Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΡΩΣΙΑ
Περίπου 400 εστίες κορονοϊού σε νοσοκομεία

Ενώ έχουν αυξηθεί οι θάνατοι από αιτίες σχετικές με την κατάχρηση αλκοόλ

ΜΟΣΧΑ.--

Περίπου 400 εστίες μετάδοσης του κορονοϊού έχουν δημιουργηθεί σε ρωσικά νοσοκομεία, ορισμένα εκ των οποίων ή τμήματά τους έχουν τεθεί σε καραντίνα και οι ασθενείς φοβούνται να τα επισκεφθούν, δήλωσε προχτές ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο. Η κατάσταση δείχνει ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός των υγειονομικών είναι ανεπαρκής και οι συνθήκες νοσηλείας ακατάλληλες, όπως έχουν καταγγείλει σε αρκετές περιπτώσεις Ρώσοι υγειονομικοί.

Ο ίδιος ο Μουράσκο παραδέχτηκε πως παρότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προφύλαξης, εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοια προβλήματα και δικαιολογημένα οι ασθενείς φοβούνται. Παράλληλα επισήμανε ότι η προγραμματισμένη παροχή ιατρικής περίθαλψης έχει αλλάξει, τόσο στη Ρωσία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς τα δημόσια συστήματα Υγείας λόγω διαχρονικών ελλείψεων και περικοπών αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το Εθνικό Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο Νευροχειρουργικής «Ν. Μπουρντένκο», στο οποίο, όπως είπε, τον Απρίλη ο αριθμός των ασθενών μειώθηκε κατά 7%.

Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία, άλλοι 58 ασθενείς με κορονοϊό υπέκυψαν μέσα σε ένα 24ωρο στη Ρωσία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε πάνω από 2.200. Επίσης χτες, τα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα έπεσαν κάτω από 10.000, για πρώτη φορά μετά τις αρχές Μάη.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία σχετικά με την αύξηση της θνητότητας εξαιτίας της κατάχρησης αλκοόλ. Ο Ρώσος υπουργός Υγείας δήλωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα πεθαίνουν την περίοδο της πανδημίας από ασθένειες που σχετίζονται με την κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών.

«Δυστυχώς αυτή την περίοδο ο ρόλος του αλκοόλ στη δομή της θνητότητας άρχισε να αυξάνεται», είπε ο Μουράσκο. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι άντρες, μετά τα 18 έτη, παρουσιάζουν αμέσως υψηλά ποσοστά θνητότητας εξαιτίας της κατάχρησης αλκοόλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ