Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχίζει καθημερινά την αντιπαράθεση με την Κίνα

Copyright 2020 The Associated

Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχίζει καθημερινά την αντιπαράθεση με την Κίνα
Νέα ένταση προστίθεται καθημερινά στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού τους, έκφραση του οποίου είναι και οι αλληλοκατηγορίες για την προέλευση αλλά και την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Καθημερινές είναι οι δηλώσεις αξιωματούχων και του Προέδρου Ντ. Τραμπ. Μετά την έκθεση της CIA για συνεννόηση της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για απόκρυψη στοιχείων και καθυστέρηση ανακήρυξης της πανδημίας, προκειμένου η πρώτη να προμηθευτεί και από τη διεθνή αγορά αναπνευστήρες και προστατευτικό υλικό, ήρθε η πρόταση που κατατέθηκε στη Γερουσία για να εξουσιοδοτηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος να επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις στην Κίνα αν αποτύχει να «απολογηθεί πλήρως» για τα όσα οδήγησαν στο ξέσπασμα. Χτες και το FBI ισχυρίστηκε ότι διαπίστωσε κινεζική προσπάθεια για υποκλοπή στοιχείων αμερικανικών ερευνών για την εύρεση εμβολίου αντιμετώπισης της νόσου Covid-19. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι χάκερς, ερευνητές και φοιτητές που πρόσκεινται στην Κίνα υποκλέπτουν πληροφορίες από αμερικανικά ινστιτούτα και εργαστήρια για λογαριασμό του Πεκίνου. Χαρακτήρισε τις κινεζικές αυτές απόπειρες «σοβαρή απειλή για την απάντηση της χώρας μας στην Covid-19».

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεση της κυβέρνησης Σι στην αμερικανική «δυσφήμηση» και απέρριψε όλες αυτές τις κατηγορίες. Η κινεζική πλευρά συχνά ανταποδίδει τις κατηγορίες για το ξέσπασμα της πανδημίας και ανταπαντά ότι οι κατηγορίες εναντίον της επιχειρούν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες της αμερικανικής κυβέρνησης για τα πολλά θύματα στις ίδιες τις ΗΠΑ. Επίσης, στο πρακτορείο «Σινχουά» νέα ανάλυση έφερε τον τίτλο «Ουάσιγκτον: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια καλύτερη παγκόσμια τάξη», αναδεικνύοντας ότι η αντιπαράθεση είναι ευρύτερη και δεν αφορά μόνο την πανδημία.

O κορονοϊός ενδεχομένως θα μείνει

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος για έκτακτες ανάγκες διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάικ Ράιαν δήλωσε ότι «στο τραπέζι μπαίνει πάντα και το ενδεχόμενο» ο νέος κορονοϊός «να γίνει ακόμα ένας ενδημικός ιός στις κοινωνίες μας. Και ίσως να μη φύγει ποτέ».

Σε μια περίοδο που οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιταχύνουν σχέδια «επανεκκίνησης της οικονομίας» και επιστρατεύουν πακτωλούς δισεκατομμυρίων για τη «διάσωση της οικονομίας», το στέλεχος του ΠΟΥ έκρινε σκόπιμο τώρα να υποστηρίξει δημόσια ότι ο πλανήτης πρέπει να μάθει να επιβιώνει με τον SARS-COV-2, που έως τώρα - τουλάχιστον με βάση αυτά που η επιστημονική κοινότητα ανακοινώνει - περιγράφεται ως ένας αρκετά ανθεκτικός και σύνθετα επικίνδυνος ιός.

Ο Ράιαν ανέφερε ως παράδειγμα τον ΗΙV (AIDS), λέγοντας ότι «δεν έχει εξαφανιστεί, έχουμε συμβιβαστεί, έχουμε βρει θεραπείες, έχουμε βρει μεθόδους παρεμπόδισής του και οι άνθρωποι δεν νιώθουν όσο τρομαγμένοι ήταν πριν». Κατέληξε δε ότι «νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο (σ.σ. ο ιός να μη φύγει) και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε αυτή η ασθένεια θα εξαφανιστεί».

Οσον αφορά την αξιοποίηση ενός εμβολίου ενάντια στον SARS-COV-2, είπε ότι δεν αρκεί απλά αυτό να βρεθεί και μίλησε για μια σειρά άλλα «βήματα γεμάτα προκλήσεις» (η διασφάλιση αρκετών δόσεων για όλους, η πρόσβαση όλων σε αυτό, η επιθυμία όλων να το κάνουν κ.τ.λ.) που ακολουθούν μιλώντας για μια «τεράστια ευκαιρία για τον κόσμο», αφήνοντας (τουλάχιστον) ερωτήματα για το τι ακριβώς εννοούσε.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη, όπου μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν καταγραφεί επίσημα 4.490.958 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 301.558 θύματα.

Στις ΗΠΑ καταγράφονταν αντίστοιχα 1.441.055 και 86.040, στην Ισπανία 272.646 και 27.321, στη Ρωσία 252.245 και 2.305, στη Βρετανία 233.151 και 33.614, στην Ιταλία 223.096 και 31.368, στη Βραζιλία 196.375 και 13.555, στη Γερμανία 174.478 και 7.884, στην Τουρκία 144.749 και 4.007, στην Ινδία 81.990 και 2.649.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ