Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΥΜ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Αναβαθμίζεται σε διεθνή οργανισμό με φόντο τους οξυμένους ανταγωνισμούς

ΚΑΪΡΟ.--

Νέα ώθηση στις προσπάθειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από διεθνή μονοπώλια στην Ανατολική Μεσόγειο δίνει η μονογραφή του καταστατικού θεσμοθέτησης του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) από τους υπουργούς Ενέργειας επτά χωρών της περιοχής, χτες, στο Κάιρο στη διάρκεια της τρίτης υπουργικής συνόδου.

Το Φόρουμ EMGF, που θα έχει την έδρα του στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, επιδιώκει την αναβάθμισή του σε διεθνή οργανισμό (με πρότυπο εκείνων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ΟΠΕΚ) και απαρτίζεται επί του παρόντος από τις επτά χώρες της Α. Μεσογείου (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη) δίχως να αποκλείεται στο μέλλον να προστεθούν και άλλες. Στη διάρκεια του Φόρουμ στο Κάιρο η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδίαζε να παρουσιάσει μελέτη αναφορικά με τις προοπτικές εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» που αφορά όλη την περιοχή της Μεσογείου. Στη γνωστή λογική του εφησυχασμού, όταν η περιοχή λόγω του πλούτου της έχει γίνει πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού με επεμβάσεις, φτώχεια, δυστυχία και ξεριζωμό για τους λαούς, ο Ελληνας υπουργός ισχυρίστηκε ότι «το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη δημιουργία συγκρούσεων». Σε μια έμμεση αναφορά στην Τουρκία, ο Χατζηδάκης πρόσθεσε με νόημα πως «όλα θα πρέπει να αποφασίζονται βάσει του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο θα πρέπει να αποδέχονται όλες οι χώρες της περιοχής».

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επικείμενη γεώτρηση από την κοινοπραξία «Eni» - «Total» στα τέλη Φλεβάρη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πλωτό γεωτρύπανο, απάντησε ότι λόγω και των τεχνικών δυσκολιών που υπάρχουν στην Αίγυπτο, όπου και επιχειρεί τώρα το γεωτρύπανο, θα προτιμούσε να μην αναφερθεί σε ημερομηνίες, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει η ακριβής αναχώρησή του από την Αίγυπτο. Πρόσθεσε ότι μετά την Αίγυπτο θα ακολουθήσει ο Λίβανος και μετά η κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας, Τάρεκ Μόλα, που έπαιξε το ρόλο οικοδεσπότη της υπουργικής συνόδου του Φόρουμ ΕΜGF, παρουσίασε τις προσπάθειες για την αναβάθμισή του σε διεθνή οργανισμό Φυσικού Αερίου σαν «ένα παράδειγμα, για το πώς μπορούν οι διάφορες χώρες, ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες, να ακολουθήσουν συμμαχίες για το καλό των λαών της περιοχής».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, της χώρας - θύτη της περιοχής, και εκτιμώντας ότι το Φόρουμ ΕΜGF αποτελεί «παράδειγμα συνεργασιών για το καλό της περιοχής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία για επέκταση ισραηλινού αγωγού στη Λωρίδα της Γάζας(2021-02-26 00:00:00.0)
Κομμάτι του παζλ των σφοδρότατων ανταγωνισμών(2021-01-22 00:00:00.0)
Στη Βουλή IGB και «Φόρουμ Ανατ. Μεσογείου»(2021-01-20 00:00:00.0)
Ενεργειακές συμμαχίες με ελληνική συμμετοχή και αμερικανικές ευλογίες(2019-01-19 00:00:00.0)
Καταλύτης εξελίξεων τα σχέδια για μετατροπή της σε «ενεργειακό κόμβο»(2019-01-18 00:00:00.0)
Ψηλά στις προτεραιότητες της ΕΝΙ(2018-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ