Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Εμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Η αλληλεγγύη στον αγωνιστή Παλαιστινιακό λαό εκφράστηκε για άλλη μια φορά χτες, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, στην Αθήνα, με ομιλητή τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι. Το άνοιγμα έκανε ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ενώ η εκδήλωση κατέληξε σε ψήφισμα στο οποίο καταδικάζονται η βάρβαρη ισραηλινή κατοχή, οι δολοφονίες, οι φυλακίσεις αγωνιστών, η επέκταση των εποικισμών και το χτίσιμο του τείχους που φυλακίζει ολόκληρες περιοχές. Καταδικάζεται επίσης η απόφαση των ΗΠΑ «αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ και της πολύχρονης στήριξής του ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό».

Σημειώνεται ακόμα: «Η όποια διαφοροποίηση της ΕΕ δεν την απαλλάσσει από τις μεγάλες ευθύνες που έχει στην εξέλιξη του παλαιστινιακού ζητήματος. Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρά τη σχετική απόφαση της Βουλής δεν έχει προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προωθεί στρατηγικά τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική συνεργασία με το ισραηλινό κράτος, και συστηματικά συνδιοργανώνει και συμμετέχει σε πλήθος στρατιωτικών ασκήσεων, διευκολύνοντας τα επιθετικά σχέδια του κράτους αυτού κατά της Παλαιστίνης και άλλων λαών της περιοχής. Αγωνιζόμαστε για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την αποχώρηση όλων των εποίκων».

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην απόφαση των ΗΠΑ, που βάζει νέα φωτιά στην ευρύτερη περιοχή.

Στον ΟΗΕ το ζήτημα αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους

Στην παρέμβασή του ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μ. Τουμπάσι ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη και υπογράμμισε ότι οι Παλαιστίνιοι θα επαναφέρουν στον ΟΗΕ το θέμα της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους. Είπε χαρακτηριστικά «θα ζητήσουμε πάλι να γίνουμε πλήρες μέλος, γιατί έχουμε πατρίδα, λαό, σύνορα». Πρόσθεσε δε ότι είναι καιρός οι φιλικές χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και όχι μόνο το δικαίωμα των Παλαιστίνιων για πατρίδα.

Τόνισε ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ παραβίασε όλες τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, υπονομεύοντας τις τελευταίες διαπραγματεύσεις για τα σύνορα Δυτικής και Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και συμπλήρωσε πως «με αυτήμ την απόφαση που πήρε η αμερικανική κυβέρνηση, δίνεται δύναμη στις πολιτικές του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού και απομακρύνονται οι ΗΠΑ ως "παίκτης" στην ειρηνευτική διαδικασία. Η απόφαση αυτή καταργεί όλες τις συμφωνίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως τη διαδικασία του Οσλο».

Στη συνέχεια ο πρέσβης τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι ζητούν κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ το Ισραήλ με την πολιτική που εφαρμόζει σήμερα κατέχει το 60% αυτών των εδαφών. Παράλληλα, σήμερα το Ισραήλ διατηρεί 800.000 εποίκους στα Κατεχόμενα και επεκτείνει τους εποικισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ