Παρασκευή 26 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Νέα έκρηξη χτες

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Νέα έκρηξη σημειώθηκε χτες στη Σρι Λάνκα, στην πόλη Πουγκόντα, περίπου 40 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Κολόμπο, ωστόσο μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν αναφερθεί θύματα. Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για την έκρηξη, που σημειώθηκε σε άδειο οικόπεδο πίσω από το δικαστήριο της πόλης. Στη συνέχεια δόθηκε εντολή να αποκλειστεί η πρόσβαση στην κεντρική τράπεζα, μετά όμως ο συναγερμός έληξε.

Παραμένει πάντως σε ισχύ το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» που ξεκίνησε στη χώρα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, μετά από το μακελειό στις 21/4, Κυριακή του Πάσχα των καθολικών, με απανωτές βομβιστικές επιθέσεις σε καθολικές εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία. Χτες τα θύματα είχαν φτάσει τα 359, ενώ πολλοί από τους αρχικά 500 τραυματίες εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το «Ισλαμικό Κράτος» έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις της Κυριακής, ωστόσο ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης το αμφισβητούν. Πολλοί θεωρούν ότι οι επιθέσεις συνδέονται με την τοπική ισλαμιστική οργάνωση «National Thowheeth Jama'ath» (NTJ). Ορισμένοι εκπρόσωποι των αρχών ισχυρίστηκαν ότι σύμφωνα με τις έρευνες τα κυριακάτικα χτυπήματα ήταν αντίποινα για τις επιθέσεις που έγιναν το Μάρτη ενάντια σε μουσουλμανικούς χώρους λατρείας στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, με δεκάδες νεκρούς.

Τα ερωτήματα για το μακελειό στη Σρι Λάνκα πληθαίνουν πάντως, ειδικά μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι εδώ και βδομάδες υπήρχαν πληροφορίες για προετοιμασία βομβιστικών επιθέσεων αλλά δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί. Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα απαίτησε παραιτήσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης επειδή θεωρούνται υπεύθυνα για απόκρυψη τέτοιων πληροφοριών.

Σημειωτέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι υπάρχουν «όλες οι ενδείξεις» πως τις επιθέσεις της Κυριακής «τουλάχιστον» τις «εμπνεύστηκε» το «Ισλαμικό Κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ