Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Συνεχίζεται η επιβολή εμπορικών δασμών

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δεν φαίνεται να σταματά ούτε εύκολα, ούτε σύντομα η εμπορική κόντρα ΗΠΑ - Κίνας, έπειτα από τη νέα απόφαση της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει από τις 23 του μήνα δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων.

Η εξέλιξη προκάλεσε κινεζικά αντίποινα, καθώς αξιωματούχοι από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έσπευσαν να ανακοινώσουν πρόσθετους δασμούς 25% στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων (πετρέλαιο, αυτοκίνητα, προϊόντα χάλυβα και ιατρικά εργαλεία), αξίας 16 δισ. δολαρίων. Τα κινεζικά αντίποινα ελήφθησαν μολονότι Κινέζοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για δασμούς σε νέα κινεζικά προϊόντα «εντελώς παράλογη πρακτική».

Παρά τα μέτρα «εμπορικού πολέμου» που επιβάλλει ο Τραμπ έναντι της Κίνας προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων, οι κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ παραμένουν υψηλές! Στοιχεία των αμερικανικών τελωνειακών υπηρεσιών που δημοσιοποιήθηκαν χτες αναφέρουν ότι το εμπόριο κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον περασμένο Ιούλη κατά 13,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ξεπερνώντας σε αξία τα 41,5 δισ. δολάρια. Τον Ιούνη οι κινέζικες εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν (μεταξύ άλλων και λόγω της υποτίμησης 8% του κινεζικού νομίσματος, γουάν, έναντι του δολαρίου) κατά 13,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρά την αύξηση των δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αμερικανικών Τελωνείων πως αυξήθηκε κατά 5,9% και το εμπόριο με την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org