Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μεγάλες προσδοκίες» για το κεφάλαιο στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

Με αντιλαϊκό πρόταγμα τη διασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, που με τη σειρά του σηματοδοτεί τις νέες παρεμβάσεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, εξελίσσονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια κυβέρνησης και «θεσμών» με φόντο την 5η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» και πέραν αυτής.

Οι προεργασίες ξεκίνησαν με τα «τεχνικά κλιμάκια», ενώ για τα περαιτέρω την επόμενη βδομάδα επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια, με την ατζέντα των συζητήσεων να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων καθώς και των κάθε είδους οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, κρατικούς φορείς κ.ά.

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, διαπιστώνει ότι «το 2020 ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες, καθώς αίρονται σταδιακά οι περιοριστικοί παράγοντες (υψηλή φορολογία, εμπόδια στη λειτουργία της αγοράς, γραφειοκρατία στην αδειοδότηση των επενδύσεων κ.λπ.), που καθήλωναν την οικονομική δραστηριότητα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα». Οπως αναφέρεται στο «μηνιαίο δελτίο» του ΣΕΒ, «αν και η πρόοδος μέχρι σήμερα είναι ικανοποιητική σε σχέση με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις της νέας διακυβέρνησης, οι αλλαγές στην οικονομική πολιτική δεν έχουν αποκτήσει ακόμα κρίσιμη μάζα ώστε να σηματοδοτούν τη στροφή προς ένα δυναμικά διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης σε μονιμότερη βάση». Σε αυτό το πλαίσιο δείχνουν στην κατεύθυνση και νέων παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, «θυμίζοντας» βέβαια και τις αναγκαίες συνθήκες για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Οι εγχώριοι βιομήχανοι, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά τονίζουν: «Δεν μπορούν να αυξάνονται οι μισθοί χωρίς αύξηση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων» και ακόμη «δεν μπορούν να αυξάνονται οι συντάξεις χωρίς αύξηση της αποταμίευσης και η συνταξιοδοτική δαπάνη να χρηματοδοτείται γενναιόδωρα από τον προϋπολογισμό»...

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγκρότηση Επιτροπής, που θα αναλάβει την εκπόνηση του «νέου Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία», με στόχο να «μεγιστοποιεί τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ορίζοντα δεκαετίας και με έμφαση επιλογών πολιτικής στην πρώτη πενταετία». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως το τέλος Γενάρη θα υποβληθεί η προκαταρκτική έκθεση που θα εντοπίζει τους κύριους άξονες, σε τρεις μήνες η «ενδιάμεση έκθεση», ενώ σε 9 μήνες θα υποβληθεί το τελικό και «πλήρως εξειδικευμένο σχέδιο».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες μια ακόμη παράταση (μέχρι 31 Μάη 2020) του σημερινού καθεστώτος παροχής κρατικών εγγυήσεων προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, που εφαρμόζεται από το 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, «η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών σταδιακά βελτιώνεται, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες προκλήσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ