Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
75 χρόνια μετά

75 χρόνια μετά οι κίνδυνοι για τους λαούς είναι εδώ...
75 χρόνια μετά οι κίνδυνοι για τους λαούς είναι εδώ...
Συμπληρώνονται σήμερα 75 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι με τη ρίψη της ατομικής βόμβας. Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν αυτές τις μέρες σε μια σειρά πόλεις της χώρας δεν έχουν στεγνά επετειακό - ιστορικό χαρακτήρα, αλλά δένουν άρρηκτα με το σήμερα και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Οξυνση στην οποία οι δαπάνες για εξοπλισμούς χτυπούν ξανά «κόκκινο», το ΝΑΤΟ παραμένει, και το διακηρύσσει ανοικτά, μια «πυρηνική συμμαχία», διατηρώντας μάλιστα για εαυτόν το διαβόητο «δικαίωμα» του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, έχοντας μάλιστα διασπαρμένες τέτοιες βόμβες σε 6 βάσεις σε 4 ευρωπαϊκές χώρες συν την Τουρκία. Ο Αραξος παραμένει πάντα σε ετοιμότητα για να «φιλοξενήσει» τέτοια όπλα, ενώ το σύνολο της χώρας «κεντά» ένα πλέγμα αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και στρατηγείων που βάζουν αντικειμενικά τη χώρα στο στόχαστρο αντίπαλων κέντρων. Οι εξελίξεις στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, τα ερωτήματα που γεννούν οι εκρήξεις και η καταστροφή στον Λίβανο μόλις μια μέρα πριν, μέσα σε ένα κλίμα όξυνσης των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών, συνηγορούν στην ανάγκη λαϊκής επαγρύπνησης και κινητοποίησης ενάντια στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπίζνες και καταστολή

Πλήρη εξοπλισμό για να ντύσουν μια αστυνομική διμοιρία «κατά ταραχών» («full antiriot gear to equip a police platoon») δώρισε στην ΕΛ.ΑΣ., που επιχειρεί στην Αλεξανδρούπολη και ολόκληρο τον Εβρο, η ελληνοαμερικανική οργάνωση AXEΠA. Εξοπλισμός αξίας 25.000 ευρώ, σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης που είχαν κάνει τον Ιούνη και με πρόσχημα την «προστασία των συνόρων από τις μεταναστευτικές ροές». Το γεγονός προβλήθηκε και από την αμερικάνικη πρεσβεία στην Ελλάδα.

Ομως, η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλούς λόγους να εξασφαλίζουν την «κατασταλτική ικανότητα» των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και του Εβρου. Μην ξεχνάμε ότι στο πλαίσιο του διμερούς «Στρατηγικού Διαλόγου» και της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, έχουν πατήσει πόδι στην Αλεξανδρούπολη και τον Εβρο χρησιμοποιώντας το λιμάνι, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής για διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεών τους βορειότερα, προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Επίσης, επιχειρηματικοί όμιλοι των ΗΠΑ θέλουν να βάλουν στο χέρι τα προς ιδιωτικοποίηση λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, όπως και το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιφέρειας. Εχουν συμφέροντα και προφανώς παίρνουν τα μέτρα τους για να τα προστατέψουν. Οι μπίζνες τους πάνε μαζί με την καταστολή ενάντια σε όποιον αντιστέκεται στα σχέδιά τους.

«Τυχαίες»...

Την ίδια ώρα που δημοσιογράφος ζητούσε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να «κάνει κάτι για την εποχικότητα», εξηγώντας πως πρέπει να γίνει κάποια κυβερνητική παρέμβαση για να σταματήσουν οι έλεγχοι τήρησης της εργατικής νομοθεσίας στα συσκευαστήρια φρούτων, μέλη του ΚΚΕ που πραγματοποιούσαν εξόρμηση σε εργοστάσια στην Πέλλα, περιοχή με σημαντική δραστηριότητα μεταποιητικών βιομηχανιών και διαλογητήρια - συσκευαστήρια φρούτων, δέχονταν επίθεση από τραμπούκο της εργοδοσίας γιατί ενημέρωναν τους εργαζομένους για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση κράτους και κεφαλαίου στα δικαιώματά τους και για τα δικαιώματά τους στους χώρους δουλειάς. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τοπική ιστοσελίδα, με απαράδεκτες ειρωνείες και τον τίτλο «Ο κόσμος ψάχνει ένα μεροκάματο και η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ κυνηγάει τις εργοδοσίες!», επιτιθόταν στην τοπική Κομματική Οργάνωση με αφορμή άλλη εξόρμηση κομμουνιστών σε εργοστάσιο του κλάδου, στη Σκύδρα.

... «συμπτώσεις»

Οι καθόλου τυχαίες αυτές «συμπτώσεις» δεν γίνονται πρώτη φορά. Συχνά πυκνά, όταν οι καπιταλιστές επιλέγουν να κλείσουν εργοστάσια και παραγωγικές μονάδες ακόμα και κερδοφόρων επιχειρήσεων, για να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε άλλες χώρες ή κλάδους της οικονομίας, ακούμε από δημοσιογράφους και άλλα παπαγαλάκια της εργοδοσίας για το πώς οι αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων δήθεν «κλείνουν τα εργοστάσια», ενώ η ανεργία τσακίζει κόκαλα. Η πείρα όμως δείχνει πως αυτό που στην πραγματικότητα κλείνει τα εργοστάσια, είναι το ακόρεστο κυνήγι των καπιταλιστών για το μέγιστο δυνατό κέρδος, πράγμα που φάνηκε πριν από λίγους μήνες σε άλλο εργοστάσιο, στο κοντινό Πλατύ Ημαθίας, όταν η «ΔΕΛΤΑ», μονοπωλιακή εταιρεία που είχε κέρδη ακόμα και στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης, αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο που εδώ και 45 χρόνια παρήγαγε το «Γάλα Βλάχας εβαπορέ» και να μεταφέρει την παραγωγή στη Γαλλία, πετώντας έτσι στο δρόμο της ανεργίας περίπου 70 εργάτες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ