Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΗΠΑ
Ο Τραμπ εντείνει τις κατηγορίες εναντίον της Κίνας

Το υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της Ν. Υόρκης διεκδικεί τα δικαιώματά του και μέτρα προστασίας

Copyright 2020 The Associated

Το υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της Ν. Υόρκης διεκδικεί τα δικαιώματά του και μέτρα προστασίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αξιοποιεί την πανδημία και κλιμακώνει την πολυεπίπεδη αντιπαράθεση με την Κίνα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που προκαλούν οι πολλές δεκάδες χιλιάδες Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό εξαιτίας κυρίως της ανεπάρκειας του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα πυκνώνουν οι πληροφορίες ΜΜΕ πως το αρμόδιοι αξιωματούχοι στο Λευκό Οίκο καταστρώνουν σχέδιο μακροπρόθεσμων αντιποίνων σε βάρος της Κίνας με σκοπό να ενισχύσουν τις κατηγορίες εναντίον της περί απόκρυψης πληροφοριών σε σχέση με την επικινδυνότητα της ασθένειας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των μέτρων για αντίποινα εξετάζεται η επιβολή εμπορικών δασμών σε βάρος εισαγόμενων από την Κίνα προϊόντων στις ΗΠΑ, η «ακύρωση υποχρεώσεων» χρέους έναντι του Πεκίνου, ακόμη και η υιοθέτηση νέας εμπορικής πολιτικής σε βάρος της Κίνας...

Είναι χαρακτηριστικό πως το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με σειρά εμφανίσεών του σε τηλεοπτικά δίκτυα αναπαρήγαγε αυτές τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος πως υπάρχει «σημαντικός αριθμός αποδείξεων» πως ο νέος κορονοϊός προέρχεται από εργαστήριο στην κινεζική πόλη Γουχάν, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει εάν πιστεύει πως ο ιός απελευθερώθηκε εσκεμμένα. Αντ' αυτού λοιδόρησε την Κίνα πως «είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες», ενώ υποκριτικά εξέφρασε λύπη για την έλλειψη συνεργασίας των κινεζικών αρχών σε σχετικές έρευνες. Παράλληλα έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που επικαλέστηκε το CNN κατηγορεί την κινεζική κυβέρνηση πως απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό Covid-19, μειώνοντας σκόπιμα τις εξαγωγές ιατροφαρμακευτικού υλικού και εξοπλισμού ήδη πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώσει το Γενάρη πληροφορίες για την υψηλή μεταδοτικότητά του. Στο μέτωπο αντιπαράθεσης με την Κίνα επιστρατεύονται και διάφορες «δεξαμενές σκέψης», όπως το «Ατλαντικό Συμβούλιο» (Atlantic Council), που σε άρθρο του εμμέσως την κατηγορεί πως επιχειρεί να αξιοποιήσει «ευκαιρία που δίνεται μία φορά στα 100 χρόνια» για να στρέψει, προς όφελός της, τις εξελίξεις γέρνοντας την «πλάστιγγα της γεωπολιτικής» υπέρ της...

Τις κατηγορίες εναντίον της Κίνας για την πανδημία χρησιμοποιεί στο κεντρικό πολιτικό του «οπλοστάσιο» και το προεκλογικό επιτελείο του Προέδρου Ντ. Τραμπ, κάτι που μεταφέρεται πλέον και σε επίπεδο πολιτειών. Η αμερικανική ηλεκτρονική ιστοσελίδα «Politico» σχολίαζε ότι η επιλογή του Τραμπ να εστιάσει στην Κίνα αποτελεί μέρος της στρατηγικής που υλοποιεί η προεκλογική ομάδα για την επανεκλογή του καθώς προσπαθεί να αναθεωρήσει ένα προεκλογικό μήνυμα το οποίο είχε προηγουμένως επικεντρωθεί στην οικονομική ευημερία. Τώρα, με την οικονομία να έχει εισέλθει σε φάση στασιμότητας που προκλήθηκε από τον κορονοϊό, το επιτελείο του Τραμπ προσπαθεί να μετατρέψει τον προεκλογικό αγώνα (για τις εκλογές του Νοέμβρη) σε ένα δημοψήφισμα για το ποιος θα είναι ο πιο σκληρός απέναντι στην Κίνα, ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Τραμπ επιχειρεί να αναπτερώσει το ηθικό των Αμερικανών κάνοντας αβάσιμες προβλέψεις περί νέων εμβολίων. Προχτές δήλωσε πως εμβόλιο θα μπορούσε να βρεθεί έως το τέλος του χρόνου (παρότι οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν κάτι τέτοιο πιθανό τουλάχιστον μετά από 1 - 1,5 χρόνο...). Επανέλαβε παράλληλα πως είναι ανάγκη να ξανανοίξει η οικονομία της χώρας «το συντομότερο δυνατόν αλλά με ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ