Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Με απέλαση κινδυνεύει ένας από τους μετανάστες που τραυμάτισε ο εργοδότης

Το Σάββατο συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής

Ο μετανάστης τραυματισμένος από τα σκάγια της καραμπίνας
Ο μετανάστης τραυματισμένος από τα σκάγια της καραμπίνας
Αστυνομικοί φρουρούσαν χτες τον έναν από τους τραυματίες μετανάστες εργάτες γης, ο οποίος νοσηλευόταν στον «Ερυθρό Σταυρό», μετά από την επίθεση που δέχτηκε με καραμπίνα από τον εργοδότη του το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Οι αστυνομικές δυνάμεις μάλιστα μπήκαν στο θάλαμο νοσηλείας και πήραν αποτυπώματα από τον νοσηλευόμενο τραυματία, ενώ ανέμεναν το εξιτήριό του για να τον συλλάβουν και να προχωρήσει η διοικητική κράτηση, επειδή δεν έχει τα νόμιμα χαρτιά παραμονής στη χώρα. Την ίδια στιγμή, όπως κατήγγειλαν οι μετανάστες, δέχονται απειλές και εκβιασμούς από το περιβάλλον του εργοδότη - πιστολέρο για να αποσύρουν τις κατηγορίες.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, ζητώντας να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μη διωχθεί ο μετανάστης, αντίθετα να του δοθεί άδεια παραμονής στη χώρα, όπως άλλωστε έχει γίνει και σε προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά εργοδοτικής βίας (π.χ. στη Μανωλάδα).

Θυμίζουμε ότι η επίθεση με καραμπίνα στους μετανάστες εργάτες έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας από το αφεντικό, ως απάντηση στα παράπονά τους για το ότι είναι τρεις μήνες απλήρωτοι. Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας οι μετανάστες εργάτες γης ρώτησαν τον εργοδότη τους πότε θα τους δώσει τα δεδουλευμένα τους. Τότε αυτός, όπως καταγγέλλουν τα θύματα, άρχισε να τους χτυπάει με μανία και να τους απειλεί ότι θα τους σκοτώσει με καραμπίνα. Λίγο αργότερα, και ενώ οι μετανάστες ήταν στο σπιτάκι που τους έχει παραχωρηθεί για να μένουν στο κτήμα, ο εργοδότης επέστρεψε με την καραμπίνα και άρχισε να πυροβολεί αρχικά στον αέρα και μετά ενάντιά τους, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας να τραυματιστεί στο πόδι και στο λαιμό από τα σκάγια.

Ο εργοδότης που παραδόθηκε στην αστυνομία, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Το Σάββατο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νέο κρούσμα εργοδοτικής βίας καλεί το Σάββατο 1η Φλεβάρη, στις 5 μ.μ. στο ΚΕΠ Μαραθώνα, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής μαζί με το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών.

«Το συγκεκριμένο περιστατικό, φυσικά, δεν είναι το πρώτο, αλλά δεν θα είναι ούτε και το τελευταίο», σχολιάζει το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων είναι αυτή που «έχει δώσει "αέρα στα πανιά" των εργοδοτών, όχι μόνο να μην πληρώνουν αλλά και να στρέφουν και το όπλο σε όποιον "τολμήσει" να διεκδικήσει τα αυτονόητα».

Οπως εξηγεί, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής «απασχολούνται χιλιάδες εργάτες γης, οι οποίοι εργάζονται σαν σύγχρονοι σκλάβοι, δέχονται βρισιές, εξευτελισμούς από τους σύγχρονους "τσιφλικάδες" εργοδότες, οι οποίοι δεν διστάζουν να αδειάσουν και τα όπλα τους στους μετανάστες εργάτες αν αυτοί ζητήσουν τα αυτονόητα».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες, να οργανωθούν στο κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών, να έρθουν σε επαφή με τις δυνάμεις του και να διεκδικήσουν έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων, αξιοπρεπείς και ασφαλείς χώρους κατοικίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ