Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
«Στρατηγική σχέση» εμπλοκής και αντιλαϊκών σχεδιασμών

Eurokinissi

Συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν είχε χτες στο Παρίσι ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια πάει χέρι χέρι με την προσπάθεια επιτάχυνσης των μπίζνες του κεφαλαίου, με χαμένους τους λαούς.

Οπως χαρακτηριστικά έλεγε μετά τη συνάντηση ο Κυρ. Μητσοτάκης, «η ατζέντα των συζητήσεών μας υπήρξε εξαιρετικά πλούσια: Διμερής αμυντική και οικονομική συνεργασία, περιφερειακά ευρωπαϊκά θέματα, Προσφυγικό και Μεταναστευτικό, κλιματική κρίση, νέος προϋπολογισμός της ΕΕ. Σε όλα αυτά η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν κοινή αντίληψη και κοινό βηματισμό. Διαμορφώνουμε επί της ουσίας έναν "οδικό χάρτη" για μία νέα στρατηγική εταιρική σχέση που θα αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών μας».

Επικίνδυνος «οδικός χάρτης»

Ιεραρχώντας τομείς προτεραιότητας, είπε ότι «η Ενέργεια και η ασφάλειά της, η διαφοροποίηση των πηγών της, αποτελούν επίσης τομέα κοινού ενδιαφέροντος όπου ο συντονισμός μας κρίνεται απαραίτητος». Υπογράμμισε τη «μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της υπογραφής του αγωγού "East Med"», και πάνω σε αυτό συζήτησε με τον Μακρόν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επιμένοντας ότι «είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας» σε Κύπρο και Λιβύη.

Την ίδια ώρα δήλωνε ανοιχτός προς τις «διευθετήσεις» που δρομολογούνται στην περιοχή με ευρωατλαντική σφραγίδα, σημειώνοντας ότι «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο». Αλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση: «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία», με κοινό στόχο την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων.

Από την πλευρά του ο Μακρόν καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για καθορισμό ΑΟΖ, κατηγόρησε την Αγκυρα ότι παραβιάζει όσα συμφωνήθηκαν πρόσφατα στη Διαδικασία του Βερολίνου με την αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων στη βορειοαφρικανική χώρα και συμπλήρωσε ότι η Γαλλία υποστηρίζει Ελλάδα και Κύπρο αναφορικά με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Παράλληλα συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την απόφασή της να «συνδράμει» στην παρουσιαζόμενη ως ευρωπαϊκή αποστολή θαλάσσιας επιτήρησης στα Στενά του Ορμούζ, απέναντι στο Ιράν.

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί πως επιβεβαιώνοντας ότι στρατιωτική εμπλοκή και μπίζνες πάνε χέρι χέρι, οι κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτήριζαν χτες «σημαντική» τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της «Total», Patrick Pouyanne, λέγοντας πως «η κουβέντα αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη, όπου η "Total" έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος "παίκτης" στην περιοχή μας. Συζητήθηκαν και οι έρευνες στο "οικόπεδο" της Κύπρου και στην Ελλάδα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να έχει ιδία αντίληψη για το πώς βλέπει η "Τοtal" τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο» και πως «πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς "παίκτες" σε όλα τα επίπεδα: Είτε σε ιδιωτικό τομέα είτε σε δημόσιο είτε σε οργανισμούς».

«Στρατηγική συνεργασία» με «κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά»...

Σε αυτό το φόντο, ο πρωθυπουργός σημείωνε χτες στις κοινές δηλώσεις πως «η Αθήνα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως εγγυητές της ειρήνης. Και χαίρεται που θα έχει συνεργασία μαζί τους», παρουσιάζοντας δηλαδή τους «λύκους» ως «εγγυητές της ειρήνης» και προετοιμάζοντας για επικίνδυνες εξελίξεις.

Εξάλλου, υπερθεματίζοντας όσα προανήγγειλε ο Μακρόν νωρίτερα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι δύο κυβερνήσεις προωθούν «ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας», «γι' αυτό εξάλλου αποφασίστηκε και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας (σ.σ. των δύο χωρών) να βρίσκονται σε τακτική επαφή για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν την περιοχή μας. Σε διμερές επίπεδο η σύμπλευση αυτή θα ενταθεί ακόμα περισσότερο».

Νωρίτερα ο Μακρόν είχε κάνει ειδική αναφορά στην αναβάθμιση της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» Γαλλίας - Ελλάδας στην ασφάλεια, η οποία σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο θα περιλαμβάνει «βιομηχανική συνεργασία και κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά», ενώ έστειλε μήνυμα ότι «θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται» στα εν λόγω σχέδια.

Το πλαίσιο αυτό «θα συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες βδομάδες» σε επίπεδο αρμόδιων υπουργών, καθώς η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας αναμένεται στην Αθήνα περί τα τέλη Φλεβάρη.

...και αντιδραστικές αλλαγές στην ΕΕ

Παράλληλα ο πρωθυπουργός διαπίστωσε «συναντίληψη» με τον Γάλλο Πρόεδρο και σε «όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων», όπως για τις κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ (ο ευρωενωσιακός προϋπολογισμός για τα έτη 2021 - 2027) που θα συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 20/2, λέγοντας ότι η κυβέρνηση διεκδικεί αυξημένους πόρους από το Ταμείο Συνοχής, στα ζητήματα αγροτικής πολιτικής, στο μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit, αλλά και στο Προσφυγικό, με «κλειδιά» την υπό αναθεώρηση πολιτική της ΕΕ, πολιτική καταστολής και διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας και βέβαια την Κοινή Δήλωση ΕΕ και Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία».

Τέλος, είπε ότι με τον Μακρόν «συντασσόμαστε απόλυτα και στην ίδια πλευρά απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης», θυμίζοντας τις «πολύ τολμηρές δεσμεύσεις» της κυβέρνησης προς τα «πράσινα» αρπακτικά, ενώ προεξόφλησε ότι η κυβέρνηση θα έχει γαλλική στήριξη στην προσπάθειά της για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, ώστε να βρεθεί περισσότερος χώρος για το κεφάλαιο.

  • Αργότερα χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες για δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με βασικό αντικείμενο συζήτησης τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021 - 2027. Συζητήθηκαν επίσης Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Σαουδική Αραβία ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μακρόν(2021-12-07 00:00:00.0)
Πυκνές διεργασίες, επικίνδυνα «οράματα»(2021-03-03 00:00:00.0)
Νέα ώθηση για διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο(2020-09-11 00:00:00.0)
Συνομιλίες για Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Λευκορωσία(2020-08-21 00:00:00.0)
Ακάθεκτες οι διεργασίες και στο βάθος ...συνεκμετάλλευση με παρέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2020-06-24 00:00:00.0)
Βλέπουν την ...ανάγκη «έντιμης συζήτησης» με την Τουρκία(2020-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ