Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Δεν υπάρχει μέρα που να κοιμηθούμε ένα ολόκληρο 6ωρο... »

Εντατικοποίηση πάνω από τις ανθρώπινες αντοχές για τους ναυτεργάτες

«Κάθε δύο ώρες έχουμε αφιξοαναχωρήσεις. Δηλαδή τα δρομολόγια είναι τόσα που η ανάπαυσή μας, από λιμάνι σε λιμάνι, είναι μόλις δύο ώρες.

Δεν υπάρχει μέρα που να κοιμηθούμε ένα ολόκληρο 6ωρο. Η αϋπνία και η κούραση φαίνονται στα πρόσωπα όλων και αυτό έχει να κάνει και με την ασφάλεια του πληρώματος, των επιβατών και του πλοίου», αναφέρουν ναυτεργάτες, κυρίως της κουβέρτας, στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Και πραγματικά, μια πρόχειρη ματιά να ρίξει κανείς στα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών πλοίων, καταλαβαίνει τι εννοούν οι ναυτεργάτες όταν μας λένε ότι είναι στο πόδι μέχρι τελικής πτώσης.

Χαρακτηριστικό είναι για παράδειγμα το πλοίο «Ν. ΧΙΟΣ»: Αναχώρηση από Πειραιά για Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, Αγ. Κήρυκο (Ικαρία), Φούρνους, Αστυπάλαια, Πάτμο, Λειψούς, Λέρο, Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο και επιστροφή!

Στα όριά τους είναι οι ναυτεργάτες και σε πλοία όπως το «Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ»: Αποπλέει κάθε μέρα στις 7.15 το πρωί από Πειραιά για Σύρο, Μύκονο, Ικαρία, Σάμο. Η επιστροφή στον Πειραιά γίνεται κάθε βράδυ περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα. Οι ναυτεργάτες θα παραμείνουν στο πόδι, να καθαρίσουν, συνολικά να κάνουν προετοιμασία για το αυριανό ταξίδι, με προμήθειες, πετρέλευση και την άλλη μέρα το πρωί, δηλαδή σε ελάχιστες ώρες, να είναι στο πόδι τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την αναχώρηση.

Αντίστοιχα, στα πλοία «HELLENIC SPIRIT» και «CHAMPION SPIRIT» της γραμμής Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ιταλία, οι ώρες δουλειάς ξεπερνάνε, όπως λένε οι ίδιοι οι ναυτεργάτες, ειδικά οι μάγειροι, «τις ανθρώπινες αντοχές». Στα πλοία αυτά έχουν απομείνει 4 μάγειροι από 8 πριν την εφαρμογή του νόμου 4150, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των επιβατών που ξεπερνούν τα 1.500 άτομα και του πληρώματος. «Δεν βγαίνει το ωράριο», αναφέρουν. «Πρέπει να ετοιμάσουμε πρωινό των επιβατών και το πρωινό του πληρώματος. Το μεσημεριανό και το βραδινό. Οι ίδιοι άνθρωποι πρέπει να ξανανοίξουμε την κουζίνα για τους επιβάτες που θα επιβιβαστούν από την Ηγουμενίτσα από τις 11.30 το βράδυ έως τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Υπολογίστε πότε και αν προλαβαίνουμε να κοιμηθούμε έστω και 3 ώρες το 24ωρο. Δεν φτάνουμε για να καθορίσουμε βάρδιες και δεν πληρωνόμαστε υπερωριακή αμοιβή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ