Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δασμοί με στόχο κινεζικά προϊόντα

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Απόφαση για δασμούς σε περίπου 1.300 εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα πιθανής αξίας τουλάχιστον 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψε χτες στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αξιοποιώντας τις δυνατότητες ενός αμερικανικού εμπορικού νόμου του 1974, προκειμένου να εντείνει τις πιέσεις στο πεδίο των οξυμένων διεθνών ανταγωνισμών. Από την επιβολή δασμών που έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό ο Αμερικανός Πρόεδρος, φαίνεται πως εξαιρούνται επί του παρόντος εταίροι των ΗΠΑ που έχουν ξεκινήσει παζάρια με στόχο «πιο δίκαιες» εμπορικές σχέσεις, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, που είναι οι δύο εταίροι της Ουάσιγκτον στη «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής» (ΝΑFTA), οι χώρες της ΕΕ, η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, λίγο πριν υπογράψει τη σχετική απόφαση, τόνισε σε δηλώσεις του ότι μέσα στα τελευταία χρόνια άδικες εμπορικές πρακτικές και τεράστια εμπορικά ελλείμματα με άλλες χώρες «εξαφάνισαν 60.000 αμερικανικά εργοστάσια και 6 εκατ. θέσεις εργασίας». «Παρά τη σπουδαία σχέση με την Κίνα και τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, έχουμε ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα... Το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα παγκοσμίως στη σύγχρονη Ιστορία. Τους ζήτησα να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τραμπ, αναφερόμενος στο αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, που πέρσι ξεπέρασε τα 375 δισ. δολάρια (οι Κινέζοι ωστόσο το θεωρούν μικρότερο, καθώς πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις παράγουν στην Κίνα και κερδίζουν από τις εξαγωγές). Σε επόμενο σημείο, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι θα συνεχιστούν «οι μεγάλες διαπραγματεύσεις με την Κίνα, αλλά στο μεταξύ θα εφαρμοστούν μέτρα», καταλήγοντας: «Κάνουμε πράγματα για τη χώρα που έπρεπε να είχαν γίνει καιρό πριν».

Ο Ρόμπερτ Λαϊτχάουζερ, που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει την επιβολή αυτών των μέτρων, ανακοίνωσε ότι η λίστα με τα εκατοντάδες κινεζικά προϊόντα (τα περισσότερα ηλεκτρονικά είδη υψηλής τεχνολογίας) που θα υποστούν τους νέους αμερικανικούς δασμούς θα τεθεί σε κοινή διαβούλευση το προσεχές 15ήμερο. Σε διαβούλευση θα τεθεί και ο κατάλογος επιβολής περιορισμών στις επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις του Αμερικανού Προέδρου θίγουν μεταξύ άλλων και τα συμφέροντα σημαντικών αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων (π.χ. μεγάλοι αγροτικοί παραγωγοί, αλυσίδες λιανικής ηλεκτρονικών προϊόντων), που είχαν εκφράσει προειδοποιήσεις για τις αρνητικές συνέπειες από πιθανά κινεζικά αντίποινα και όξυνση των διεθνών εμπορικών ανταγωνισμών.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσανγίνγκ, πάντως εμφανίστηκε ψύχραιμη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να γίνουν «εποικοδομητικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ», ώστε να επιτευχθεί «μία αμοιβαία επωφελής λύση». Παράλληλα, όμως, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας προειδοποίησε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα πάρει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας», εάν ο Πρόεδρος Τραμπ «τα στοχοποιήσει» με την κατηγορία της κλοπής αμερικανικής τεχνολογίας ή πιέσεων σε αμερικανικές επιχειρήσεις, ώστε να παραχωρήσουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και να έχουν δραστηριότητα στην Κίνα.

Νωρίτερα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, είχε απειλήσει με αντίποινα σε περίπτωση που δεν εξαιρούνταν οι χώρες της ΕΕ από τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, λέγοντας πως οι Βρυξέλλες είναι «έτοιμες να δράσουν βάσει κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι δασμοί στην Κίνα από 1η Σεπτέμβρη(2019-08-03 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η επιβολή εμπορικών δασμών(2018-08-09 00:00:00.0)
Προσωρινός συμβιβασμός για νέα διαπραγμάτευση(2018-07-28 00:00:00.0)
Νέες απειλές για δασμούς 200 δισ. δολαρίων(2018-06-20 00:00:00.0)
Δασμοί και πρόστιμα κατά της Κίνας(2018-01-20 00:00:00.0)
Στο τραπέζι ο σφοδρός ανταγωνισμός μονοπωλίων(2017-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ