Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους με νέα 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο

Συγκέντρωση σήμερα στα δικαστήρια, ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να βγάλει παράνομη την απεργία

Τρία αυτοκίνητα της αστυνομίας κατέφθασαν στο χώρο της εταιρείας, ωστόσο οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν πως «η τρομοκρατία δεν θα περάσει»
Τρία αυτοκίνητα της αστυνομίας κατέφθασαν στο χώρο της εταιρείας, ωστόσο οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν πως «η τρομοκρατία δεν θα περάσει»
Με καθολική συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία και απόφαση για πραγματοποίηση νέας 48ωρης απεργίας σήμερα και αύριο, καθώς και 6ωρων στάσεων εργασίας στην πρώτη και δεύτερη βάρδια του Σαββάτου, απάντησαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου» στην εκδικητική απόλυση του συναδέλφου τους, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη.

Στην προκήρυξη της νέας απεργιακής κινητοποίησης προχώρησε το κλαδικό Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, στηρίζοντας τη σχετική απόφαση που πήραν ομόφωνα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευσή τους, στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας.

Η εργοδοσία από την πλευρά της, επιχειρώντας να επιβάλει την εκδικητική απόλυση και να κάμψει συνολικότερα τον αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους και ενάντια στο αίσχος της «ενοικιαζόμενης» εργασίας, προχώρησε σε προσφυγή εναντίον του κλαδικού Συνδικάτου με την οποία ζητά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Απαντώντας στην κλιμάκωση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο τους οργανώνουν σήμερα Πέμπτη στις 9.30 π.μ. συγκέντρωση στα δικαστήρια Ευελπίδων, στο κτίριο 6, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου, συνολικά στα συνδικάτα και τους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Με ομόφωνη απόφαση στη Γενική τους Συνέλευση, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα ενάντια στην εκδικητική απόλυση
Με ομόφωνη απόφαση στη Γενική τους Συνέλευση, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα ενάντια στην εκδικητική απόλυση
«Ο αγώνας για την επαναπρόσληψη του πρωτοπόρου συναδέλφου είναι αγώνας όλων μας», απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας με την αβάντα του αντεργατικού οπλοστασίου να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση στα δικαστήρια.

«Να ανακληθεί η απόλυση και να εφαρμοστούν όσα επιβάλαμε με τον αγώνα μας!»

Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν από νωρίς το πρωί συγκέντρωση στην είσοδο της επιχείρησης, κρατώντας πανό της Σωματειακής Επιτροπής του κλαδικού Συνδικάτου και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Με όπλα τους την πείρα από τους προηγούμενους επιτυχημένους αγώνες τους, Ελληνες και μετανάστες, μόνιμοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενωμένοι σαν μια γροθιά, έδωσαν δυναμική απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε βήμα πίσω, με όποια θυσία χρειαστεί, έως ότου παρθεί πίσω η άδικη απόλυση του Μάη», είπε ένας μετανάστης εργάτης λίγο πριν αρχίσει η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, αναφερόμενος στην εκδικητική απόλυση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Υπενθυμίζεται πως η απόλυση - συνδικαλιστική δίωξη του πρωτοπόρου εργαζόμενου, ο οποίος είναι και μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου στην «Αφοί Βλάχου», πραγματοποιήθηκε με το προκάλυμμα της μη ανανέωσης της σύμβασής του, καθώς και εκείνος, όπως πολλοί συνάδελφοί του, εργάζεται ως «ενοικιαζόμενος» στην επιχείρηση.

Μαζί με την ανάκληση της απόλυσης οι εργαζόμενοι απαιτούν από την εργοδοσία την εφαρμογή όλων όσα επέβαλαν με τον αγώνα τους το προηγούμενο διάστημα, να εφαρμοστούν δηλαδή οι δεσμεύσεις για τη σταδιακή απορρόφηση των εργολαβικών εργατών, ξεκινώντας από αυτούς που η σύμβασή τους λήγει μέσα στον Ιούλη.

«Δεν δεχόμαστε τον διαχωρισμό μόνιμων - εργολαβικών και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενάντια στην εγκληματική "ενοικίαση" ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά άλλος εργαζόμενος, μέλος της Σωματειακής επιτροπής.

Με τη δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης

Μιλώντας στους απεργούς ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, και ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων, χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου» την απόλυση του προέδρου του ΕΚ Λαυρίου.

Ο αγώνας των εργαζομένων έχει να κάνει και με τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, κατά των οποίων «η εργοδοσία συστηματικά προσπαθεί να πάρει μέτρα», επισήμανε ο Θ. Φωτόπουλος.

«Η κύρια επιτυχία σήμερα», τόνισε ο Β. Συρίγος, «είναι ότι βρίσκεστε στο εργοστάσιο οργανωμένοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι να δώσετε τη μάχη. Την οργάνωση αυτή πρέπει να κρατήσετε ως κόρη οφθαλμού, γιατί μόνο έτσι μπορείτε να αντιμετωπίσετε την εργοδοσία και να καταφέρετε σπουδαίες και σημαντικές νίκες».

Ακόμα, με αφορμή το γεγονός πως στο χώρο κατέφθασαν δύο περιπολικά της αστυνομίας και ένα αυτοκίνητο της Ασφάλειας, προκειμένου όπως ανέφεραν να «διευκολυνθεί» η είσοδος σε προϊσταμένους της επιχείρησης, οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι «στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν περνά η τρομοκρατία».

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στην «Αφοί Βλάχου» εκδήλωσαν με τη παρουσία συνδικαλιστών τους τα κλαδικά Συνδικάτα Μετάλλου, Φαρμάκου και Ενέργειας Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων Ανατολικής Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, το Σωματείο Οικοδόμων Λαυρεωτικής, καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου Π. Κατάρας.

Ανακοινώσεις συμπαράστασης έχουν εκδώσει επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ και το Σωματείο Εργαζομένων στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ