Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ελληνοαμερικανική «αμυντική» Συμφωνία

«Δεν υπάρχει ελληνοαμερικανική αμυντική Συμφωνία, δεν ισχύει. Ολες οι Συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ ήταν συμφωνίες χρησιμοποίησης του εδάφους της Ελλάδας για στρατιωτικές βάσεις (...) για την πραγματοποίηση επιθετικών ιμπεριαλιστικών πολέμων, για τη διανομή και αναδιανομή της λείας, για διασπάσεις κρατών, για προσαρτήσεις εδαφών», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα στην τοποθέτησή της.

Διερωτήθηκε αν η Ελλάδα είναι φιλειρηνική δύναμη, ως κράτος, ως κρατική πολιτική, για να σημειώσει «Δεν υπάρχει πόλεμος που δεν έχει πάρει μέρος. Δεν διεκδικεί εδάφη, αυτό δεν την κάνει όμως λιγότερο επικίνδυνη για το δικό της το λαό και τους λαούς της περιοχής. Και η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις έχουν βάψει κι αυτές με αίμα τα χέρια τους, δίπλα στους συμμάχους τους».

Χαρακτήρισε πρόκληση τη συζήτηση περί «αμυντικής Συμφωνίας και με ανταλλάγματα υπέρ της Ελλάδας», υπογραμμίζοντας: «Τι ανταλλάγματα ζητάει; Τη βοήθεια σε ενδεχόμενη τουρκική απειλή και, δεύτερον, να πάρει μέρος στη διανομή της λείας (...) Να προσφέρουμε τις στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές υπηρεσίες και να πάρουμε κάποια ανταλλάγματα για την άμυνα της χώρας».

«Ξέρετε πάρα πολύ καλά πως οι ελληνοτουρκικές διαφορές χρησιμοποιούνται από ΗΠΑ, ΕΕ ως στοιχείο εκβιασμού και της Τουρκίας και της Ελλάδας», σημείωσε και πρόσθεσε πως «το λέτε κι εσείς, στην κρίσιμη στιγμή θα είμαστε μόνοι μας». Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτή η αλήθεια ομολογείται προκειμένου, απ' τη μια μεριά, να ενισχυθεί το δίλημμα «συνθηκολόγηση ή πόλεμος για να πάμε στη συνθηκολόγηση» και, απ' την άλλη, ούτως ώστε να προετοιμάζεται και ο λαός, κι αυτό καθώς «η μεγαλύτερη προετοιμασία που γίνεται σήμερα του λαού είναι να αποδεχτεί η Ελλάδα να συμμετέχει σε πόλεμο κατά των γειτονικών λαών και να αποδεχτεί συμβιβασμούς που έχουν σχέση με κυριαρχικά δικαιώματα, σύνορα κ.λπ.».

Επισήμανε πως για το ΚΚΕ «όσο υπάρχει η εθνοκρατική οργάνωση (...) υπάρχει ζήτημα και υπεράσπισης των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από το ότι το κουμάντο σ' αυτά κάνει η αστική τάξη και ο στρατός της. Εμείς βεβαίως λέμε ότι έχει τη δυνατότητα ο λαός, βγάζοντας και πολιτικά συμπεράσματα, να έχει την επαγρύπνηση και ετοιμότητα να πάρει την υπόθεση στα χέρια του αν βρεθούμε σε μια τέτοια στιγμή».

Καταλήγοντας η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Λέτε ότι προετοιμαζόμαστε για πόλεμο για να επιβάλουμε την ειρήνη. Οχι, προετοιμάζεστε για να υπηρετήσετε την υπόθεση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και σήμερα και αύριο (...) Δεν υπάρχει αμυντική συμφωνία! Οι τελευταίες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αναφέρονται σε άμυνα; Σε επιθέσεις! Η ΕΕ είπε καθαρά εντείνουμε τη στρατιωτικοποίηση και για πρώτη φορά επισήμως περιλαμβάνει την αντιμετώπιση λαϊκών εξεγέρσεων (...) Δεν παλεύετε μόνο για τον πόλεμο αλλά για να εμποδίσετε την πραγματική αφύπνιση των λαών να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, των συνόρων και πάνω απ' όλα αυτοί να κάνουν κουμάντο στον πλούτο που υπάρχει στην περιοχή».

Ενώ ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ από θέση αρχής καταψηφίζει τη Συμφωνία, τόνισε ότι τα «όχι» των άλλων κομμάτων κινούνται στη λογική των ανταλλαγμάτων, ενώ το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το «σκίσιμο των μνημονίων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ