Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ 114 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΕΝΡΙ ΡΙΙΒ
Η ομώνυμη Διεθνής Μπριγάδα Κουβανών Υγειονομικών αξίζει το Νόμπελ

Οι Κουβανοί υγειονομικοί φέτος στην Ιταλία
Οι Κουβανοί υγειονομικοί φέτος στην Ιταλία
Μια ιδιαίτερη επέτειος ήταν η χτεσινή. 114 χρόνια από τον θάνατο του 27χρονου Αμερικανού διεθνιστή αγωνιστή Χένρι Ρίιβ, που έπεσε μαχόμενος δίπλα στους Κουβανούς, στον στρατό των Μαμπί, στον πρώτο αγώνα για την ανεξαρτησία το 1876, και έχει δώσει το όνομά του στη Διεθνή Μπριγάδα Ειδικευμένων Υγειονομικών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και μεγάλων επιδημιών. Η μπριγάδα «Χένρι Ρίιβ» δημιουργήθηκε με πρόταση του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, το 2005, αμέσως μετά τον καταστροφικό κυκλώνα «Κατρίνα», όπου η Κούβα συγκέντρωσε 1.586 από τους υγειονομικούς της, έτοιμους για να προσφέρουν βοήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόταση που απέρριψε η αμερικανική κυβέρνηση. Η Μπριγάδα, όμως, από τότε προσφέρει τις υπηρεσίες της σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου της ζητηθεί. Οι διεθνιστές γιατροί και υγειονομικοί της Κούβας έχουν βοηθήσει σε σεισμούς, άλλες καταστροφές, στην επιδημία του Εμπολα στην Αφρική, και φέτος βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

45 μπριγάδες βρέθηκαν σε 38 χώρες (ανάμεσά τους: Ιταλία, Ανδόρα, Μαρτινίκα, Γουαδελούπη, Γουιάνα, Σουρινάμ, Γρανάδα, Τζαμάικα, Αϊτή, Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Αγκόλα). Σε αυτές συμμετείχαν 3.772 υγειονομικοί, το 66% γυναίκες και έσωσαν ζωές. Σύμφωνα με τα στοιχεία έως τα τέλη Ιούνη: Περιέθαλψαν 255.372 ασθενείς με Covid-19 και έσωσαν 8.099 ζωές. Εκτός από αυτούς τους υγειονομικούς, επιπλέον 28.000 σε 58 χώρες έχουν συμμετάσχει σε εθνικές και τοπικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας, φροντίζοντας 83.268 ασθενείς και σώζοντας τις ζωές 13.636 ανθρώπων.

Ο Αμερικανός διεθνιστής
Ο Αμερικανός διεθνιστής
Για αυτήν την προσφορά των Κουβανών υγειονομικών των Μπριγάδων «Χένρι Ρίιβ», στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου έχει ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια για να τους αποδοθεί φέτος το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Στην καμπάνια, όπου συμμετέχουν άνθρωποι των Γραμμάτων, του Πολιτισμού, εργαζόμενοι, ταυτόχρονα απαιτείται ο τερματισμός του απάνθρωπου πολύμορφου αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, που «δεν ρίχνει βόμβες αλλά σώζει ζωές».

Ταυτόχρονα, η διεθνής αναγνώριση της Κούβας προκύπτει και από την πρόσφατη έκθεση της OΥΝΕΣΚΟ, όπου εκφράζεται θαυμασμός για το εκπαιδευτικό της σύστημα. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Στη χώρα είναι εγγυημένη η εκπαίδευση για όλους τους πολίτες, χωρίς διάκριση, μέσω διαφορετικών προγραμμάτων που ξεκινούν από την προσχολική περίοδο και καταλήγουν στην εκπαίδευση ενηλίκων (...) Το σχολείο στοχεύει στη διαμόρφωση σκεπτόμενων μαθητών, με κριτική σκέψη, ανεξάρτητους, που δείχνουν αγάπη και σεβασμό στην πατρίδα, στην οικογένεια, στο σχολείο, στους συμμαθητές τους και τη φύση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ