Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Εκτιμήσεις για κύμα έξαρσης ψυχικών ασθενειών

Εκατομμύρια ωθούνται στη φτώχεια και το άγχος, επειδή έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους

Ερευνα για επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία του Covid-19 στην ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο παρουσίασε η διευθύντρια του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Ντέμπορα Κέστελ, υποστηρίζοντας ότι διαγράφεται μια «κρίση ψυχικής υγείας».

Οπως τονίστηκε στη σχετική συνέντευξη Τύπου, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι περιτριγυρισμένοι από θάνατο και ασθένεια και είναι αναγκασμένοι να μένουν απομονωμένοι, ενώ ωθούνται στη φτώχεια και το άγχος εξαιτίας της επιδημίας.

Η απομόνωση, ο φόβος, η αβεβαιότητα, η οικονομική αναστάτωση, όλα αυτά προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν ψυχολογική αναστάτωση, πρόσθεσε η Κέστελ, η οποία παρουσιάζοντας τη σχετική έρευνα επισήμανε ότι είναι πιθανή μια άνοδος του αριθμού και της σοβαρότητας των ψυχικών ασθενειών, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Μεταξύ άλλων, η σχετική έκθεση ξεχωρίζει τις επιπτώσεις που υφίστανται στην ψυχική τους υγεία τμήματα της κοινωνίας πιο ευάλωτα στο άγχος, περιλαμβανομένων των παιδιών και των νέων, που μένουν μακριά από τους φίλους τους και το σχολείο. Ακόμα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, που βλέπουν χιλιάδες ασθενείς να προσβάλλονται και να πεθαίνουν από τον Covid-19. Επίσης, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν νέες αυξημένες οικονομικές δυσκολίες, είτε επειδή έχουν χάσει τη δουλειά τους είτε επειδή κινδυνεύουν να την χάσουν.

Στο διά ταύτα, βέβαια, ο ΠΟΥ συστήνει... μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ψυχική Υγεία, προσφορά έκτακτων υπηρεσιών Ψυχικής Μγείας μέσω τηλε-συνεδριών για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ