Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την ημερίδα της «Agrenda» στα Γιάννενα

Eurokinissi

Μακριά από τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων για εγγυημένες τιμές πώλησης και μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και χωρίς τη φυσική τους παρουσία, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η πολυτελής ημερίδα της «Agrenda», παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα, του γγ του υπουργείου, του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτη, αλλά και την παρουσία πρώην υπουργών, νυν και πρώην βουλευτών των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, η ημερίδα «αποτέλεσε συνάθροιση κορυφής, πολιτικών παραγόντων των αστικών κομμάτων μαζί με στελέχη μεταποιητικών βιομηχανιών, τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, ακαδημαϊκών από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού».

Από ποιον και για ποιον;

Οπως σημειώνει το ΚΚΕ, «το ουσιαστικό ερώτημα που τέθηκε κάτω από τον εύσχημο τίτλο του νέου στρατηγικού σχεδιασμού, ήταν "Αγροτοκτηνοτροφία από ποιον και για ποιον;". Η απάντηση του "από ποιον" δόθηκε καταρχάς εν τοις πράγμασι, με τη βράβευση του Γιαννιώτη κτηνοτρόφου της χρονιάς, του οποίου ο κύκλος εργασιών φτάνει τα 850.000 ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις του σε πτηνοτροφία, αγελαδοτροφία, μηχανήματα και εξοπλισμό ξεπερνούν τα 2.500.000 ευρώ. Αλλά και τη βράβευση του γενικού διευθυντή του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού "ΠΙΝΔΟΣ", που ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ τζίρο. Αγροτοκτηνοτροφία λοιπόν από τους μεγάλους επιχειρηματίες αγροτοκτηνοτρόφους και τις καπιταλιστικές μεταποιητικές βιομηχανίες.

Επίσης, η απάντηση στο "από ποιον" τεκμηριώθηκε από την ανάγκη ανάπτυξης "αγροτοκτηνοτροφίας ακριβείας" ή "ψηφιακής αγροτοκτηνοτροφίας", με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας δορυφορικών απεικονίσεων, ειδικών λογισμικών και τεχνολογίας αισθητήρων στο χωράφι, για τη βελτίωση της παραγωγής και πιστοποιημένων συμβούλων.

Αυτού του είδους όμως η εισαγωγή τεχνολογίας και καινοτομίας θα γίνει με την αυστηρή μεσολάβηση των τραπεζών και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίοι εκτός από τη δανειοδότηση θα πιστοποιούν και τη φερεγγυότητα όσων επιθυμούν να ενταχθούν στις πλατφόρμες ένταξης στα διάφορα προγράμματα, στο πλαίσιο της "συμβολαιακής αγροτοκτηνοτροφίας", θέτοντας πολλαπλά κριτήρια, με κύριο την κρίσιμη μάζα κατοχής κεφαλαίου, γης και ζωικού κεφαλαίου, εκτοπίζοντας από τον σχεδιασμό τους μικρούς παραγωγούς.

Στο ερώτημα "για ποιον" η απάντηση όλων ήταν "γι' αυτούς που μπορούν να πεισθούν να διαθέσουν πολλά χρήματα για να επιλέξουν ποιοτικά, υγιεινά, υψηλής θεραπευτικής αξίας πιστοποιημένα, ΠΟΠ προϊόντα, που θα φτάνουν στο ράφι σε πολύ υψηλή τιμή, ώστε να λαμβάνει και ένα υψηλότερο εισόδημα ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας, που είναι ο παραγωγός της πρώτης ύλης".

Για να συμβεί αυτό και επειδή στην Ελλάδα είναι μικρός ο αριθμός των πελατών με αυτά τα χαρακτηριστικά, στόχος πρέπει να είναι η εξωστρέφεια, δηλαδή οι εξαγωγές σε πολλές χώρες για να πολλαπλασιαστούν οι ομάδες πελατών με δυνατότητα ακριβής κατανάλωσης προϊόντων. Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας αποτελούν οι διαμορφωτές επιθυμιών στους καταναλωτές, δηλαδή οι εμπορικές και διαφημιστικές εταιρείες, που θα λαμβάνουν και ένα μεγάλο μέρος του κέρδους».

Μεγαλύτερη πίεση στον «τελευταίο κρίκο»

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Τι μένει για τους μικρούς παραγωγούς, "τον τελευταίο κρίκο"; Σχεδόν τίποτα. Και με αυτόν τον τρόπο, το ξεκλήρισμά τους από την παραγωγή που πραγματοποιήθηκε με πολλούς τρόπους μέσω της ΚΑΠ όλα τα προηγούμενα χρόνια θα επιταχυνθεί. Επιτάχυνση του εκτοπίσματος από την παραγωγή, που αποτελεί και βασικό στόχο της νέας ΚΑΠ, καθώς όπως αναφέρθηκε πολλές φορές στην ημερίδα, το μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα είναι ο κατακερματισμένος μικρός κλήρος και πρέπει να επιτευχθεί μεγάλη συγκέντρωση της παραγωγής σε καθετοποιημένες αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Τι μένει όμως από αυτό το μοντέλο παραγωγής προϊόντων διατροφής για τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, που οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας θα κάνουν απρόσιτα τα ακριβά, πιστοποιημένα προϊόντα; Οπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, είναι αυξητική η τάση σε ΗΠΑ και ΕΕ της παραγωγής πρωτεϊνών γάλακτος μέσω ζύμωσης σε εργαστήρια και η παραγωγή διατροφικών προϊόντων με φτηνή επεξεργασία της πρώτης ύλης σε εργαστήρια. Να τι σχεδιάζουν να τρώνε και να πίνουνε τα μέλη των λαϊκών οικογενειών.

Για να πιστοποιήσουν όμως οι παρευρισκόμενοι την εχθρότητά τους απέναντι τη φτωχομεσαία αγροτιά, έκαναν και ειδικές αναφορές σε αυτή. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ο οποίος έχει επιδοθεί σε μια επιχείρηση επίλυσης μικροπροβλημάτων των μικρών παραγωγών, δίνοντάς τους ένα, την ίδια στιγμή που η πολιτική που ίδιος υποστηρίζει με θέρμη τούς παίρνει 10, άνοιξε την ημερίδα με την απαξιωτική για τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους φράση "εάν δεν τελειώσουμε οριστικά με τις αμαρτίες του παρελθόντος, δηλαδή το κλείσιμο των δρόμων με τρακτέρ και τα συνθήματα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», θα ξαναμπούμε στα μνημόνια", δίνοντας πολιτικό άλλοθι στην καταστολή που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις στους αγώνες των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Ενισχύοντας τον περιφερειάρχη Ηπείρου, πολλοί ομιλητές στα διάφορα πάνελ ζήτησαν να αφαιρεθεί από το λεξιλόγιο ο όρος "παραγωγός" που παραπέμπει "στη μιζέρια του φουκαρά" και να χρησιμοποιείται εφεξής μόνο ο όρος "αγροτοκτηνοτρόφος επιχειρηματίας".

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τέλος, έθεσε το αγροτοδιατροφικό ζήτημα ως θέμα εθνικής κυριαρχίας. Εχουν το θράσος να μιλάνε αυτοί, που μέσω της ΚΑΠ, των ποσοστώσεων και του θάψιμου της παραγωγής επί χρόνια, μετέτρεψαν μια χώρα με επισιτιστική επάρκεια σε γάλα, κρέας, φρούτα και αγροτικά προϊόντα τη δεκαετία του '80, σε εισαγωγέα των πιο βασικών αγροτικών - κτηνοτροφικών προϊόντων».

Υπάρχει διέξοδος

«Οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, για την οποία θα γίνουν ακόμα πιο απρόσιτα τα ποιοτικά, υγιεινά προϊόντα στο ράφι, έχουν κάθε λόγο να απορρίψουν αυτόν τον άδικο, για λίγους δρόμο ανάπτυξης. Εχουν κάθε λόγο να παλέψουν πλάι στο ΚΚΕ για έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και με κοινωνική ιδιοκτησία της σύγχρονης τεχνολογίας και των μέσων παραγωγής που θα διατίθενται στους αγροτοκτηνοτρόφους, με στόχο όχι το κέρδος των λίγων, αλλά την κάλυψη των αναγκών του λαού σε υψηλής ποιότητας προϊόντα», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ