Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Ο λαός δεν γίνεται συνεργός στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

«Ο λαός δεν θα γίνει συνεργός στα εγκληματικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ!»: Το στεντόρειο αυτό μήνυμα διατρανώθηκε από χιλιάδες εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων και νεολαίας, με το μεγάλο συλλαλητήριο χτες στο κέντρο της Αθήνας και σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

Με τα πανό των σωματείων από κλάδους και χώρους δουλειάς, από Συλλόγους Φοιτητών, Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων, μαζικών φορέων από συνοικίες της Αθήνας, αλλά και της ΟΓΕ, της ΕΕΔΥΕ και άλλων οργανώσεων του λαϊκού κινήματος, με πικέτες στα χέρια οι διαδηλωτές καταδίκασαν την εξάπλωση των αμερικανικών βάσεων σε όλη τη χώρα. Το συλλαλητήριο άλλωστε οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις Βάσεις, που έχει συγκροτηθεί από την ΕΕΔΥΕ, σωματεία και άλλους φορείς, αναπτύσσοντας εδώ και μήνες πολύμορφη δραστηριότητα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Και το χτεσινό μεγάλο συλλαλητήριο άφησε πολλές «υποσχέσεις» για την κλιμάκωση αυτής της δραστηριότητας, ενάντια στα ακόμα χειρότερα που επιφυλάσσει η ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας: Από την αποστολή μελών των Ενόπλων Δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ, στη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη μέχρι τα επόμενα επεισόδια στο «γαϊτανάκι» των παζαριών για το Αιγαίο και το Κυπριακό με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα.

Η πορεία απλώνεται στη Β. Σοφίας
Η πορεία απλώνεται στη Β. Σοφίας
Η μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, όπου κατέφθασαν οι διαδηλωτές μετά τις προσυγκεντρώσεις, και την ώρα που μέσα στο Κοινοβούλιο αποτυπωνόταν η «ομοψυχία» των αστικών κομμάτων για την εμβάθυνση της «στρατηγικής συμφωνίας» με τις ΗΠΑ, ο παλμός και ο όγκος των συγκεντρωμένων ξεκαθάριζαν ότι ο λαός παλεύει στην αντίθετη κατεύθυνση.

Τα συνθήματα άλλωστε ήταν ξεκάθαρα, αποτυπώνοντας τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων: «Κλείστε τις βάσεις και τα στρατηγεία, εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», ήταν ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης όσο και στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ που ακολούθησε.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ την ομιλία εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα έκανε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκε, βγαίνοντας από το κτίριο της Βουλής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το «παρών» έδωσε σύσσωμη η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ενα θερμό χειροκρότημα απέσπασε το μήνυμα φαντάρων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και διαβάστηκε από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης: «Οι φαντάροι που υπηρετούμε σήμερα τη θητεία μας βιώνουμε από πρώτο χέρι την αύξηση της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στις καθημερινές συζητήσεις μας εκφράζεται έντονα ο προβληματισμός για το "τι θα γίνει", αν θα έχουμε θερμό επεισόδιο, το τι δουλειά έχουμε στη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη», τονιζόταν στο μήνυμα μεταξύ άλλων. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους φαντάρους και τη νεολαία ότι «χωρίς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είμαστε χαμένοι, ότι τάχα το ΝΑΤΟ είναι ο προστάτης μας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα», οι περισσότεροι φαντάροι «γυρίζουν την πλάτη στις επικίνδυνες μεθοδεύσεις, οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο εμάς και το λαό. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή αποδεικνύουν ότι ο εφησυχασμός που καλλιεργείται είναι ψεύτικος. Οτι όσο στη χώρα μας μεγαλώνει το "αμερικανικό αποτύπωμα" τόσο αυξάνουν τα σύννεφα του πολέμου», υπογράμμισαν.

Στις φλόγες η σημαία των ΗΠΑ
Στις φλόγες η σημαία των ΗΠΑ
«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», ξεκαθάρισαν οι διαδηλωτές, ενώ η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα πρόταξε στο πανό της το αίτημα κανένας Ελληνας στρατιωτικός να μη βρεθεί σε Λιβύη - Σαουδική Αραβία, κανένα πλοίο να μη βρεθεί στον Περσικό Κόλπο.

«Να αποσυρθεί τώρα η Συμφωνία. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», αναγραφόταν στο πανό των Φοιτητικών Συλλόγων που έδωσαν ξεχωριστό και δυναμικό «παρών» από την προσυγκέντρωση που είχαν ορίσει στο Μοναστηράκι. Πορευόμενοι συγκροτημένα και δυναμικά έστειλαν το μήνυμα της νέας γενιάς: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Τη δική τους ξεχωριστή παρουσία είχαν και Παλαιστίνιοι, με τις σημαίες της πατρίδας τους να ανεμίζουν εκφράζοντας την οργή τους στο σχέδιο ΗΠΑ - Ισραήλ που νομιμοποιεί την παράνομη κατοχή της παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ.

«Να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή»: Με το σύνθημα αυτό να δίνει το έναυσμα τα μπλοκ των διαδηλωτών ξεκίνησαν για την αμερικάνικη πρεσβεία, μετά το τέλος των ομιλιών.

Σε ένα ακόμα ξεχωριστό στιγμιότυπο, έξω από το κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας, οι διαδηλωτές παρέδωσαν στην πυρά τη σημαία των ΗΠΑ, βροντοφωνάζοντας: «Δεν σας θέλει ο λαός, την πρεσβεία σας και μπρος!».


Εξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ
Εξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ