Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τις ίδιες «προτεραιότητες»

Η επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα υπηρετήσει την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού και την ένταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, όπως άλλωστε γίνεται και τώρα και όπως γινόταν από το υπουργείο και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Την πολιτική που υπαγορεύουν η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ο Κανονισμός του Δουβλίνου και βέβαια ο πρόσφατος νόμος για το άσυλο, που παραβιάζει στοιχειώδη δικαιώματα των προσφύγων.

Το επιβεβαίωσε άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του «νέου» χαρτοφυλακίου.

Ποιες είναι αυτές; Πρώτον, η «λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε νησιά», όπου θα συνεχίσουν να στοιβάζονται χιλιάδες κατατρεγμένοι, καταδικασμένοι σε διπλό εγκλωβισμό, σε βάρος των ίδιων και των κατοίκων στα νησιά. Μιλάμε κυριολεκτικά για φυλακές, χωρίς δικαίωμα εξόδου από αυτές, στα πρότυπα άλλων τέτοιων κέντρων που λειτουργούν σε χώρες της ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον πολύχρονο εγκλεισμό σε τέτοια κέντρα - κολαστήρια, είτε λέγονταν Μόριες επί ΣΥΡΙΖΑ είτε Αμυγδαλέζες επί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δεν γλιτώνει ούτε η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων ανηλίκων, παρά τις κούφιες διακηρύξεις της ΕΕ για την προστασία τους.

Και αυτό την ώρα που το 45% των ασυνόδευτων ανηλίκων δικαιούνται να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλα κράτη - μέλη, ακόμα και με βάση την απαράδεκτη νομοθεσία της ΕΕ και του Κανονισμού του Δουβλίνου. Κι όμως, τα κράτη - μέλη αρνούνται να τους δεχθούν, αποδεικνύοντας στην πράξη την «ευαισθησία» τους για τους πλέον ευάλωτους από τα κύματα της προσφυγιάς που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η φτώχεια και η ανέχεια.

Δεύτερον, η «επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου», που συνδέεται με «άμεσες επιστροφές» και σημαίνει δραστικό περιορισμό στο δικαίωμα παροχής ασύλου σε ανθρώπους που το δικαιούνται, με ταυτόχρονη ένταση των επαναπροωθήσεων και απελάσεων με συνοπτικές διαδικασίες. Αλλωστε, αν επρόκειτο για πραγματική επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών, δεν θα χρειάζονταν οι απάνθρωπες δομές που ετοιμάζονται να θέσουν σε λειτουργία κυβέρνηση και ΕΕ.

Τρίτον, η ένταση της καταστολής στα σύνορα και στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, με τη συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα υβριδικό σώμα, στελεχωμένο από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, με το βλέμμα στραμμένο στην καταστολή του λαού.

Οσο σίγουρο είναι επομένως ότι το νέο υπουργείο έρχεται να εξειδικεύσει παραπέρα και να επιταχύνει την εφαρμογή της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες, άλλο τόσο προφανές είναι ότι η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για «παραδοχή της αποτυχίας» στη διαχείριση του Προσφυγικού, με αφορμή την επανίδρυση του υπουργείου που ο ίδιος είχε συγκροτήσει και το κατάργησε η ΝΔ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, τη διευκολύνει να «τρέξει» πιο γρήγορα τα επικίνδυνα μέτρα το επόμενο διάστημα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει που η κυβέρνηση έρχεται στα λόγια του, ομολογώντας επί της ουσίας ότι υπερασπίζονται την ίδια αντιδραστική πολιτική, πέρα από τη συμφωνία τους στο βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, που είναι η αιτία του ξεριζωμού για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που φτάνουν στη χώρα μας, με προορισμό κάποιο άλλο κράτος της Ευρώπης.

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική και τα προβλήματα που διογκώνονται στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δίνοντας έδαφος σε ρατσιστικές φωνές να σκορπίσουν το δηλητήριο του μίσους και της ξενοφοβίας, πρέπει τώρα να δυναμώσουν η αλληλεγγύη από σωματεία και φορείς, η πάλη για την κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Να στηριχτεί από ακόμα περισσότερους ο αγώνας για να κλείσουν όλα τα hot spots, για να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ