Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ευχολόγια και αερολογίες από την κυβέρνηση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διεθνή έκκληση για συνεργασία με στόχο τη δημιουργία «ιατρικής ασπίδας που θα θωρακίσει την υγεία και την ασφάλεια των λαών» απηύθυνε, χτες, η βρετανική κυβέρνηση, με αφορμή την πραγματοποίηση διαδικτυακού «μαραθώνιου» για συγκέντρωση χρημάτων από την ΕΕ και ορισμένες χώρες του «G20», όπως η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, η Νορβηγία, η Γερμανία και η Γαλλία. Τώρα ζητάει «ιατρική ασπίδα» και δήθεν νοιάζεται για την υγεία του λαού, όταν έχει φροντίσει για την αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ στην αρχή της πανδημίας υπερασπιζόταν τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, γνωρίζοντας πολύ καλά τον σφοδρότατο ανταγωνισμό που ήδη εξελίσσεται στον καπιταλιστικό κόσμο για το ποιο μονοπώλιο θα καρπωθεί το κέρδος από τη διάθεση του εμβολίου, καλλιέργησε αυταπάτες ότι «όσο περισσότερο συνεργαζόμαστε και μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας, τόσο πιο γρήγορα θα πετύχουν οι επιστήμονές μας», ενώ πρόσθεσε κι άλλες ...αερολογίες, ότι «ο αγώνας ανακάλυψης του εμβολίου που θα νικήσει τον ιό δεν είναι διαγωνισμός μεταξύ χωρών αλλά κοινός στόχος».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διοργανώνει επίσης ένα νέο «μαραθώνιο» μέσω ίντερνετ για τη χρηματοδότηση της διεθνούς έρευνας στις 4 Ιούνη, ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση περίπου 388 εκατ. στερλινών για τη χρηματοδότηση της έρευνας, ενώ νωρίτερα η Σαουδική Αραβία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην Ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, είχε επίσης ανακοινώσει από τη μεριά της τη χορήγηση 500 εκατ. δολαρίων.

Το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση της Βρετανίας, που έχει πλέον υψηλότερο αριθμό νεκρών (τουλάχιστον 29.000) και από την Ισπανία, καταστρώνει σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων σε τρεις φάσεις. Το σχέδιο, που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Κυριακή, προκαλεί τις αντιδράσεις του κεντρικού συνδικάτου της χώρας, TUC, που θεωρεί τις κυβερνητικές προτάσεις ανεπαρκείς για την ασφάλεια των εργαζομένων, εκτιμώντας πως οι περισσότερες είναι απλώς συστάσεις προς εργοδότες. Σε αυτές μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται μέτρα για κλιμακωτά ωράρια εργασίας, η εγκατάσταση διαχωριστικών πλέξιγκλας σε εργαζόμενους που συναλλάσσονται με το κοινό, η αύξηση της απόστασης μεταξύ εργαζομένων που δουλεύουν στον ίδιο χώρο, το κλείσιμο των καντινών των επιχειρήσεων, ο επιπλέον καθαρισμός των χώρων κ.ά.

Επιπλέον, χτες ανακοινώθηκε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την αρχή της επιβολής των μέτρων καραντίνας λόγω πανδημίας πάνω από 6,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το κόστος καταβολής νέων επιδομάτων ανέρχεται σε περίπου 8 δισ. στερλίνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ