Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
Οι βάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δεν προστατεύουν, αντίθετα στοχοποιούν τη χώρα και τον λαό

Αποσπάσματα απ' την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

INTIME NEWS

«Ξέρετε ότι το ΚΚΕ δεν τοποθετείται ευκαιριακά. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν παίρνουμε υπόψη μας την κάθε περίοδο, δηλαδή σήμερα την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και τη διαφαινόμενη περαιτέρω όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή. Υπολογίζοντας και όλους αυτούς τους παράγοντες θα καταψηφίσουμε την ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία».

Τα παραπάνω τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, καταγγέλλοντας ότι η Συμφωνία που φέρει τη σφραγίδα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ κάθε άλλο παρά «αμυντική» είναι.

Αφού αναφέρθηκε στην «προίκα» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, σημείωσε: «Και αυτή, βέβαια, τη συνεχίζει μετά χαράς. Αλλωστε, τη ΝΔ την ξέρουμε δεκαετίες τώρα. Πιστή φίλη και εταίρος των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Με συνέπεια και συνέχεια ακολουθεί αυτήν την πολιτική, την οποία με συνέπεια ανέκαθεν κατήγγειλαν οι αριστερές, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις. Δεν περίμενε κανένας μας ότι η ΝΔ θα συνετιστεί και θα αλλάξει ρότα στις διεθνείς συμμαχίες της. Τουλάχιστον όσον αφορά εμάς, δεν είχαμε ούτε έχουμε καμιά τέτοια αυταπάτη. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι που προκαλεί και το αίσθημα και τη λογική του λαού μας, των γειτονικών λαών, που έχουν πολλά υποφέρει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Μάλιστα, όπως σημείωσε, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί και για δύο επιπλέον λόγους: «Πρώτον: Σηκώνει τη σημαία δήθεν των ανταλλαγμάτων, την ώρα που μέχρι και τα δέντρα έχουν καταλάβει τι κάνουν οι ΗΠΑ. Αφού εκφρασμένη στρατηγική των ΗΠΑ είναι να κρατηθεί πάση θυσία η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, να διατηρηθεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, κόβοντας τις όποιες παρτίδες Τουρκίας - Ρωσίας έχουν αναπτυχθεί τελευταία. Αν δεν συμβεί αυτό, ο κίνδυνος είναι η Ελλάδα να μετατραπεί σε στρατιωτική αιχμή του δόρατος ενάντια στην Τουρκία. Αν συμβεί αυτό που επιδιώκουν, σημαίνει πως η Τουρκία θα πάρει τέτοια ανταλλάγματα, που θα αφορούν σίγουρα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σε αυτήν τη στρατηγική συμπαρατάσσεται και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη.

Δεύτερον: Το δεύτερο επιχείρημα που ακούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να προτείνει, λέει, μια αναστολή της ψήφισης της Συμφωνίας! Κι εδώ πρόκειται για τουλάχιστον διπλή κοροϊδία, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει ζήτημα ούτε αναστολής της λειτουργίας των βάσεων, που θα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και μάλιστα στο φουλ, κάνοντας τη δουλειά για την οποία φτιάχτηκαν».

Οι βάσεις μετατρέπουν τη χώρα σε στόχο

Αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τον ελληνικό λαό που είναι «διστακτικός, μέχρι ανοιχτά εχθρικός με τέτοιες ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλειά του, την ειρήνη και ανοίγουν το δρόμο για να γίνει σφαγείο στη γειτονιά μας», υπογράμμισε:

«Λέτε χωρίς τσίπα: "Οσες περισσότερες βάσεις έχουμε, τόσο μεγαλύτερα εμπόδια θα μπαίνουν στην τουρκική επιθετικότητα"! Αν είναι έτσι, πώς γίνεται το τελευταίο τρίχρονο, που όντως έχει διευρυνθεί το "αμερικάνικο αποτύπωμα" στην Ελλάδα, να αυξάνεται συνεχώς, να κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα; Δεν ξέρετε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο; Δεν ξέρετε πως ΗΠΑ, ΝΑΤΟ αλλά και η ΕΕ τόσα χρόνια έχουν ουσιαστικά νομιμοποιήσει την εισβολή και κατοχή από τη ΝΑΤΟική Τουρκία στην Κύπρο; Βλέπετε κάτι άλλο, πέρα από ευχολόγια όλων τους για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ; Κάνετε πως δεν ξέρετε: Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα έχει γερές ΝΑΤΟικές πλάτες».

Και συνέχισε: «Λέτε ακόμα: "Η Συμφωνία είναι αμυντική"... Ποιον δουλεύετε; Και τα μικρά παιδιά σήμερα ξέρουν πως οι ΗΠΑ έχουν τα πιο επιθετικά σχέδια, για να αναχαιτίσουν σχέδια των ανταγωνιστών τους, της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν. Αυτά τα σχέδια μυρίζουν μπαρούτι, σαν κι αυτό που ξοδεύεται εδώ και χρόνια στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη (...)».

«Μας λέτε επίσης: "Οι βάσεις προστατεύουν την Ελλάδα". Ομως, η άλλη όψη της μετατροπής της Ελλάδας σε ένα απέραντο αμερικανικό και ΝΑΤΟικό στρατόπεδο είναι όσα κρύβετε από τον ελληνικό λαό. Γιατί δεν του λέτε καθαρά τι δηλώνουν αξιωματούχοι της Ρωσίας ή πρόσφατα αξιωματούχοι του Ιράν: Οτι οι βάσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, όπου υπάρχουν, και στην Ελλάδα δηλαδή, είναι στόχος αντιποίνων. (...)

Οι βάσεις του ΝΑΤΟ δεν προστατεύουν. Αντίθετα, μόνο στοχοποιούν τη χώρα μας, τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός και στοχοποιείται και πληρώνει. Την ώρα που από τις τσέπες μας βγαίνουν 4 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, έρχεστε με αυτήν τη σημερινή Συμφωνία σας και απαλλάσσετε επιπλέον από κάθε τέλος την προσγείωση, τον ελλιμενισμό, ακόμα και τις εργασίες αναβάθμισης στις βάσεις».

Για το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «παίρνουμε τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις», ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε στην ομιλία του: «Εμείς βλέπουμε κάτι άλλο: Να παραχωρείται με ευθύνη της κυβέρνησης στρατιωτικός εξοπλισμός και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία! Αλήθεια, ποια κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας διακυβεύονται στο Ριάντ και τις ερήμους της Σαουδικής Αραβίας;

Να παραχωρείται ελληνική φρεγάτα για περιπολίες στα Στενά του Ορμούζ και να "ψήνεται" συμμετοχή με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και στη Λιβύη; Κι αυτό το κάνετε όλοι σας, οι του ευρωατλαντικού τόξου. Αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ προτρέπει την κυβέρνηση να βρει - λέει - την κατάλληλη φόρμουλα για να σταλούν δυνάμεις εκτός συνόρων, αρκεί να είναι υπό την επίσημη σκέπη του ΟΗΕ, της ΕΕ ή ακόμα και του ΝΑΤΟ! Κι αυτά στο όνομα της "αριστεράς και της προόδου", συνεχίζοντας ασύστολα να ξεφτιλίζετε αγωνιστικές αξίες και ιδανικά».

Βαθαίνει η εμπλοκή, ο λαός ενωμένος να δυναμώσει την πάλη του

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ακόμα ότι «η κρίση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, η νέα ελληνοαμερικανική Συμφωνία επιβεβαιώνουν πως το θέμα δεν είναι βασικά μόνο το ύψος των εξοπλισμών, αλλά κυρίως ο προσανατολισμός των εξοπλισμών. Προσανατολισμός, ώστε να υπηρετείται καλύτερα ο ρόλος που έχει αναλάβει η χώρα, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σχολίασε το δίλημμα «συνεκμετάλλευση ή σύγκρουση;», «συμβιβασμός ή εμπλοκή;», υπογραμμίζοντας: «Το λέμε καθαρά: Και το δίλημμα αυτό είναι πλαστό. Κάθε πλευρά του έχει επικίνδυνες συνέπειες για την ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη ζωή του ελληνικού λαού. Η όποια σύγκρουση, το όποιο επεισόδιο εμπλοκής μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για μία συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ΝΑΤΟική ομπρέλα και το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, με υποχώρηση σε ζωτικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Επίσης, ο συμβιβασμός, η συνεκμετάλλευση, η παραχώρηση κάποιων κυριαρχικών δικαιωμάτων, για να μη γίνει εμπλοκή και επεισόδιο, για την οποία μιλάνε ήδη στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι δημοσιολογούντες, όχι μόνο δεν σου εξασφαλίζει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά δυστυχώς φέρει μόνο το σπέρμα της επόμενης πολεμικής σύγκρουσης και μάλιστα μεγαλύτερης κλίμακας από ένα απλό επεισόδιο».

Ως νέα εκδοχή του εφησυχασμού χαρακτήρισε την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, προειδοποιώντας ότι «κι εδώ οι παγίδες είναι πολλές». Οπως επεσήμανε: «Ολοι μας θυμόμαστε, για παράδειγμα, πως το Δικαστήριο της Χάγης νομιμοποίησε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου του Κοσόβου, κινούμενο σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και ερμηνεύοντάς το εντελώς αυθαίρετα!

Ολα αυτά σημαίνουν πως στο σημερινό διεθνές πλαίσιο, από το οποίο, δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να αποκλίνουν ούτε οι αποφάσεις των διάφορων Διεθνών Δικαστηρίων, παρεμβάλλονται κάθε φορά μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, οι σχεδιασμοί ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, που προωθούν τις δικές τους επιδιώξεις και όχι, βέβαια, το δίκιο των λαών».

Οχι σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σφαγεία

Μιλώντας για τις εξελίξεις, υπογράμμισε ότι αυτές δείχνουν πως «η ελληνική εμπλοκή πάει ένα βήμα παραπέρα: Με την αποστολή προσωπικού και μέσων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων και την ανάμειξη της Ελλάδας στη στρατιωτική περικύκλωση κυρίως της Ρωσίας. Με την ενεργή στράτευση της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ για να περιοριστεί η ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης από τη Ρωσία και να προμηθεύεται Ενέργεια από άλλες πηγές, προκειμένου να επωφεληθούν οι αμερικανικές επιδιώξεις. Κομμάτι αυτού του παζλ είναι η συμφωνία για τον "Εast Μed"».

Στην ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε ιδιαίτερα το αμερικανικό και ισραηλινό σχέδιο για το Παλαιστινιακό, «γιατί όχι μόνο δεν κατοχυρώνει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αλλά διαιωνίζει και θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή», όπως τόνισε, θυμίζοντας τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που «δεν έχουν προχωρήσει στην αναγκαία αναγνώριση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, παρά την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής, την ίδια στιγμή που συνεχώς αναβαθμίζουν τη στρατηγική τους συνεργασία με τον Νετανιάχου, τους δολοφόνους του παλαιστινιακού λαού».

Καταλήγοντας, προέτρεψε τον λαό να διαχωριστεί από κόμματα, κυβερνήσεις και συμμαχίες ξένες προς τα συμφέροντά του. «Εχει τη δύναμη να σας καταδικάσει, να σας απορρίψει. Σε αυτό καλούμε όλο τον ελληνικό λαό, ενωμένο να δυναμώσει την πάλη του. Τώρα απαιτείται απεγκλωβισμός από τα σχέδια των ΗΠΑ, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας (...) Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία, γιατί δεν θέλουμε νέο Ιράκ, νέο Αφγανιστάν, νέα Συρία, νέα Λιβύη, νέα Γιουγκοσλαβία, νέα Υεμένη, νέα Παλαιστίνη, νέα Ουκρανία, νέα Κύπρο, νέα Ιμια, νέα πραξικοπήματα, νέες καραβιές προσφύγων, νέα σφαγεία με θύματα τον λαό μας και άλλους λαούς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ