Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Χτίζει την επικίνδυνη εμπλοκή πάνω στην παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη «διακομματική συναίνεση»

Eurokinissi

Αποκαλυπτικός ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης στις παρεμβάσεις του για τη Συμφωνία και το υπόβαθρό της, τη βασική στοίχιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα ευρωατλαντικά προτάγματα για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης, σε όσο βέβαια μέρος αφιέρωσε στο θέμα της συζήτησης, αφού πρώτα επί ώρα πέταξε την «μπάλα στην κερκίδα», μιλώντας για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο.

Σχετικά με τη Συμφωνία, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας πολιτικές επιλογές τις οποίες έρχεστε τώρα και αναιρείτε. ... Αρνείστε μια συμφωνία που μέχρι και χτες υμνούσατε. Στο όνομα όμως της κοινής εθνικής γραμμής σάς καλώ να φανείτε και πάλι απρόβλεπτος: Παρά τη θέση σας να ψηφίσετε "παρών", αλλάξτε τη θέση σας και ψηφίστε μαζί μας».

Παραπέρα στηλίτευσε το γεγονός ότι «κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάριν αντιπολίτευσης. Δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση από τις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, και αυτό είναι μια σημαντική κατάκτηση. Δεν υπάρχουν σήμερα ουσιαστικές αποκλίσεις και διαφοροποιήσεις».

Πρόσθεσε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησε «ακριβώς αυτήν τη διακομματική συναίνεση για να πω για τη σταθερότητα της χώρας στην εξωτερική πολιτική. Μίλησα στις ΗΠΑ για την προσαρμογή σας ως κυβέρνηση στο σκληρό κόσμο της γεωστρατηγικής», είπε χαρακτηριστικά, για να δηλώσει κατόπιν την έκπληξή του, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και άκουσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ότι «δεν μπορείτε να υπερψηφίσετε τη συμφωνία για να μην φανείτε τάχα δεδομένοι και προβλέψιμοι».

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, επέμεινε ότι πρόκειται για μια συμφωνία «την οποία όχι απλά την είχατε διαπραγματευτεί, αλλά την είχατε θέσει ήδη σε εφαρμογή», αναφέροντας για παράδειγμα την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, συγχαίροντας μάλιστα ο Μητσοτάκης τους προκατόχους του ότι «σωστά είχαν δρομολογηθεί» τα προαναφερόμενα.

Επέμεινε ακόμα ότι είναι καλό και μεγάλο πλεονέκτημα να είναι κανείς «προβλέψιμος» σε μια «συμμαχία», πόσο μάλλον - όπως είπε - όταν αυτή η προβλεψιμότητα «αποτελεί επιστέγασμα μιας σχέσης που έχει διαχρονικά χαρακτηριστικά», θυμίζοντας ότι τα χτεσινά ήρθαν τυπικά σαν «επικαιροποίηση» της πρώτης συμφωνίας, του 1990.

Αποκαλυπτικός ήταν - και για το τι τάχα προσφέρουν τέτοιες συμφωνίες στο λαό - όταν, απευθυνόμενος ξανά προς τον Αλ. Τσίπρα, είπε: «Θέλω να καταλάβω ακριβώς τι ζητάτε από τις ΗΠΑ; Ζητάτε μια ομπρέλα ασφάλειας των εθνικών συμφερόντων; Μια διμερή συμμαχία όπου αν δεχτεί η χώρα επίθεση, οι ΗΠΑ θα συνδράμουν, με μια ομπρέλα ασφαλείας, θα υποστηρίξουν την Ελλάδα; Αυτό ζητάτε;». «Αν ζητάτε αυτό είναι έξω από τη σφαίρα του εφικτού», έκανε σαφές, παρουσιάζοντας ως κατάκτηση τάχα τις «ξεκάθαρες δηλώσεις από τις ΗΠΑ περί αναγνώρισης της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας», πυλώνα δηλαδή των δολοφονικών αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, την «ενίσχυση διμερών σχέσεων», την «αναγνώριση της σημαντικής προόδου της ελληνικής οικονομίας από μέρους των ΗΠΑ».

Κάλεσε, τέλος, τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν στην ενίσχυση των «στρατηγικών συμμαχιών» όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με άλλα κέντρα όπως η Γαλλία, για την οποία τόνισε ότι «το επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας ποτέ δεν ήταν καλύτερο», ενώ σημείωσε με νόημα ότι την Κυριακή πάει σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ταξίδι που δρομολογεί επικίνδυνες εξελίξεις με αποστολή στρατιωτικών τμημάτων στην Αραβική Χερσόνησο με το βλέμμα στο Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ