Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συμβούλιο Εθνικού Εμπορίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικού Εμπορίου με επικεφαλής τον οικονομολόγο Πίτερ Ναβάρο, που έχει υιοθετήσει στο παρελθόν θέσεις έναντι της Κίνας και υπέρ της βελτίωσης των αμερικανικών οικονομικών σχέσεων με την Ταϊβάν, προχώρησε χτες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πολυτελή έπαυλή του στη Φλόριντα.

Ο 67χρονος Ναβάρο είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (University of California, Irvine), ενώ ήταν σύμβουλος του Τραμπ, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Εχει γράψει αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων: «Θάνατος από την Κίνα: Πώς οι ΗΠΑ έχασαν τη βιομηχανική τους βάση», το οποίο έγινε και ντοκιμαντέρ. Θεωρεί ότι η αμερικανική διπλωματία θα πρέπει να σταματήσει να έχει ως σημείο αναφοράς την «πολιτική της μιας Κίνας», χωρίς ωστόσο να τάσσεται και υπέρ της διπλωματικής αναγνώρισης της Ταϊβάν.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, σημείωσε ότι «μόνο στην περίπτωση που η Κίνα και οι ΗΠΑ σεβαστούν η μία την άλλη και δώσουν έμφαση στα κομβικά συμφέροντα και τις ανησυχίες της άλλης πλευράς, θα διαφυλαχτεί η σταθερότητα σε βάθος χρόνου, μέσω κινήσεων αμοιβαίας εξυπηρέτησης συμφερόντων».

Νέες δηλώσεις Τραμπ για Βερολίνο και μετανάστες

Καταδικάζοντας χτες εκ νέου την πρόσφατη επίθεση φορτηγού σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, ο Τραμπ επανέλαβε πως έχει ως προτεραιότητα να σταματήσει ακραίες ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες και υπαινίχθηκε πως είναι πρόθυμος να προχωρήσει στην υλοποίηση προεκλογικής υπόσχεσης για προσωρινή απαγόρευση της εγκατάστασης Μουσουλμάνων μεταναστών στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Μπόινγκ» και της «Λόκχιντ Μάρτιν», εταιρείες αεροναυπηγικής που έχουν αναλάβει τη ναυπήγηση δύο νέων προεδρικών αεροπλάνων της «Air Force One» έναντι 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που κατέκρινε δημόσια προ ημερών ο νέος Πρόεδρος. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι Ντένις Μιούλινμπεργκ της «Μπόινγκ» και Μέριλιν Χιούσον της «Λόκχιντ Μάρτιν» διαβεβαίωσαν τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο πως θα πάρουν μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής των δύο αεροσκαφών, διατηρώντας τα κριτήρια ασφάλειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες απειλές για δασμούς 200 δισ. δολαρίων(2018-06-20 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες(2017-02-02 00:00:00.0)
Κόντρα Τραμπ - Κίνας(2016-12-06 00:00:00.0)
Αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ(2011-12-21 00:00:00.0)
Η «Μπόινγκ» και το «τείχος»(2006-10-01 00:00:00.0)
Συγχωνεύονται μονοπώλια πολεμικής βιομηχανίας(1997-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ