Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Πιο πολλά και πιο γρήγορα» στους «πράσινους» επιχειρηματικούς ομίλους η στρατηγική της ΕΕ

Την αύξηση των κονδυλίων, από 7,5 σε 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα στηρίξουν τους σκοπούς του λεγόμενου «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης», το οποίο στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής της ΕΕ για την «πράσινη οικονομία», αναλαμβάνει να «αμβλύνει» τις μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις σε περιφέρειες που θα πληγούν από την περιβόητη απολιγνιτοποίηση αλλά και να ενισχύσει παραπέρα τις «πράσινες» μπίζνες των μονοπωλίων, εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, με έκθεσή του που παρουσίασε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης». Οι ευρωβουλευτές των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, με πρώτο αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσαν κι εδώ να «πλειοδοτήσουν» ζητώντας ακόμα περισσότερα για τους «πράσινους» επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε δήλωσή του για την εν λόγω συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος αναφέρει τα εξής: «Η συζήτηση για το λεγόμενο "Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης" (ΤΔΜ) στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, με βάση την έκθεση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη, διεξήχθη σαν να μην υπάρχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, με αναστολή σύμβασης εργαζόμενοι στα κράτη - μέλη σε συνθήκες πανδημίας, ούτε οι προβλέψεις των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών που μιλούν για "απώλεια έως και 20 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη" ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης που ήδη έχει ξεκινήσει.

Σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στην Ελλάδα - πάνω από 200.000 στην ΕΕ - με βάση το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, που για τη χώρα μας σημαίνει κλείσιμο και εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ σε Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη. Πρόκειται για επικίνδυνες εξελίξεις, τις οποίες οι εργαζόμενοι και ο λαός των περιοχών που θα πληγούν έχουν απορρίψει κι απαντήσει αγωνιστικά συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Η έκθεση για το "Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης" υλοποιεί την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, της "Πράσινης Οικονομίας" για "πιο πολλά και πιο γρήγορα" στους ομίλους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κι άλλων κλάδων, έτσι ώστε να θωρακίσουν την κερδοφορία τους και μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση. Νερό στο όνομα αυτής της στρατηγικής πίνουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ. Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ζήτησε παραπάνω χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτής της αντιδραστικής στρατηγικής και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "σε αυτό το πνεύμα" θα καταθέσει "εποικοδομητικές τροπολογίες".

Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε κινείται και το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που υπερψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και που επί της ουσίας παραδίδει φυσικούς πόρους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βουνά, παραλίες, κ.λπ. ως βορά στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων με διαδικασίες αδειοδοτήσεων εξπρές.

Εκτίθενται όσοι ισχυρίζονται ότι με τις επιδοτήσεις του "ΤΔΜ" οι πληττόμενες περιοχές της Ελλάδας θα γίνουν "Ελβετία". Δεν μπορεί να συγκαλυφθεί η αλήθεια ότι για τα κέρδη του "πράσινου" κεφαλαίου, για να προχωρήσουν επενδύσεις δισ. ευρώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κλείνουν σύγχρονες μονάδες, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής όλων των κλάδων της οικονομίας με το λαό στην εξουσία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και του λαού, απαλλαγμένος από τις αντιπαραθέσεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για το ποιος θα έχει μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδοτικής πίτας, για να καλύψει τη χασούρα της πανδημίας και της νέας κρίσης, που όλοι τους έχουν κοινό στόχο να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων. Το λόγο έχουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους. Αυτοί δεν έχουν πει την τελευταία τους κουβέντα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δείξε μου τι ψήφισες (στο Ευρωκοινοβούλιο) να σου πω ποιος είσαι...»(2024-04-09 00:00:00.0)
«Ανθρακας» οι διαξιφισμοί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ(2021-12-11 00:00:00.0)
Σήμερα αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή(2021-12-09 00:00:00.0)
Κοινή στρατηγική υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων(2021-05-19 00:00:00.0)
Συνεννόηση(2020-02-21 00:00:00.0)
Χρυσώνουν το χάπι(2020-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ