγγείλει επειδή έχει επενδύσει για να αναλάβει τον κίνδυνο». Δηλαδή, έχει πληρώσει τη φαρμακευτική εταιρεία, για την περίπτωση που η επένδυσή της στο εμβόλιο δεν αποφέρει τα αναμενόμενα κέρδη.

Ο διευθύνων σύμβουλος παραπέμπει σε συμφωνία με τον αμερικανικό οργανισμό βιοϊατρικής έρευνας και ανάπτυξης («Barda») τον περασμένο Φλεβάρη, για επιδότηση 28 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν τις πρώτες δόσεις του ενδεχόμενου εμβολίου. Την ίδια περίοδο η «Barda» επένδυσε μεγάλα ποσά σε διάφορα προγράμματα εμβολίων παγκοσμίως. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna», λέγεται ότι έλαβε περίπου 450 εκατ. ευρώ. Το πρακτορείο, το οποίο αναφέρεται στο υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, αναφέρει ότι αυτό επενδύει σε έρευνα για εμβόλια που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και σε αντάλλαγμα συνήθως απαιτεί ότι τμήματα ανάπτυξης, κατασκευής και πώλησης πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι προφανές ότι στην παγκόσμια κούρσα για την ανακάλυψη και παροχή του εμβολίου, οι φαρμακοβιομηχανίες εκβιάζουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη - και μάλιστα εξασφαλισμένα από πριν - υψηλές επιδοτήσεις από τα χρήματα των λαών και υψηλές τιμές πώλησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Sanofi» καλεί εδώ και καιρό τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να δημιουργήσουν έναν εξίσου ισχυρό - και κυρίως πρόθυμο να χρηματοδοτήσει - θεσμό όπως ο «Barda», για να εξασφαλίσουν στην ήπειρο την καλύτερη δυνατή θέση στη μελλοντική παροχή εμβολίων.

Η προκλητική δημόσια δήλωση του ομίλου «Sanofi», απευθύνεται σε άλλα κράτη κυρίως στην ΕΕ, παζαρεύοντας «στα ίσα» μεγαλύτερες επιδοτήσεις για να κερδίσουν αυτές προβάδισμα. Μάλιστα, ειδικοί αναφέρουν σε ΜΜΕ ότι η «Sanofi» μιλά πιο δυνατά από τους άλλους φαρμακευτικούς ομίλους, αλλά όλες οι εταιρείες θα επωφεληθούν.

Οπως ανέφερε η γαλλική φαρμακοβιομηχανία μετά τη συνέντευξη Χάντσον, «η εταιρεία διεξάγει επί του παρόντος πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες με την ΕΕ και με τη γαλλική και γερμανική κυβέρνηση για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης εμβολίων».

Επιπλέον, «είναι πολύ ενθαρρυντικό που η Κομισιόν έχει αναλάβει δράση τις τελευταίες βδομάδες και επανεξετάζει μέτρα που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τόσο την ανάπτυξη εμβολίων όσο και την πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό», σημειώνει σε δελτίο Τύπου.

Την περασμένη βδομάδα, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Κομισιόν συγκέντρωσαν περίπου 7,4 δισ. ευρώ στη «διάσκεψη δωρητών» για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας αναζήτησης εμβολίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει ξανά τις φαρμακευτικές εταιρείες(2021-02-04 00:00:00.0)
Κορυφώνεται ο ανταγωνισμός για τις αγορές που θα διατεθούν τα εμβόλια(2020-11-21 00:00:00.0)
«Καλπάζει» η πανδημία, εντείνεται ο ανταγωνισμός για το εμβόλιο(2020-08-22 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα κρούσματα και ο ανταγωνισμός για εμβόλιο(2020-08-21 00:00:00.0)
Κινήσεις του ευρωενωσιακού κεφαλαίου στη «γεωπολιτική κούρσα» με ΗΠΑ - Κίνα(2020-06-06 00:00:00.0)
Εκβιάζουν ανοιχτά για τεράστιες επιδοτήσεις και εγγυημένα κέρδη(2020-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ