Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση ενίσχυση και στελέχωση των δημόσιων συστημάτων Υγείας

Παρέμβαση στην Κομισιόν για την ενίσχυσή τους για την πανδημία και το σύνολο των αναγκών του λαού

Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επείγον ζήτημα της ενίσχυσης και στελέχωσης των δημοσίων συστημάτων Υγείας, στην κατεύθυνση όχι μόνο της αντιμετώπισης των κρουσμάτων της πανδημίας αλλά και για το σύνολο των αναγκών των ασθενών που μένουν ανικανοποίητες, έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρονται τα εξής:

«Να παρακαμφθούν πρόσκαιρα και όχι να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα δημόσια συστήματα Υγείας επιχειρείται εν μέσω πανδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο των κρατών - μελών, ανάμεσά τους και στα μεγαλύτερα, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Οι δραματικές αυτές ελλείψεις οφείλονται στην ενιαία αντιλαϊκή πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας που ακολουθούν ΕΕ και κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΝΔ και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της ΕΕ προώθησαν μεταξύ άλλων την αναστολή της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, των διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπειών και άλλων ιατρικών πράξεων, και οδηγίες για γενική αποφυγή επισκέψεων στα νοσοκομεία. Η απόφαση αναστολής ιατρικών πράξεων έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ιδίως τους χρονίως πάσχοντες, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση είτε στη διάγνωση είτε στη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή επιπλοκή και σε πιθανή μη ελέγξιμη κατάσταση για την ίδια τη ζωή των ασθενών. Το δήθεν "θωρακισμένο" δημόσιο σύστημα Υγείας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού εξελίσσεται σε θερμοκήπιο ανάπτυξης κύματος αρρύθμιστων χρονίως πασχόντων, με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού συνεχίζει τον παροπλισμό του αποδεδειγμένα ικανού και υψηλού επιπέδου υγειονομικού προσωπικού.

Οι θριαμβολογίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες της, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την εγκληματική πολιτική της εμπορευματοποίησης και ως εκ τούτου υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας για το λαό, που συνεχίζεται. Με τη σταδιακή άρση των περιορισμών που ανακοινώθηκε, αναμένεται να συνεχιστεί ο αποκλεισμός μεγάλου μέρους ασθενών, που δεν συνδέονται με νόσο από τον κορονοϊό, από την περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία και στα πλήρως υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας. Στις προηγούμενες ανικανοποίητες ανάγκες χιλιάδων ασθενών προστίθενται και πολλές ακόμα χιλιάδες νέες ανάγκες που δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν, συνυπολογίζοντας τη ροή ασθενών από τη νόσο Covid-19 και με πιθανό το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος αύξησης κρουσμάτων. Στην κυριολεξία το ίδιο το κράτος παραπέμπει σοβαρές ανάγκες της υγείας του λαού στη λεγόμενη ατομική ευθύνη. Πρόκειται για τον ορατό κίνδυνο μιας ακόμα μεγαλύτερης επιδείνωσης της οξυμένης κατάστασης που ήδη βίωναν οι ασθενείς πριν την πανδημία, με τεράστιες καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση επισκέψεων, εξετάσεων, χειρουργείων κ.λπ.

Ο κίνδυνος προδιαγράφεται ιδιαίτερα σοβαρός, καθώς ακόμα και εν μέσω πανδημίας η αύξηση των ΜΕΘ και οι προσλήψεις εξακολουθούν να είναι περιορισμένες και πολύ πίσω και από τις "τρέχουσες" ανάγκες, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία αντί να ενισχυθούν παροπλίστηκαν, ενώ ο ιδιωτικός τομέας, που απολαμβάνει της προκλητικής κυβερνητικής ασυλίας, όχι μόνο δεν επιτάχθηκε αλλά υπονόμευσε την αντιμετώπιση της πανδημίας, με απανωτά κρούσματα διασποράς του ιού σε ιδιωτικές μονάδες, με μέρος αυτών να είναι εκτός μάχης, με τη χρυσοπληρωμένη παραχώρηση των κλινών ΜΕΘ και με την ασύστολη κερδοσκοπία στα ιατρικά τεστ. Αντίστοιχα, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και άλλοι υγειονομικοί, με ευθύνη της κυβέρνησης, παροπλίστηκαν».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άμεση και επιτακτική ανάγκη:

-- Ασφαλούς επαναλειτουργίας χωρίς καμία καθυστέρηση των παροπλισμένων δημόσιων νοσοκομείων, εξωτερικών ιατρείων, κλινικών, χειρουργείων και εργαστηρίων.

-- Δραστικής αύξησης των κρεβατιών ΜΕΘ τουλάχιστον σε 3.500, στον αντίποδα της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, που θέτει ως στόχο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν αυτός αποδείχθηκε ότι ήταν τραγικά ανεπαρκής στα κράτη - μέλη και οδήγησε στο θάνατο πολλών ασθενών.

-- Επίταξης του ιδιωτικού τομέα και υποχρεωτικής ένταξης των αυτοαπασχολούμενων γιατρών σε κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν περίθαλψη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι περιπτώσεις των ασθενών.

-- Εξασφάλισης από το κράτος όλων των μέσων και υλικών προστασίας των υγειονομικών και ασθενών και τη μαζική εφαρμογή των μοριακών test και των test αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού.

-- Μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία για την αντιμετώπιση των αναγκών όλων των ασθενών και την άμεση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μονιμοποίηση όλων των υγειονομικών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ