ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Παρά τους σχετικά χαμηλούς τόνους που τηρούν, το τελευταίο διάστημα, αξιωματούχοι δυτικών και αραβικών χωρών, συνεχίζονται η έντονη διπλωματική κινητικότητα και οι διαβουλεύσεις διαφόρων πλευρών με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού για τη μοιρασιά του τεράστιου πλούτου της Λιβύης. Κυρίως φαίνεται να επιχειρούν την αποφυγή μίας σοβαρής αναμέτρησης ανάμεσα στους πάνω από 16.000 μισθοφόρους που έχει προσλάβει η Τουρκία για λογαριασμό του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ και τους χιλιάδες ενόπλους του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.
Ιδιαίτερα δραστήριο ρόλο έχει η ιταλική κυβέρνηση που πασχίζει μεταξύ άλλων να παζαρέψει τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς το νότιο τμήμα της χώρας, προωθώντας, υποτίθεται, την εφαρμογή αποφάσεων του ΟΗΕ και της λεγόμενης Διεθνούς Συνδιάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη. Χτες, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Λορέντζο Γκουερίνι, μετέβη στην Τρίπολη και συνάντησε τον δοτό πρωθυπουργό, Φ. Σάρατζ, παρουσία του Ιταλού πρέσβη στη χώρα, Τζουζέπε Μπουτσίνο, και Ιταλών στρατηγών. Ανάμεσά τους ήταν ο Εντζο Βεκιαρέλι, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Από τη λιβυκή πλευρά συμμετείχαν επίσης ανώτεροι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, όπως ο αντιπρόεδρος του «Προεδρικού Συμβουλίου» Αχμεντ Μάιτικ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Σιάλ, ο υφυπουργός Αμυνας υποστράτηγος Ρασίντ Μοχάμεντ αλ Ρατζαμπάνι, ο επικεφαλής των Εσωτερικών Υπηρεσιών Ασφάλειας, Αμπντέλ Ράχμαν Μάζικ, κ.ά.
Το ίδιο διάστημα, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αράντσια Γκονζάλεθ Λάγια, πραγματοποίησε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό της, Σάμεχ Σούκρι. Η Γκονζάλεθ Λάγια συζήτησε μαζί του για την αθρόα μεταφορά χιλιάδων ξένων μισθοφόρων στη Λιβύη, ζητήματα ασφάλειας αλλά και την «ανάγκη επανάληψης της πολιτικής διαδικασίας» με στόχο την αποτροπή νέων συγκρούσεων και την επίτευξη εκεχειρίας. Τόνισε ιδιαίτερα πως θα πρέπει να περιοριστεί η κλιμάκωση της έντασης και να γίνουν σεβαστά στην Ανατολική Μεσόγειο «το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας». Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από μερικές μέρες η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε μεταβεί σε Αγκυρα και Αθήνα συμμετέχοντας με τον τρόπο της σε παρασκηνιακά ελληνοτουρκικά παζάρια. Στην Αγκυρα είχε αναγγείλει τότε ολιγοήμερη «αναστολή» των τουρκικών προσπαθειών για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για «διάλογο».
Οι εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή τέθηκαν χτες στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, και του ομολόγου του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αμπντάλα μπιν Ζαγιίντ.
Τέλος, απαρατήρητη δεν πέρασε από λιβυκά ΜΜΕ μία νέα ανακοίνωση Αμερικανού αξιωματούχου, που δεν κατονομάζεται, με την οποία αποδοκίμασε την παρουσία και δράση ξένων μισθοφόρων και ξένων στρατιωτικών εργολάβων και των δύο εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη. Στόχος της ανακοίνωσης δεν ήταν η ειρήνη αλλά η ...επαναλειτουργία της λιβυκής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, NOC, καθώς η ανακοίνωσή του κατέληξε με έκκληση προς τις αντίπαλες πλευρές να επιτρέψουν τη λειτουργία της εταιρείας πετρελαίου «με πλήρη διαφάνεια».