Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Η κοινή πάλη των λαών είναι η απάντηση στο επικίνδυνο γαϊτανάκι κυβερνήσεων - αστικών τάξεων

Σε φοιτητές από τα ΑΕΙ της Αθήνας και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς

Εκδήλωση με θέμα «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη δίνη των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και αντιλαϊκών συμφερόντων» διοργάνωσαν το απόγευμα της Τρίτης 28/1 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ και η ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση, που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον φοιτητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια, μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Μετά την ομιλία του στελέχους του Κόμματος ακολούθησε συζήτηση με ερωτήματα σχετικά με τους ανταγωνισμούς αλλά και με αφορμή το πώς παρουσιάζονται από καθηγητές στα αμφιθέατρα οι εξελίξεις, τη στάση της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων, αλλά και για τις θέσεις του ΚΚΕ.

Τίποτα το καλό δεν προκύπτει για τα κυριαρχικά δικαιώματα από την εμπλοκή των Αμερικανών ιμπεριαλιστών

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στη συμπλήρωση (αυτές τις μέρες) 24 χρόνων από τη λεγόμενη «κρίση των Ιμίων», θυμίζοντας τις ευχαριστίες του τότε πρωθυπουργού Σημίτη προς τις ΗΠΑ και την αμερικανική εντολή «No flags, No troops, No ships» («Οχι σημαίες, όχι στρατεύματα, όχι πλοία») στα Ιμια. «Ωστόσο», υπογράμμισε, «αυτή δεν σταμάτησε καθόλου την παραπέρα όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που εκδηλώθηκε ποικιλοτρόπως, φτάνοντας μέχρι τη θεωρία της λεγόμενης "Γαλάζιας Πατρίδας". Με δυο κουβέντες, όλη η εξέλιξη έδειξε πως η επέμβαση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στην πραγματικότητα δεν επιφύλαξε τίποτα το καλό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την πραγματική ειρήνη, όχι αυτή την ιμπεριαλιστική "ειρήνη", που επιβάλλεται με το "πιστόλι στον κρόταφο", για την προώθηση συμφερόντων ξένων προς τους λαούς».

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο πώς οι ανταγωνισμοί μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και οργανισμών διαπλέκονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αφού ανέλυσε τους «δύο πόλους» οι οποίοι υπάρχουν στις σχέσεις των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας (της συνεργασίας και του σφοδρού ανταγωνισμού), ανέδειξε, από τη μια, τις φιλοδοξίες που έχει η αστική τάξη της Ελλάδας να αναβαθμίσει τις θέσεις της στην περιοχή και, από την άλλη, τον «ισχυρότερο ρόλο» που επιδιώκει να παίξει η τουρκική αστική τάξη, «όχι μόνο περιφερειακό, αλλά ακόμη και παγκόσμιο». Εξήγησε ότι σε αυτήν τη βάση πρέπει να εξηγηθούν οι αμφισβητήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο - Κύπρο, με τις πλάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Σε άλλο σημείο καυτηρίασε τις «αριστερές φωνές», που εγκαλούν το ΚΚΕ επειδή τάχα αναδεικνύει «μονομερώς» την τουρκική επιθετικότητα. Και πρόσθεσε ότι κάποιες άλλες «αριστερούτσικες» φωνές συντάσσονται με το νέο «παραμύθι» των αστικών κομμάτων και λένε: «Θα πάμε στη Χάγη και "θα τα βρούμε", να γίνει, βρε αδελφέ, συνεκμετάλλευση». Δεν λείπουν βέβαια κι αυτοί που η αντιΚΚΕ εμπάθεια τούς οδηγεί στη λασπολογία, πως το ΚΚΕ, μιλώντας για τα κυριαρχικά δικαιώματα, τάχατες, "συντάσσεται με το εθνικιστικό ρεύμα"».

Δίνοντας απάντηση τα παραπάνω, σημείωσε καταρχήν ότι όσον αφορά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στις αποφάσεις του επιδρούν πολιτικοί - γεωστρατηγικοί παράγοντες. «Δεν μιλάμε δηλαδή για μια αδέκαστη, αψεγάδιαστη διαδικασία. Από την άλλη, η περιβόητη "συνεκμετάλλευση" των ενεργειακών πόρων αφορά το πώς θα μοιράσουν τη λεία τα διάφορα μονοπώλια και όχι τους λαούς». Τόνισε ότι «το ΚΚΕ προασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα γιατί θεωρεί πως αυτά δεν είναι "χωράφι" της αστικής τάξης. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν λόγο και το ΚΚΕ δίνει την αναγκαία προσοχή στις θαλάσσιες ζώνες που δικαιούται η χώρα γιατί παλεύει να γίνουν πραγματικά περιουσία του λαού, να τις εκμεταλλευτεί προς όφελός του, σε συνεργασία με άλλους λαούς».

Οι αστικές τάξεις είναι αντίπαλοι των λαών

Ο ομιλητής πρόσθεσε ακόμα πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία "εθνική ομοψυχία" με εκείνους που μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, στοχοποιώντας το λαό μας». Αναφέρθηκε στην κοινή πάλη των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, στους κοινούς στόχους που αυτή έχει, όπως περιγράφονται στην πρόσφατη κοινή τοποθέτηση του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας, ενάντια στις αστικές τάξεις, για τον απεγκλωβισμό από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Και πρόσθεσε: «Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις το βασικό ζήτημα είναι να γίνει κατανοητό πως ο καπιταλισμός όχι μόνο έχει φάει τα ψωμιά του, δεν έχει τίποτα το θετικό να προσφέρει στους λαούς, αλλά είναι και επικίνδυνος γιατί είναι νύχι - κρέας με τον πόλεμο. Οι αστικές τάξεις και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις είναι αντίπαλοι των λαών. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα!

Στο βαθμό που η αλήθεια αυτή θα κατανοείται, το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα δυναμώνει και θα περνά στην αντεπίθεση, για να βγει η χώρα μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανώσεις, με το λαό αφέντη στον τόπο μας και να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα "Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με το λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του(2020-02-26 00:00:00.0)
Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς(2020-01-28 00:00:00.0)
Πλατύ άνοιγμα για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή(2020-01-23 00:00:00.0)
Με τον καπιταλισμό ή συγκρούεσαι ή σε καταπίνει(2014-02-15 00:00:00.0)
Η εργατική εξουσία μπορεί να εγγυηθεί την αποδέσμευση της χώρας από τα δεσμά κάθε ιμπεριαλιστικής ένωσης και του ΝΑΤΟ(2013-02-10 00:00:00.0)
Αυτή η πολιτική δεν κουκουλώνεται(2008-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ