Παρασκευή 26 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαψεύσεις περί του δήθεν «ειρηνευτικού» σχεδίου για το Παλαιστινιακό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, που θεωρείται ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες του τάχα «ειρηνευτικού» σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ για το Παλαιστινιακό, διέψευσε (για μία ακόμη φορά) επίμονες πληροφορίες ότι μεταξύ άλλων προβλέπεται να δοθεί η αιγυπτιακή Χερσόνησος του Σινά στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας. Διέψευσε επίσης τις φήμες πως θα προταθεί η δημιουργία συνομοσπονδίας ανάμεσα στην Ιορδανία, στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Αλλοι Αμερικανοί διπλωμάτες, μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», υποστήριξαν πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει επιδοθεί τις τελευταίες βδομάδες σε εκστρατεία ενημέρωσης αραβικών χωρών σε σχέση με το περιβόητο αμερικανικό «ειρηνευτικό» σχέδιο, διαμηνύοντας πως θα το απορρίψει. Μεταξύ άλλων επειδή φαίνεται πως αφήνει απέξω καίρια ζητήματα, όπως αυτό της δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και τα δικαιώματα των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων προσφύγων.

Οι Αμερικανοί, από την άλλη, εδώ και πολύ καιρό πιέζουν με διάφορα μέσα τις αραβικές χώρες ώστε να υποστηρίξουν το σχέδιό τους για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης επιχειρώντας, με τη μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε», να προωθήσουν τους ιμπεριαλιστικούς τους σχεδιασμούς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με στόχο την εξασφάλιση σημαντικών γεωπολιτικών συμφερόντων. Οι έως τώρα συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιο κοντά στα σχέδια των ΗΠΑ, ενώ χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία φαίνεται να τηρούν στάση επιφύλαξης ή και έντονης αντίδρασης.

Ο σύμβουλος στο Λευκό Οίκο και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, μιλώντας πριν από λίγες μέρες στο περιοδικό ΤΙΜΕ είχε δηλώσει πως το «ειρηνευτικό» σχέδιο για το Παλαιστινιακό θα δημοσιοποιηθεί μετά το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού που φέτος ολοκληρώνεται στις 4 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ