Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Νέα ένταση με αφορμή επικείμενη επίσκεψη Αζάρ στην Ταϊπέι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο «λάδι στη φωτιά» της πολύπλευρης όξυνσης των σινο-αμερικανικών σχέσεων έριξε χτες η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας πως την επόμενη βδομάδα μεταβαίνει στην Ταϊβάν ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζάρ, αξιοποιώντας ως αφορμή τις επιτυχείς προσπάθειες των ταϊβανέζικων αρχών στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Ο Α. Αζάρ θεωρείται ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που θα μεταβεί στην Ταϊβάν από το 1979. Σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την Ταϊβάν «υπόδειγμα διαφάνειας και συνεργασίας» σε ζητήματα «παγκόσμιας Υγείας», τόσο «κατά τη διάρκεια» της πανδημίας όσο και «πολύ πριν» ξεσπάσει αυτή, τον Δεκέμβρη. Πάντως, τις επόμενες λίγες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία του ταξιδιού του Αμερικανού υπουργού Υγείας στη νησιωτική περιοχή, που από την Κίνα θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα της σινικής επικράτειας και δεν το αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη χώρα.

Η είδηση, όπως αναμενόταν, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο σινικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπός του Γουάνγκ Ουένμπαν εξέφρασε τη διαμαρτυρία των σινικών αρχών, θυμίζοντας με νόημα πως η Ταϊβάν «είναι το πιο σημαντικό και ευαίσθητο θέμα για τις διμερείς σχέσεις».

Αντίθετα, η εξέλιξη προκάλεσε ικανοποίηση στην Ταϊβάν, η Πρόεδρος της οποίας Τσάι Ινγκ Ουέν έχει διακόψει με το Πεκίνο σχέσεις εδώ και τέσσερα χρόνια. Η ίδια σχολίασε την επικείμενη έλευση του υπουργού Υγείας στην Ταϊπέι ως «απόδειξη των ισχυρών εταιρικών σχέσεων ΗΠΑ - Ταϊβάν».

Ολα αυτά ενώ έως τώρα επισήμως η αμερικανική κυβέρνηση δεν αναιρεί τη λεγόμενη πολιτική της ενιαίας Κίνας. Ας αναφερθεί πως τον περασμένο Μάρτη, ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε νόμο που προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την υποστήριξή τους στον διεθνή ρόλο της Ταϊβάν. Η κινεζική κυβέρνηση απείλησε τότε ότι αν η Ουάσιγκτον προχωρήσει, θα υπάρξουν αντίποινα από πλευράς της, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ