Παρασκευή 26 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
Αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή διεκδικεί η Ρωσία

Διεξοδικές συνομιλίες στο Βλαδιβοστόκ είχαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Βλαδιβοστόκ

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Βλαδιβοστόκ
ΜΟΣΧΑ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Με βασική «ατζέντα» την «επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στην Κορεατική Χερσόνησο» και την «ασφάλεια στη βορειοανατολική Ασία συνολικά» και γενικά σε θετικό κλίμα έγινε χτες η Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας - Βόρειας Κορέας στο Βλαδιβοστόκ, όπου συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση θα συμβάλει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και στη «διευθέτηση» των προβλημάτων της Κορεατικής Χερσονήσου.

Η συνάντηση έγινε μετά και τις αδιέξοδες συνομιλίες που είχε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο Φλεβάρη στο Βιετνάμ, και ενώ συνολικά η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αποκτά όλο και πιο στρατηγική σημασία για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με αυξημένη την παρουσία της Κίνας. Η χτεσινή συνάντηση σηματοδότησε και την επιδίωξη της Ρωσίας για αναβαθμισμένο ρόλο στην Κορεατική Χερσόνησο και συνολικά στην περιοχή.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή σας στη Ρωσία θα συμβάλει στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων, στην καλύτερη κατανόηση των πιθανών τρόπων επίλυσης της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο, για να δούμε μαζί τι μπορεί να γίνει, τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για να στηρίξει τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε ο Πούτιν. «Αναμφισβήτητα, χαιρετίζουμε τις προσπάθειές σας για την ανάπτυξη του δια-κορεατικού διαλόγου και την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να σημειώσει «την ενεργό συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας και όλων των εμπλεκόμενων χωρών» για «εξασφάλιση μόνιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Κορεατική Χερσόνησο». Μιλώντας για τις σχέσεις των δύο κρατών είπε ότι χρειάζεται «να αναπτυχθούν εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί και ανθρωπιστικές επαφές».

Οι δύο ηγέτες είχαν μια δίωρη κατ' ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν οι συνομιλίες μιάμισης ώρας παρουσία των αντιπροσωπειών τους. «Είχαμε μια διεξοδική τετ α τετ συνομιλία», για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την ιστορικότητά τους, αλλά και για τη «βελτίωση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Μοιραστήκαμε τις θέσεις μας μαζί σας, κύριε Πρόεδρε, σε μια συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο, για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για όλα τα σημαντικά προβλήματα», είπε ο Κιμ, εκφράζοντας την ελπίδα «οι διαπραγματεύσεις μας να συνεχιστούν με τον ίδιο εποικοδομητικό και γόνιμο τρόπο». Συνεχάρη επίσης τον Πούτιν για την επανεκλογή του στην Προεδρία, που θα συμβάλει σε μια «ισχυρή Ρωσία».

Κοινά επιχειρηματικά σχέδια και «εγγυήσεις» για αποπυρηνικοποίηση

Στην πιθανή υλοποίηση κοινών επιχειρηματικών έργων υποδομής μεταξύ Ρωσίας, Βόρειας και Νότιας Κορέας αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον Κιμ, λέγοντας ότι θα συνέβαλαν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Συγκεκριμένα, τα επιχειρηματικά σχέδια περιλαμβάνουν «άμεση σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ του Νότου της Κορεατικής Χερσονήσου, του Βορρά και της Ρωσίας, με πρόσβαση στον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο. Επίσης, τη δυνατότητα να κατασκευαστούν αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και νέες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε ο Πούτιν.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτές οι επενδύσεις θα ήταν προς το συμφέρον της Νότιας Κορέας, ωστόσο - πρόσθεσε με νόημα - «φαίνεται να υπάρχει έλλειψη κυριαρχίας στη λήψη τελικών αποφάσεων» λόγω των «συμμαχικών υποχρεώσεων της Νότιας Κορέας προς τις ΗΠΑ» και έτσι «σε κάποιο σημείο όλα σταματούν». Πάντως ήδη έχει προχωρήσει η σιδηροδρομική σύνδεση Βόρειας και Νότιας Κορέας, είπε ο Πούτιν.

Σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας ο Βλ. Πούτιν είπε πως προϋπόθεση είναι να αποκατασταθεί «η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην ανάπτυξη των παγκόσμιων σχέσεων και να μην ισχύει ο νόμος του ισχυρού». «Τι σημαίνει η αποπυρηνικοποίηση; Στην πραγματικότητα σημαίνει τον αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας», είπε, προσθέτοντας ότι Μόσχα και Πιονγιάνγκ πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα «χρειάζεται εγγυήσεις ασφάλειας και κυριαρχίας», δηλαδή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Εξήγησε ότι είναι πρόωρο να οριστούν αυτές οι «εγγυήσεις», που θα πρέπει να συμβαδίζουν με «τα συμφέροντα της Βόρειας Κορέας», αλλά «χρειάζεται να γίνουν τα πρώτα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Πάντως, διευκρίνισε ότι χρειάζονται διεθνείς εγγυήσεις. «Δεν είναι πιθανό οποιεσδήποτε συμφωνίες μεταξύ δύο χωρών να είναι αρκετές», εκτίμησε.

Κι ενώ η Ρωσία διεκδικεί ενεργότερο ρόλο και στο Κορεατικό, αλλά και στο φόντο των προηγούμενων επαφών ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας που δεν έφεραν αποτελέσματα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έκρινε σκόπιμο να εκτιμήσει ότι «ο δρόμος θα είναι ανώμαλος» στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα. Μιλώντας στο δίκτυο CBS News εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μας δοθούν πολλές ακόμη ευκαιρίες να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις, κατά τρόπο που θα επιτρέψει να προχωρήσει η διαδικασία» της αποπυρηνικοποίησης. Είπε ακόμα ότι «μόνο ο χρόνος θα το επιβεβαιώσει, αλλά έχω δει αρκετά και πιστεύω ότι έχουμε μια αληθινή ευκαιρία να αλλάξει θεμελιωδώς» η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ