Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Εκτελεστής «δίνει» τους συνεργάτες του σε ΗΠΑ και Κολομβία

Από λαϊκή διαδήλωση τη Δευτέρα στο Καράκας για την καταδίκη της απόπειρας δολοφονίας του Βενεζουελάνου Προέδρου

Copyright 2018 The Associated

Από λαϊκή διαδήλωση τη Δευτέρα στο Καράκας για την καταδίκη της απόπειρας δολοφονίας του Βενεζουελάνου Προέδρου
Τα πρώτα στοιχεία για την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δόθηκαν στη δημοσιότητα. Θυμίζουμε ότι στις 4 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 81 χρόνια της Εθνοφρουράς, έγινε επίθεση με 2 μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη - drones που έφεραν εκρηκτικά κατά της εξέδρας όπου βρίσκονταν ο Πρόεδρος και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, και από την οποία τραυματίστηκαν 6 στρατιωτικοί.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος την Τρίτη το βράδυ σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, παρουσιάζοντας στοιχεία από το βίντεο της ανάκρισης, ενός από τους 6 συλληφθέντες, του Χουάν Κάρλος Μοναστέριος Βανέγκας, που ήταν πολύ αποκαλυπτικό, «δίνοντας» πολλούς από τους συνεργάτες του. Ο συγκεκριμένος είναι απόστρατος λοχίας που συμμετείχε το περασμένο καλοκαίρι σε επίθεση για την κλοπή οπλισμού σε στρατόπεδο στην περιοχή Παραμακάι, και καταζητούνταν, όπως και οι υπόλοιποι με δράση στις βίαιες συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης από το 2014. Αυτός λοιπόν κατονόμασε ότι την όλη απόπειρα σχεδίασαν και χρηματοδότησαν Βενεζουελάνοι της αντιπολίτευσης, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Χούλιο Μπόρχες, που έχει καταφύγει στην Κολομβία, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χουάν Ρεκεσένς, που συνελήφθη και ανακρίνεται, καθώς και Βενεζουελάνοι επιχειρηματίες με έδρα το Μαϊάμι των ΗΠΑ και παραστρατιωτικοί από την Κολομβία, οι οποίοι διοργάνωσαν και «εκπαιδευτικό κέντρο» σε βόρεια παραμεθόρια περιοχή της Κολομβίας. Δήλωσε ότι έγιναν αρκετές δοκιμές, βρέθηκαν 11 εκτελεστές, ενώ η τελική αμοιβή αν η επιχείρηση ήταν πετυχημένη θα έφτανε τα 50 εκατομμύρια δολάρια, με εξασφαλισμένη διαφυγή και διανομή στις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, που από την πρώτη στιγμή κατηγόρησε την αντιδραστική αντιπολίτευση και τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κολομβίας ότι συμμετείχαν ως ηθικοί αυτουργοί στην απόπειρα, ανέφερε αναλυτικά το ρόλο που διαδραμάτισαν οι 6 συλληφθέντες στην όλη επιχείρηση, καθώς και άλλοι που καταζητούνται, ενώ ζήτησε την έκδοση στην χώρα του από τις ΗΠΑ του Οσμάν Ντελγάδο Ταμπόσκι, που χρηματοδότησε την επιχείρηση από το Μαϊάμι, από την Κολομβία του Οσβάλντο Γκαρσία Παλόμο, απόστρατου συνταγματάρχη που έχει διαφύγει στην Κολομβία και συνεργάζεται απευθείας με την κολομβιανή κυβέρνηση, και του Ράιντερ Αλεξάντερ Μάρκες, επίσης φυγά στην Κολομβία, που φέρεται να ήταν ο εκπαιδευτής των δύο ομάδων της όλης επιχείρησης με τα drones.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η περίπτωση του Περουβιανού Χάιμε Μπάιλι, δημοσιογράφου σε τηλεοπτικό σταθμό, όπως καταγράφηκε στην εφημερίδα «Ultimas Noticias», ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για το ότι δεν πέτυχε η απόπειρα δολοφονίας του Μαδούρο, αποκαλύπτοντας ότι συμμετείχε σε συναντήσεις προετοιμασίας στο Μαϊάμι και ήξερε για το σχέδιο με τα drones. Μάλιστα, δηλώνει κυνικά προς τον Μαδούρο: «Να ετοιμάζεσαι, γιατί η ομάδα που συνωμοτεί, οι φίλοι μου, θα επανέλθει. Πήρες την πρώτη λαχτάρα, θα έρθουν κι άλλες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ