Παρασκευή 26 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκρισία

Ολη η αντιπαράθεση γύρω από τα λεγόμενα «κοινωνικά επιδόματα», που η κυβέρνηση εμφανίζεται να τα υπερασπίζεται, ενώ πετσοκόβει κι αυτά που υπάρχουν, και η ΝΔ υπόσχεται ότι θα τα καταστήσει αχρείαστα μέσα από την «αναπτυξιακή» της πολιτική, κρύβει ότι τόσο η «δίκαιη» ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η «βιώσιμη» ανάπτυξη της ΝΔ έχουν στο επίκεντρο, από τη μια, το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και, από την άλλη, τη διαχείριση και ανακύκλωση της ακραίας φτώχειας, που οξύνουν με την αντιλαϊκή πολιτική τους. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, η ΝΔ θεσμοθέτησε το ευρωενωσιακό «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» μέσα στην κρίση και ο ΣΥΡΙΖΑ το παρέλαβε και το εξέλιξε σε «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης», για όσους κινούνται στο φάσμα της εξαθλίωσης, ενώ αποτελεί τον πήχη και για άλλα επιδόματα φτωχοκομείου της κυβέρνησης. Με περίσσια υποκρισία, λοιπόν, η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, που μαζί ψηφίζουν ένα σωρό φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, την «εθελοντική συνεισφορά» των εφοπλιστών, τα διάφορα δωράκια προς τους βιομηχάνους, που μαζί ισοπεδώνουν μισθούς, συντάξεις και στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, τώρα καβγαδίζουν για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί την ακραία φτώχεια, για την οποία χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Αυτήν την ταύτιση επιχειρούν να κρύψουν πίσω από προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα και λόγια δήθεν ευαισθησίας για τα άτομα με αναπηρία, την ίδια στιγμή που και αυτά βιώνουν την αποψίλωση των ειδικών υπηρεσιών που έχουν ανάγκη, τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ κ.ά. Αυτή η υποκρισία και των δύο πρέπει να τους επιστραφεί από το λαό ως απαράδεκτη, μαζί με τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων που επιχειρούν να καλλιεργήσουν.

Κακαρίσματα

Αλλού τα κακαρίσματα, αλλού γεννάν οι κότες... Μπορεί η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά να διαμαρτύρεται για την απόφαση της δημοτικής αρχής να δώσει χώρο στη Χρυσή Αυγή για την προεκλογική της προβολή, αλλά τα αντι-ακροδεξιά τους αντανακλαστικά δεν είναι και τόσο σόι. Την ώρα λοιπόν που ο Μπελαβίλας καλεί σε αντιφασιστικά μέτωπα ενάντια στην απόφαση του δήμου, στο Πέραμα, που οι ναζί προσπάθησαν να μετατρέψουν σε ορμητήριο της εγκληματικής τους δράσης, η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο προεκλογικές «διευκολύνσεις» στη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, αναιρεί προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με βάση την οποία δεν δίνεται κανένας χώρος για εκδηλώσεις στο φασιστικό μόρφωμα. Αλλά και στη Λιβαδειά, σε «κοινή γραμμή» με το Πέραμα, η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε αίθουσα στους φασίστες, ανήμερα μάλιστα της 21ης Απρίλη. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι διάφοροι «θεσμικοί» τάχα χαριεντισμοί στελεχών της κυβέρνησης με τους χρυσαυγίτες, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο κάλπικα είναι τα «προοδευτικά» και «αντι-ακροδεξιά» τους μέτωπα.

Φαρμάκι

Μόνο το 2018, οι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα πλήρωσαν για φάρμακα 1,64 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 364 εκατ. αφορούσαν τη θεσμοθετημένη συμμετοχή (0%, 10%, 25%) του ασθενούς. Περίπου 261 εκατ. ευρώ πλήρωσαν από την επιβάρυνση στη διαφορά λιανικής τιμής και τιμής αποζημίωσης. Εξολοκλήρου από την τσέπη τους έδωσαν 1,015 δισ. ευρώ. Απ' αυτά, τα 115 εκατ. ευρώ είναι για πληρωμές φαρμάκων στην αρνητική λίστα (δεν αποζημιώνονται), 265 εκατ. ευρώ για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, ενώ άλλα 635 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι για συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία κατά μέσο όρο κοστίζουν 7 ευρώ, αλλά για να πάρουν τη συνταγή γιατρού έπρεπε να πληρώσουν άλλα 10 ευρώ για την επίσκεψη (στοιχεία Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας). Το προηγούμενο διάστημα ψηφίστηκε τροπολογία στη Βουλή με την οποία ανεβαίνουν οι τιμές σε περίπου 1.800 κωδικούς φαρμάκων. Η σημαντική μείωση στη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη κατά 32% την περίοδο 2012 - 2017 είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση στην ιδιωτική δαπάνη, όπου παρατηρείται 50% αύξηση στην εκτιμώμενη συμμετοχή των ασθενών. Αυτά είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη, που επιβεβαιώνουν ότι ο λαός, οι εργαζόμενοι βάζουν ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, όσοι έχουν να πληρώσουν, για να έχουν την υγεία τους. Τέτοια άγρια πολιτική και στην Υγεία, μόνο «για τις ανάγκες των πολλών» δεν τη λες...

Ραπόρτο

Τις προάλλες, ο υπουργός Αμυνας Αποστολάκης είδε τον Πάιατ, στη συνάντηση που είχε με τον γερουσιαστή Μενέντεζ, τον οποίο συνόδευε ο Αμερικανός πρέσβης. Χτες, ο Αποστολάκης είδε ξανά τον Πάιατ και συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Τι μεσολάβησε; Η επίσκεψη Αποστολάκη στο Κόσοβο, σε μια περίοδο που εντείνεται η κινητικότητα για διευθετήσεις με τη Σερβία, υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, που περιλαμβάνουν και σενάρια για αλλαγές συνόρων. Μάλιστα, κυρίαρχο θέμα στις συναντήσεις που είχε ο Αποστολάκης στο Κόσοβο, ήταν η συμφωνία των Πρεσπών και το πώς μπορεί να παίξει ρόλο σε ανάλογες διευθετήσεις στα Βαλκάνια. Με δεδομένο επομένως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή και την πρεμούρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, μάλλον η χτεσινή συνάντηση είχε «υπηρεσιακό» χαρακτήρα και έγινε για να παραλάβει ο Πάιατ το «ραπόρτο» από την αποστολή του Ελληνα υπουργού Αμυνας στο Κόσοβο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1564 Γεννιέται ο Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1798 Γεννιέται ο Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά.

1915 Η Ιταλία, παρότι υπήρξε μέλος της Τριπλής Συμμαχίας (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Ιταλία) από τη συγκρότησή της το 1882, με την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αλλάζει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και συντάσσεται με τις δυνάμεις της Αντάντ (Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία).

1937 Ενώ μαίνεται ο ισπανικός Εμφύλιος, η αεροπορία των ναζί, σε συνεννόηση με τον Φράνκο, ισοπεδώνει την Γκουέρνικα, μια μικρή πόλη στη χώρα των Βάσκων, σκοτώνοντας χίλιους ανυπεράσπιστους αμάχους.

1941 Στον Αη Στράτη, δύο μέρες πριν καταληφθεί από τους Γερμανούς, οι εξόριστοι κομμουνιστές επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά του στρατοπέδου ανοίγει πυρ με αποτέλεσμα το θάνατο των πολιτικών εξόριστων Νίκου Παπαδάτου, Παναγιώτη Πέπα και Κώστα Σκυτούδη.

1941 Αντιπρόσωποι των μονών του Αγίου Ορους απευθύνουν θερμή επιστολή προς τον Α. Χίτλερ.

1950 Σε Απόφασή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το ΚΚΕ βρίσκεται σε εξοντωτικό διωγμό. Η αντίδραση και οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές προσπαθούν με κάθε μέσο να εμποδίσουν τη δράση του. Οι κομμουνιστές όμως δεν φοβούνται τις μπόρες και τις καταδρομές. Στέκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης και κάνουν πάντα ακέραιο το καθήκον τους απέναντι στο λαό της Ελλάδας και τη δημοκρατική ανθρωπότητα».

1960 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 42 στελεχών του ΚΚΕ. Καταδικάστηκαν σε ισόβια για «προσφορά σε κατασκοπεία» οι Χαρίλαος Φλωράκης, Μήτσος Δάλλας, Κώστας Λουλές, Γιώργος Κουτρούκης, Κυριάκος Τσακίρης και Πολυξένη Χρυσοχοΐδου.

1963 Πεθαίνει ο παιδαγωγός Μιχάλης Παπαμαύρος, ένας από τους πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του δημοτικισμού. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων εκλέχτηκε εθνοσύμβουλος Χίου.

1986 Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης, ο αντιδραστήρας Νο 4 του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας του Τσερνομπίλ αντιμετωπίζει μια διακύμανση ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ως αποτέλεσμα σειρά εκρήξεων ατμού και την καταστροφή τμήματος του καλύμματος του αντιδραστήρα. Τριάντα ένα άτομα πέθαναν απευθείας από τη μόλυνση. Είκοσι εννιά από ακατάστατη δηλητηρίαση και δύο από την έκρηξη. Το ραδιενεργό νέφος μεταφέρθηκε πάνω από τις περιοχές της Δυτικής Σοβιετικής Ενωσης και την Ευρώπη μολύνοντάς τες. Πάνω από 135.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν άμεσα από το Πριπιάτ και τις γύρω περιοχές, ενώ δημιουργήθηκε απαγορευμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο. Το επόμενο διάστημα, πάνω από 350.400 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ζώνες υψηλής συγκέντρωσης ραδιενεργών σωματιδίων. Ωρες μετά την έκρηξη, στήνεται ένας γιγαντιαίος μηχανισμός για το σβήσιμο της πυρκαγιάς και την κάλυψη του αντιδραστήρα. Από γη και αέρα, με οχήματα, ρομπότ και ελικόπτερα, πέφτουν χιλιάδες τόνοι τσιμέντου, άμμου και υλικών για την απορρόφηση των ραδιενεργών σωματιδίων, με αποτέλεσμα η φωτιά να σβήσει εντελώς στις 18.35.

1994 Η Νότια Αφρική διεξάγει τις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικές διακρίσεις (καθεστώς του απαρτχάιντ). Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (62,65%), στο οποίο μετέχει και το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Πρόεδρος εκλέγεται ο Νέλσον Μαντέλα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org