Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κατάσταση στην Υγεία «καθρέφτης» της ευημερίας του λαού

Από τη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με εργαζόμενους, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κρήτη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη και της επίσκεψής του στα Χανιά, συναντήθηκε το Σάββατο με εκπροσώπους των εργαζομένων, του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου και με επιστημονικούς φορείς της Υγείας στο νομό.

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, των γιατρών, του σωματείου εργαζομένων στο ψυχιατρείο, εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, προϊστάμενοι τμημάτων του νοσοκομείου, εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας του νομού και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Δ. Κουτσούμπας εξήγησε τη σημασία που αποδίδει το ΚΚΕ στον κρίσιμο για τη ζωή του λαού τομέα της δημόσιας Υγείας, εξαίροντας την προσφορά των υγειονομικών, το λειτούργημά τους, την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν και την οποία το ΚΚΕ αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία. Χωρίς αυτούς, επεσήμανε, δεν θα μπορούσε να κρατηθεί η Υγεία του λαού, δεν θα μπορούσαν να κρατηθούν τα νοσοκομεία. Και από αυτή τη σκοπιά, τόνισε την ανάγκη της κοινής πάλης, διαβεβαιώνοντας πως το ΚΚΕ από τη δική του πλευρά θα διεκδικήσει, θα προβάλει, θα πιέσει την κεντρική εξουσία, την κυβέρνηση, το υπουργείο, το Κοινοβούλιο, όλους τους φορείς, την Περιφέρεια, τους δήμους, έτσι ώστε να επιλυθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα χρονίζοντα προβλήματα.


Αναφερόμενος σε αυτά, μίλησε για τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και στο Νοσοκομείο Χανίων, το οποίο καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες των περισσότερων από 170.000 κατοίκων, αριθμός που αυξάνεται κατά πολύ με την έλευση πλήθους τουριστών. Στο πλαίσιο των ελλείψεων αυτών, σε υποδομές, μηχανήματα και κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο κι αν προσπαθήσουν οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, πόσο μάλλον που έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα που άπτονται των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων τους.

Ολα αυτά, τόνισε, οφείλονται σε μια πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά, πολύ πριν από τα μνημόνια, και συνεχίζεται σήμερα, μιας και η συζήτηση για την έξοδο από την κρίση και για την καπιταλιστική ανάπτυξη αφορά κάποιους ομίλους και όχι τον γιατρό, τον νοσηλευτή, ούτε τον μισθωτό, τον εργαζόμενο, τον αγρότη.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση χρειάζεται αγώνας, υπογράμμισε, αφού τέτοια ζητήματα δεν λύνονται με κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες ή μόνο με μία πίεση στις πόρτες των υπουργών ή μέσα στη Βουλή. «Κυρίως χρειάζεται αγώνας στο δρόμο, χωρίς βέβαια κρατική καταστολή, χωρίς βία ενάντια στους αγωνιζόμενους γιατρούς - νοσηλευτές και στον υπόλοιπο λαό από την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει αυτήν την απαράδεκτη, αυταρχική καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα και σε όποιον σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται για τα δίκια του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Νοσεί» η δημόσια Υγεία

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ουσιαστικά όσα είχε αναφέρει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενημερώνοντάς τον για το πολύ σημαντικό έργο που προσφέρει το νοσοκομείο στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νομού υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, καθώς υποφέρει από τη συνολική πολιτική υποχρηματοδότησης, υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του κρίσιμου για το λαό τομέα της δημόσιας Υγείας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, το νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα έλλειψης προσωπικού, από γιατρούς και νοσηλευτές έως οδηγούς στο ΕΚΑΒ, με συνέπειες στις παρεχόμενες υπηρεσίες - είναι δηλωτικό της κατάστασης το γεγονός πως μια κρίσιμη εξέταση, όπως η γαστροσκόπηση, έχει δύο χρόνια αναμονή - αλλά και στην εντατικοποίηση της δουλειάς για τους εργαζόμενους, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους εξαιτίας της κατάστασης αυτής.

Το νοσοκομείο - που όπως παντού καλείται να καλύψει και τα κενά, ουσιαστικά την απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως και την παντελή απουσία Πρόνοιας, παρότι διευρύνεται διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων που τη χρειάζονται, ευπαθείς ομάδες όπως μετανάστες, άποροι υπερήλικοι κ.ά. - αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα κτιριακά και άλλα που οφείλονται στην ελλιπή συντήρηση των υποδομών, του εξοπλισμού κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι υπερασπίστηκαν το αυτονόητο αίτημα της πρόσληψης προσωπικού, της γενναίας ενίσχυσης της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, της ανάπτυξης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και δομών Πρόνοιας κ.λπ. Εθεσαν δε και τα μισθολογικά τους αιτήματα, με κυρίαρχο την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Στη συζήτηση τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως π.χ. για το σύστημα Υγείας σε άλλες ευρωπαϊκές καπιταλιστικές χώρες, για το αν μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο υπουργοί κομμάτων «έντιμοι» ή «ικανοί», για το σύστημα της «αξιολόγησης» και τις θέσεις του ΚΚΕ κ.ο.κ.

Η Υγεία είναι αγαθό, πρέπει να είναι δημόσιο και δωρεάν

Ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αφορούσαν το ρόλο που παίζει ή μπορεί να παίξει ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, το αν μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση τα συστήματα άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, η «αξιολόγηση» κ.λπ. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε ως εξής:

Για το ρόλο του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας: «Ξέρετε τη γενική μας θέση, εμείς είμαστε σταθερά στην πάλη για να υπάρχει Υγεία ως οικουμενικό αγαθό, δημόσια και δωρεάν, να μπορεί να γιατρεύει τον κόσμο, να προλαμβάνει, να αποκαθιστά τον ασθενή, να μην τον βλέπει ως πελάτη, όπως ο ιδιωτικός τομέας, που βασικό γνώμονα έχει το κέρδος. Ο ιδιώτης, ο καπιταλιστής, όταν φτιάχνει την πολυκλινική ή το νοσοκομείο, στο μυαλό του έχει το κέρδος. Αν δεν κερδοφορεί δεν μπορεί να λειτουργήσει, θα κλείσει το "μαγαζί", θα αποσύρει τις μετοχές του αν είναι μέτοχος ή έχει το πλειοψηφικό πακέτο και θα πάει αλλού, όπου έχει κερδοφορία, σε άλλον τομέα, σε άλλη χώρα, ή και στον ίδιο τομέα με άλλες προϋποθέσεις (...) Εμείς είμαστε μακριά από αυτή τη λογική και τη θέση μας δεν την παλεύουμε για τη Δευτέρα Παρουσία, άσχετα αν πιστεύουμε ότι για να λυθούν οριστικά τέτοια προβλήματα χρειάζεται οπωσδήποτε άλλη κοινωνική οργάνωση, άλλη οικονομία, εντελώς διαφορετική. Για μας είναι ο σοσιαλισμός, αυτό πιστεύουμε, γι' αυτό παλεύουμε, έχοντας μελετήσει και τα αρνητικά, τις ελλείψεις, τις αδυναμίες της πρώτης απόπειρας που έγινε, τον προηγούμενο αιώνα. Μελετάμε και τα θετικά, και ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας είχε πολλά θετικά, όπως και στην Παιδεία, στον πολιτισμό κ.α. Αυτά τα ζητήματα όμως θεωρούμε ότι αφορούν το παρόν και έτσι τα παλεύουμε, δεν τα παλεύουμε στην κατεύθυνση μιας λογικής που έχουν άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, τα οποία για να διαχειριστούν μια κατάσταση σήμερα που λέγεται σύστημα καπιταλιστικό, με όλη τη σαπίλα του, οδηγούνται σταδιακά να απεμπολήσουν κι αυτή την προσπάθεια που κάνουν έστω να σταματήσουν ένα πισωγύρισμα ή μια παραπέρα φθορά, ας πούμε, του συστήματος Υγείας. Δυστυχώς η δύναμη του καπιταλιστικού συστήματος είναι τέτοια που τους ωθεί αντικειμενικά - όποια πρόθεση κι αν έχει ο καθένας και όποια ικανότητα κι αν έχει ως άνθρωπος - συνεχώς να υποχωρεί».

Για την απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και την απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας: «Σταδιακά ξεκίνησε μια απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έγινε με πολλούς τρόπους, καταργώντας τη βάση, όπως σωστά ειπώθηκε, που είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δεν μπορείς να τα φορτώνεις όλα στο νοσοκομείο ή στο Κέντρο στην Αθήνα, όλη η Ελλάδα να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά της εκεί, κάποια στιγμή θα σηκώσουν όλοι τα χέρια ψηλά και πάει στράφι η υπόθεση. Ετσι γίνεται η απαξίωση και λέει ο άλλος "ας πάω στον ιδιώτη, πολύ καλός είναι ο ιδιώτης και τι μου λέτε για Δημόσιο". Γιατί αυτό θα καταλαβαίνει ο άνθρωπος μέσα στο πρόβλημά του, μέσα στη στενοχώρια του. Απαξίωση είναι η λειψή χρηματοδότηση, όταν έχεις τον προϋπολογισμό, και δεν μιλάμε μόνο για την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, σταδιακά και πιο πριν είχε αρχίσει μείωση των κονδυλίων για την Υγεία, που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα η Υγεία, η Παιδεία, γιατί εκεί κρίνεται η ευημερία ενός λαού, ενός καλά οργανωμένου κράτους κ.λπ.».

Απαντώντας σε αναφορές για το σύστημα Υγείας άλλων καπιταλιστικών κρατών, όπως η Γερμανία, επεσήμανε: «Η Γερμανία είναι ναυαρχίδα της ΕΕ, όλα είναι κάπως διαφορετικά οργανωμένα, συγκροτημένα κ.λπ., αλλά δεν παραβλέπουμε ούτε πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε για να βγάζουμε λάθος εκτιμήσεις. Ημουν πρόσφατα στο Βερολίνο, μίλησα με ανθρώπους εκεί. Είναι τραγική η κατάσταση στα ζητήματα της περίθαλψης, στο τι πληρώνει ο "πελάτης". Γιατί πελάτης είναι ο ασθενής για τους ιδιώτες καπιταλιστές, και μάλιστα με μεγάλες πολυεθνικές που έχουν και Φάρμακο και Περίθαλψη και Αποκατάσταση, και δομές και κατασκευαστικές εταιρείες έχουν που φτιάχνουν τους χώρους και εταιρείες, φτιάχνουν τα μηχανήματα τα ιατρικά και τους εργαζόμενους που ενοικιάζουν, είτε γιατρούς είτε νοσηλευτές. Οι άνθρωποι που ζήσανε στη Λαοκρατική Γερμανία τώρα ζουν μια τραγική κατάσταση, μιλάμε για τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν, δηλαδή αυτό το 20% που και στη Γερμανία είναι στα όρια της φτώχειας ή εργαζόμενους που έχουν προβλήματα πάρα πολλά. Αρα ότι είναι καλύτερα δομημένο το κράτος και ο "πελάτης" που έχει να πληρώσει, εντάξει τον εξυπηρετούν και δεν μένει στην ουρά για μήνες, δεν πρέπει να μας αποσπά από το τι πρέπει εμείς να απαιτούμε τον 21ο αιώνα, από την κοινωνία, απ' αυτό που είναι το κράτος το οργανωμένο, να επιλύει ζητήματα υγείας των εργαζομένων».

Για την «αξιολόγηση»: «Το ζήτημα της αξιολόγησης, που τέθηκε, ακούγεται ωραίο, βεβαίως πρέπει να αξιολογείται κάποιος, δεν μπορεί να παίρνει ένα πτυχίο μια φορά κάποτε, να κάνει την ειδίκευσή του και μετά στην πορεία του να μην ξέρεις τι γίνεται. Αλλά για πέστε μου, πώς και με τι κριτήρια θα αξιολογήσεις έναν νοσηλευτή που έχει 30 με 40 άτομα το βράδυ; Με τι κριτήρια έναν στο ΕΚΑΒ, π.χ. στη Σαντορίνη, που μένουν στο κέντρο του ΕΚΑΒ, γιατί δεν έχουν ούτε δωμάτιο να νοικιάσουν, πέντε άνθρωποι σε ράντζα; Πώς έναν γιατρό - γιατί αυτό το σύστημα έχει και κάποιες επιπτώσεις στο μυαλό των ανθρώπων, σ' αυτό που αντέχει η καρδιά, η ψυχή τους - που μπορεί να έχει το χειρουργικό εργαλείο και να κρέμεται η ζωή σου απ' τα χέρια του και την ίδια στιγμή ο ίδιος να έχει πρόβλημα σοβαρό, οικογενειακό ή να χρωστάει φόρους, ΕΝΦΙΑ ή να έχει άρρωστο παιδί και να πρέπει να το ξεχάσει και να κάνει τη δουλειά του; Για πέστε μου, πώς και ποιος θα τον αξιολογήσει; Αυτός που θα οριστεί από κάποια επιτροπή, η οποία θα έχει και μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση που υπάρχει, έστω επειδή την ανέχεται ή επειδή αποφάσισε να υπηρετήσει ένα λάθος σύστημα;».

Τέλος, για τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση: «Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά από εκεί που το παράτησαν οι προηγούμενοι και προ-προηγούμενοι και σου λέει, τζόγος: Θα πληρώνεις στον εργάσιμο βίο σου αλλά θα μπαίνεις σε μικρό, σε μεσαίο ή μεγαλύτερο τζόγο, θα πληρώνεις σε ένα Ταμείο για αποταμίευση, που θα το 'χει ιδιώτης επενδυτής ο οποίος θα τζογάρει, και αν πάει καλά ο τζόγος του θα παίρνεις κάποια σύνταξη, σίγουρα την εθνική σύνταξη, 300 ευρώ, από κει και πέρα ανάλογα, στάθηκες τυχερός στον συγκεκριμένο επενδυτή όπου είσαι και σε τζογάρισε; Μπορεί να πάρεις και 600 και 700! Δεν στάθηκες; Θα χάσεις και τα αυγά και τα πασχάλια. Αυτός είναι ο ιδιωτικός τομέας στην Ασφάλιση και το ζήσαμε και στην Ελλάδα, η "Ασπίς Πρόνοια", θυμάστε τότε, πριν γίνει το μπαμ και καταρρεύσει, λέγανε όλοι ότι είναι η καλύτερη ασφαλιστική εταιρεία... Το ίδιο και αλλού, στις ΗΠΑ, στη Δυτική Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ