Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αϋπνίες...

Ξελαρυγγιάστηκε χτες ο γνωστός ραδιο-γελωτοποιός του «ΣΚΑΪ» να απειλεί το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ότι μοναδικός του στόχος από δω και πέρα είναι «να φάνε πρόστιμο» για τη συμβολική εκδήλωση στο Σύνταγμα τη μέρα της Πρωτομαγιάς. Τρεις μέρες πέρασαν κι ακόμα να το χωνέψει! Και πώς να μπορέσει άλλωστε, αφού η Πρωτομαγιάτικη αυτή εκδήλωση βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα, ενώ η απήχησή της ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας. Δεν είναι όμως ο μόνος που δεν απόλαυσε τον ύπνο του το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Τα ίδια έπαθε και ο Πολάκης του ΣΥΡΙΖΑ, που ...εξεγέρθηκε από τα πολλά που ακούει και είπε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους για το «συστημικό» ΚΚΕ που κάνει «event». Χωρίς ντροπή από έναν υπουργό που υπέγραψε και ψήφισε αντιλαϊκά μνημόνια, που έχει βάλει το χεράκι του στην αθλια κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κρατικό σύστημα Υγείας. Αφρισε και ο βόθρος των διαφόρων Λαγών, Φαήλων, Τζήμερων και λοιπών φασιστοειδών, που όσο κι αν κρύβονται τις άλλες ώρες, στο πρώτο νεύμα των αφεντικών είναι πάντα παρόντες, κραδαίνοντας μηνύσεις, ονειρευόμενοι Μακρονήσους και άλλα τέτοια, για όσους τολμάνε να σπάνε το σιωπητήριο που προσπαθούν να επιβάλουν το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και τα κόμματά του.

... και καούρες

Ενα αφέψημα για τις ...«καούρες» φαίνεται ότι θα χρειαστεί και ο Θεοδωρόπουλος της «Καθημερινής», ο οποίος ειρωνεύεται το «μορφωτικό επίπεδο» συνδικαλιστών και μελών του ΚΚΕ, για να καταλήξει στο εξής: «Είναι απολαυστικό να αισθάνεσαι ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις χωρίς να σε ενοχλούν. Μπορείς να ξαναγράψεις την Ιστορία ή να μην υπακούσεις στις απαγορεύσεις. Η δύσκολη στιγμή έρχεται όταν συνειδητοποιήσεις ότι κανείς δεν σε ενοχλεί επειδή ό,τι κάνεις δεν αφορά κανέναν». Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε γιατί ο ίδιος και άλλοι «επαγγελματίες» του είδους έπιασαν στασίδι με το «καλημέρα» για να συκοφαντήσουν και να λοιδορήσουν την Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση των συνδικάτων στο Σύνταγμα; Τα αντι-ΚΚΕ αντανακλαστικά και το μένος τους για το εργατικό κίνημα επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο: Οτι το μήνυμα αυτής της συμβολικής εκδήλωσης αφορά και αγγίζει όλους εκείνους που η κυβέρνηση και η εργοδοσία θέλουν να τους φορτώσουν τα σπασμένα της επιδημίας και της κρίσης. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όποια «μάσκα» κι αν προσπαθήσουν να της βάλουν...

Αέρας κοπανιστός

Η κυβέρνηση, που προστάτευσε τάχα τους εργαζόμενους από τις απολύσεις της πανδημίας, δεν έδωσε μόνο χρόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις να πετάξουν στο δρόμο μερικές χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους από 1η έως 18 Μάρτη, που υποτίθεται ότι ξεκίνησε η «προστασία», αλλά αφήνει και τα πορτοπαράθυρα ανοιχτά για να συνεχίσουν οι μεγαλοεπιχειρίσεις να κάνουν ό,τι βοηθάει τη «βιωσιμότητα» και την κερδοφορία τους, ξεπερνώντας και τα ελάχιστα εμπόδια που υποτίθεται ότι θέσπισε η κυβέρνηση. Ετσι, μπορεί οι απολύσεις να απαγορεύονται τυπικά για 45 μέρες απ' όταν τελειώνει η αναστολή σύμβασης ενός εργαζόμενου, ωστόσο η εργοδοσία έχει κι άλλες εναλλακτικές γι' αυτό το διάστημα, όπως να επιβάλλει μονομερώς εκ περιτροπής εργασία και να καταβάλλει τον μισό μισθό. Αν, δε, κι αυτό δεν της είναι αρκετό, έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει τα όποια εμπόδια αξιοποιώντας τις «εθελούσιες εξόδους», όπως ετοιμάζονται να κάνουν πολλές μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με στόχο να απαλλαγούν γρήγορα από το πλεονάζον προσωπικό λόγω της κρίσης. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι ακόμα κι αυτά τα ελάχιστα και αποσπασματικά μέτρα «προστασίας» που ανακοινώθηκαν εν μέσω πανδημίας για τους εργαζόμενους είναι αέρας κοπανιστός, μέσα στην πανσπερμία των αντεργατικών νόμων που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και οι οποίοι επιτρέπουν στην εργοδοσία να ελίσσεται όπως τη βολεύει για να καταλήξει στο ίδιο αντεργατικό αποτέλεσμα, έστω κι από άλλο δρόμο.

Εργαλεία

Με αφορμή την αποκάλυψη ότι οργανισμοί της ΕΕ παρακολουθούν πρόσφυγες και μετανάστες μέσα από τα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων και των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης, για την «επιτήρηση των συνόρων», η διαδικτυακή εφημερίδα «EUobserver» διερεύνησε τη δυνατότητα αξιοποίησης αντίστοιχων «εργαλείων» για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Ανάμεσα στις πολλές γνώμες που κατέγραψε είναι και αυτή ενός επιστήμονα που είχε ασχοληθεί με τη χρήση των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014 - 2015. Οπως λέει, «γενικά, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι τεχνολογίες που εφαρμόζονται συνεισφέρουν τελικά στον έλεγχο του ιού». Αλλά και στη Βρετανία, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι τεχνολογίες αυτές «θα ήταν μια καλή ιδέα το Γενάρη», πριν δηλαδή την έξαρση της πανδημίας, τώρα όμως «είναι πλέον αργά». Παρά τις διαμαρτυρίες και τους προβληματισμούς που προκαλεί το «σαφάρι» στα προσωπικά δεδομένα, κυβερνήσεις και μονοπώλια σε όλο τον κόσμο προχωρούν ακάθεκτοι στην αξιοποίηση τέτοιων εργαλείων, στο όνομα της διαχείρισης της πανδημίας, επενδύοντας μάλιστα τεράστια ποσά σε νέες τεχνολογίες και εφαρμογές. Είναι κι αυτό μια ένδειξη ότι η πανδημία αποτελεί «ευκαιρία» για τη δοκιμή σε μαζική κλίμακα και τη νομιμοποίηση αντιλαϊκών μηχανισμών που ήρθαν για να μείνουν, με στόχο την παραπέρα περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org