Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΡΩΣΙΑ
Νοσοκομεία έχουν γίνει εστίες εξάπλωσης του ιού

Αναφορές για υγειονομικούς που έχουν νοσήσει, κλινικές που έχουν μπει σε καραντίνα, ελλείψεις σε τεστ και εξοπλισμό

ΜΟΣΧΑ.--

Απανωτά ρεκόρ αύξησης των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καταγράφει τις τελευταίες μέρες η Ρωσία, όπου χτες ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είχε ξεπεράσει τις 145.000 (10.600 περισσότεροι από την προηγούμενη μέρα), ενώ έχουν ανακοινωθεί συνολικά 1.356 νεκροί από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους της χώρας, «η χειρότερη φάση της επιδημίας και η κορύφωσή της βρίσκονται ακόμη μπροστά μας», ενώ ανακοινώθηκε πως θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν.

Το Σάββατο, ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ανέφερε επιστημονικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον το 2% των 12,5 εκατ. Μοσχοβιτών έχουν προσβληθεί, δηλαδή περίπου 250.000.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για ελλείψεις στα νοσοκομεία, όσο μεγαλώνει και το κύμα των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, ενώ οι υγειονομικοί αναφέρουν ανεπαρκή προστατευτικό εξοπλισμό και «είτε αρρωσταίνουν, είτε παραιτούνται». Υγειονομικοί και συνδικάτα («Dejstwije») αναφέρουν στον Τύπο, σε μπλογκς ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν έχουν κατάλληλα μέσα προστασίας, δεν γίνονται τεστ στους υγειονομικούς, όλο και περισσότεροι προσβάλλονται από τον κορονοϊό και τα νοσοκομεία έχουν γίνει οι κύριες πηγές μόλυνσης. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, έχουν σφραγιστεί κλινικές σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Ούφα, Κόμη.

Στην Ούφα, οι γιατροί με βίντεο απευθύνονται δημόσια στην κυβέρνηση και ζητούν έρευνα. Ισχυρίζονται πως η διεύθυνση του νοσοκομείου αντέδρασε πολύ καθυστερημένα στην πανδημία και το νοσοκομείο έγινε το επίκεντρο της εξάπλωσης του ιού σε όλη την περιοχή.

Στην Αγία Πετρούπολη, μεταξύ άλλων κλινικών, το ορθοπεδικό νοσοκομείο «Wreden» με 760 κρεβάτια μπήκε σε καραντίνα. Σε νοσοκομεία της Μόσχας υπάρχουν αναφορές ότι ασθενείς στέλνονται στα σπίτια τους επειδή δεν υπάρχουν άδεια κρεβάτια.

Οι περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη της Ρωσίας είναι σαρωτικές, ιδιαίτερα τα χρόνια που ακολούθησαν την καπιταλιστική παλινόρθωση στη χώρα, αλλά και πιο πρόσφατα. Μόνο το διάστημα 2013 - 2019, σύμφωνα με την εφημερίδα «Vedomosti», η αναπλήρωση του ιατρικού προσωπικού μειώθηκε κατά περισσότερο από 50%.

Επίσης, γιατροί καταγράφουν στο διαδίκτυο πόσοι υγειονομικοί έχουν πεθάνει από την έναρξη της πανδημίας - ανεξάρτητα αν είχαν εξεταστεί με τεστ - και αναφέρουν πως στη λίστα βρίσκονται 85 άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ