Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το σχέδιο καταπατά το διεθνές δίκαιο και ψηφίσματα

Σε ανακοίνωσή της η Πρεσβεία της Παλαιστίνης στη χώρα μας καταγγέλλει το σχέδιο των ΗΠΑ ως «μια προσπάθεια να διαγραφούν τα δίκαια, νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα εθνικά δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού, ιδιαίτερα το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση, επιστροφή στην πατρίδα τους και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στα προ-σύνορα της 4ης Ιούνη 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ο πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του προέδρου του κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, ότι «η Ιερουσαλήμ δεν είναι προς πώληση ούτε παζαρεύεται», σημείωσε ότι ο Τραμπ «όχι μόνο δημιουργεί ένα νέο Ισραήλ αλλά έναν νέο κόσμο. Εναν κόσμο στον οποίο υπάρχει απόλυτη αδιαφορία για τη δικαιοσύνη, το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή ψηφίσματα.

Το Ισραήλ, υλοποιώντας αυτήν τη συμφωνία, θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη αλλαγή στις προηγούμενες πολιτικές βάσεις και θα επιβάλει ένα νέο status quo με μονομερή βήματα που θα σταθούν ως νομική διακήρυξη του Ισραήλ να τερματίσει όλες τις υπογεγραμμένες συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της ΟΑΠ. (PLO). Αυτό θα επιφέρει πολύ σοβαρές και επικίνδυνες συνέπειες για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο πρέσβης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιβεβαιώσει την ιστορική στάση της Ελλάδας προς στήριξη της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα πριν από το 1967 και της εγκαθίδρυσης του κράτους της Παλαιστίνης με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα βάσει του διεθνούς δικαίου και όλων των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ως το μοναδικό βιώσιμο δρόμο για τη διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων για την ειρηνευτική διαδικασία υπό διεθνή αιγίδα. Ο πρέσβης κάλεσε «την ελληνική κοινότητα, τα πολιτικά κόμματα, τους δήμους, τα συνδικάτα και τις ομάδες αλληλεγγύης να συνδράμουν υψώνοντας τη φωνή τους υπέρ του ευγενούς παλαιστινιακού αγώνα και των κοινών αξιών και αρχών μας για ελευθερία, ειρήνη, αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ