Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σε όλα τα «ταμπλό» το ιμπεριαλιστικό παζάρι

Για απόσυρση των ενεργειακών ομίλων από την κυπριακή ΑΟΖ με πρόσχημα την πανδημία κάνει λόγο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ενώ πυκνώνει η «κινητικότητα» για «διευθετήσεις»

Εναρξη σεισμικών ερευνών στην περιοχή που προβλέπεται από τη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ ανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σχολιάζοντας ότι «αυτοί που ήθελαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης στη Μεσόγειο, τώρα έμειναν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού». Ο Ντονμέζ είπε ότι οι σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και επέκρινε «πολλούς παίκτες», που «στην Ανατολική Μεσόγειο προσπάθησαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός (ενεργειακής) εξίσωσης». Με φόντο την αναστολή (για κάποιους μήνες) γεωτρήσεων που ενεργειακοί κολοσσοί ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ντονμέζ είπε ότι «αυτοί που ήθελαν να μας κρατήσουν εμάς εκτός έμειναν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού» και ότι «ίσως να αποσύρθηκαν, χρησιμοποιώντας ως αφορμή αυτή την (σ.σ. υγειονομική) κρίση» αλλά - πρόσθεσε - «εμείς έχουμε ήδη κάνει πολλές προετοιμασίες. Είμαστε αφοσιωμένοι στον σχεδιασμό μας. Θα προχωρήσουμε ακολουθώντας όσο το δυνατόν γίνεται το πρόγραμμά μας. Τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά από τον Ιούλη με το γεωτρύπανό μας "Φατίχ" σχεδιάζουμε να κάνουμε γεώτρηση».

Στο μεταξύ, την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και της δρομολόγησης επικίνδυνων «διευθετήσεων» αναδεικνύουν και ρεπορτάζ (π.χ. του «Αναντολού») σύμφωνα με τα οποία τουρκικές ΜΚΟ εξετάζουν προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς (όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά και τον ΟΗΕ) με αίτημά τους την «επιστροφή» της Κρήτης και άλλων νησιών του Αιγαίου, με την επίκληση πως η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, επειδή μεταφέρει στρατεύματα σε 12 νησιά. Οι ίδιοι μιλούν για «δικαιώματα» που έχει «η Τουρκία βάσει του Διεθνούς Δικαίου πάνω σε 12 νησιά που της ανήκουν στο Αιγαίο, στην Κρήτη, στη Λιβύη, στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη, στην Κριμαία και τη δυτική Θράκη». Χαρακτηρίζουν την κίνησή τους αυτή «όχι συμβολική» αλλά «ουσιαστική».

Ενώ, αποτυπώνοντας και το πώς το ιμπεριαλιστικό παζάρι απλώνεται σε «όλα τα ταμπλό», στο πλαίσιο και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, αναφέρουν πως «αν δεν μιλήσουμε για τα δικαιώματά μας στην Κρήτη και τα δικαιώματά μας στα Δωδεκάνησα που κατέλαβαν οι Ιταλοί παίρνοντάς τα μέσα από τα χέρια μας κι έπειτα δεν μας τα παρέδωσαν ποτέ μέχρι σήμερα παρά τη συμφωνία ανταλλαγής με τη Λιβύη, τότε κάποιοι θα αμφισβητήσουν ακόμη και τη Γαλάζια Πατρίδα, την παρουσία μας στην Κύπρο, ή τη στάση μας στη Συρία, όπου βρισκόμαστε ως εγγυητές της ασφάλειάς τους. Τώρα με την απόβασή μας στη Μεσόγειο, η οποία εδώ και αιώνες είναι γνωστή ως τουρκική λίμνη, κατόπιν εντολής του Προέδρου μας, δηλώσαμε την ενεργή παρουσία μας...».

Στο μεταξύ, τις διεργασίες σε όλα τα επίπεδα αναδεικνύουν και δημοσιεύματα γύρω από μια πορεία αναθέρμανσης των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας. Σε τουρκικά ΜΜΕ εμφανίστηκαν αναφορές για διμερείς επαφές που προχωρούν για καθορισμό ΑΟΖ, τις οποίες η ισραηλινή πλευρά διέψευσε. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν σε άλλα ΜΜΕ για τη Μέση Ανατολή (π.χ. «Middle East Eye») ότι «αυτό που επιδιώκουμε (τώρα) είναι η πλήρης αποκατάσταση των διπλωματικών μας σχέσεων με την Τουρκία. Οσο δεν προχωρά αυτό, λίγα μπορούμε να πετύχουμε μαζί».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο απασχόλησαν και τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Κύπρου - Ρωσίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, που είχαν «εις βάθος συζήτηση» για τα προβλήματα και στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, «με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και στο αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών», όπως ανακοίνωσε η Λευκωσία.

«Να πέσουν οι τόνοι», ζητάει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στο μεταξύ, κληθείς χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της είναι «άξονας του κακού», απάντησε ότι όπλα της χώρας «είναι πάντα ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, οι σύμμαχοί μας, που είναι πάντα δίπλα μας και η δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα, προσδοκούμε να σταματήσει αυτή η ρητορεία και να σεβαστεί η Τουρκία τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες καλής γειτονίας».

Σχολιάζοντας και διαρροές από την Τουρκία ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε μουσουλμανικό τέμενος, απάντησε: «Γνωρίζουμε όλοι τη σημασία της Αγιά Σοφιάς και την ανάδειξή της ως ένα μνημείο πολιτιστικό της ανθρωπότητας. Επομένως, περιμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί όλο αυτό το πλαίσιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ