Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη διαδικασία ψήφισης της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας

Επιστολή του Θ. Παφίλη στον πρόεδρο της Βουλής

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, απέστειλε χτες επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που κυρώνει την ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις. Και στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει να φέρει τη Συμφωνία για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, η διαδικασία της συζήτησης να γίνει κανονικά, όπως γίνεται με όλα τα νομοσχέδια, και όχι με τις συνοπτικές - fast track διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 108 του Κανονισμού της Βουλής το οποίο αφορά τις διακρατικές συμφωνίες.

Η επιστολή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει την απαράδεκτη ελληνοαμερικανική Συμφωνία που επεκτείνει τις στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας, όπως και σε Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη, και ταυτόχρονα παρέχει νέες στρατιωτικές διευκολύνσεις. Είναι μία Συμφωνία που εμπλέκει τη χώρα μας ακόμη βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντάς την σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Και για τους λόγους αυτούς έχει ζητήσει την απόσυρση της Συμφωνίας αυτής και την ακύρωσή της.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην επικύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή, είναι προφανές ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διεξαχθεί με τις συνοπτικές και ασφυκτικές διαδικασίες του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής για την κύρωση των διεθνών συμβάσεων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητά η συζήτηση στη Βουλή να γίνει με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται για τη συζήτηση και ψήφιση των νομοσχεδίων, δεδομένου ότι - εκτός των άλλων - η σύμβαση αυτή αφορά το άρθρο 27 του Συντάγματος, που αφορά κυριαρχικά δικαιώματα και πιο συγκεκριμένα "την παραμονή και διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης στην ελληνική επικράτεια", και επομένως η συζήτηση στη Βουλή πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις κανονικές διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης των νομοσχεδίων, όπως ρητά ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 112 του Κανονισμού της Βουλής».

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή παραμονή Χριστουγέννων φέρει τον τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής έχει καθοριστεί συζήτηση μόνο μία μέρα στην αρμόδια Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τρίτη, 21 Γενάρη, και μία μέρα συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου σύμφωνα με το άρθρο 108 έχουν δικαίωμα τοποθέτησης - και αυτή μόλις για 5 λεπτά - μόνο οι βουλευτές των κομμάτων που δεν ψήφισαν υπέρ στην αρμόδια Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org