Ξεκίνησαν χτες στην Ουάσιγκτον οι συναντήσεις τουρκικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, με στόχο να αμβλυνθεί αν είναι δυνατόν η κλιμακούμενη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, που έχει ως αφορμή τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, αλλά αφορά σειρά από πεδία όπου υπάρχει διαφοροποίηση συμφερόντων. Αυτά σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη μοιρασιά που γίνεται στη Συρία, τις σχέσεις στο ΝΑΤΟ, τις σχέσεις με το Ιράν (όπου τουρκικά μονοπώλια έχουν συμβόλαια με αντίστοιχα ιρανικά στην Ενέργεια και άλλους τομείς και αντιδρούν στη στάση των ΗΠΑ), τα «ανοίγματα» προς τη Ρωσία (εξοπλιστικά πακέτα, Ενέργεια κ.λπ.), τις εμπορικές σχέσεις και την επιβολή κυρώσεων και δασμών.
Ο Τούρκος αν. υπουργός επικεφαλής μαζί με αξιωματούχους από τα υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, για 50 λεπτά, ωστόσο δεν έγινε καμία επίσημη δήλωση μετά τη συνάντηση.
Πριν από τη συνάντηση η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Χέδερ Νοϊερτ, είχε αναφέρει ότι αντικείμενο της συνάντησης με τον Σάλιβαν θα ήταν η αναζήτηση λύσης σχετικά με την «υπόθεση του πάστορα και του άλλου προσωπικού των ΗΠΑ που κρατείται».
Ταυτόχρονα σημαντικό στοιχείο της επίσκεψης στις ΗΠΑ είναι η οικονομία, με δεδομένες τις ενδείξεις ότι η τουρκική καπιταλιστική οικονομία βαίνει προς περίοδο υποχώρησης και αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, όπως υποτίμηση του νομίσματος, πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που θα δυσκολέψει την τροφοδότηση του κεφαλαίου με «ζεστό» χρήμα, γι' αυτό και ανακυκλώνονται σενάρια περί προσφυγής στο ΔΝΤ και τραπεζικών ελέγχων. Χτες αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αναμένονταν συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Απασχολεί τους αξιωματούχους ότι η ισοτιμία μεταξύ τουρκικής λίρας και δολαρίου βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο 1/5,5 έχοντας κλείσει στο 1/5,3 πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό 1/5,4 στις αρχές της βδομάδας. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επανεξετάζουν την αδασμολόγητη πρόσβαση τουρκικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, αλλά επιμένουν να αποσυνδέουν αυτό με την πρόσφατη αντιπαράθεση. Προφανώς όλα σχετίζονται και το κυριότερο που καταγράφεται από τα αστικά επιτελεία και των δύο χωρών είναι η προτροπή να μειωθούν οι εντάσεις ανάμεσα σε δύο σημαντικούς εταίρους στο ΝΑΤΟ, γιατί αυτό θα έχει σημαντική επίδραση και σε άλλα ζητήματα.