Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προετοιμασία εδάφους» για να πληρώσει ο λαός την κρίση

Για «τις εξελίξεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού, καθώς και για την οικονομική διάσταση της πανδημίας» ενημέρωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου.

Με αφορμή τη χαλάρωση από χτες των περιοριστικών μέτρων, ο Κυρ. Μητσοτάκης εστίασε ξανά στη σημασία της «ατομικής ευθύνης», συνεχίζοντας την τακτική της μετάθεσης της ευθύνης στο λαό, ενώ ενόψει της επικείμενης κρίσης και του λογαριασμού που θα σερβίρουν στο λαό - με «δίκαιο» τάχα τρόπο - ο πρωθυπουργός καυχήθηκε ότι «αποκτήσαμε ξανά εμπιστοσύνη» στους θεσμούς, στο κράτος, «διότι αυτή η ιστορική προσπάθεια δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει επιτυχία αν δεν αισθανόμαστε ότι όλοι κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και όλοι επωμιζόμαστε με δίκαιο τρόπο το βάρος, είτε το βάρος του περιορισμού στο σπίτι είτε αύριο το βάρος της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης».

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στο CNN και εστιάζοντας στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στο καλύτερο σενάριο, η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου» και πρόσθεσε πως τουρίστες θα έρθουν «μόνο αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων είτε μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση».

Τέλος, χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στον «Μαραθώνιο Δωρητών», με πρωτοβουλία της Κομισιόν, της προεδρίας του «G20» κ.ο.κ., για τη συγκέντρωση πόρων «για την ανάπτυξη γρήγορης και ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία του κορονοϊού, αλλά και στην ανάπτυξη εμβολίου», ζητώντας - την ώρα που τα ιμπεριαλιστικά κέντρα «σκοτώνονται» για το ποιος θα ανακαλύψει πρώτος το εμβόλιο, ώστε να έχει το προβάδισμα η καπιταλιστική του οικονομία, στερώντας πολύτιμες δυνάμεις από τους επιστήμονες - όταν αυτό ανακαλυφθεί... «καμία χώρα ή περιοχή να μην έχει μονοπωλιακή πρόσβαση στο εμβόλιο»!

Στο μεταξύ, αξίζει να καταγραφεί και η θέση της κυβέρνησης, διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, σχετικά με τις συμβολικές κινητοποιήσεις των σωματείων την Πρωτομαγιά, κατά την ενημέρωση του περασμένου Σαββάτου. Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ήθελε να μην πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς και επανέλαβε ότι είχε προτείνει τη μεταφορά της. Στη συνέχεια σημείωσε: «Το δικαίωμα της πολιτικής διαμαρτυρίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και η κυβέρνηση σέβεται, όπως έχει αποδείξει, το Σύνταγμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Είναι εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των κοινωνικών συναθροίσεων από το ζήτημα των πολιτικών διαμαρτυριών, για τις οποίες άλλωστε κοινωνικές συναθροίσεις υπάρχουν περιορισμοί, όπως αυτός των 10 ατόμων.

Εκεί που κάποιοι κρίνουν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν συλλογικά για κάποιο ζήτημα, υπάρχει απαίτηση να τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Σε κάθε συγκέντρωση πολιτικής διαμαρτυρίας που θα γίνεται, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα αυτά πρώτα απ' όλα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ