Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ
Διαχρονικά προβλήματα για πρόσφυγες και εργαζόμενους

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή

Ο Γ. Γκιόκας συζητά με εργαζόμενους στο camp
Ο Γ. Γκιόκας συζητά με εργαζόμενους στο camp
Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, πραγματοποιήθηκε χτες στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μαλακάσα. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν οι Μ. Χασιώτης και Β. Γεωργόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι δήμου Ωρωπού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στον προσφυγικό καταυλισμό μένουν πάνω από 1.600 ξεριζωμένοι (οι 400 - 450 είναι ανήλικοι), στη συντριπτική τους πλειοψηφία (97%) πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Το camp διαθέτει 269 εμπορευματοκιβώτια, 29 διαμερίσματα αλλά και γύρω στις 100 σκηνές, όπου ζουν πρόσφυγες σε κακές συνθήκες μέσα στο χειμώνα. Μερικές από τις σκηνές είναι κάτω από τέντες. Σκηνές στήνονταν κατά καιρούς και τώρα σε αυτές μένουν 300 μη καταγεγραμμένα άτομα, που δεν προέρχονται από τις οργανωμένες μετακινήσεις των αρχών. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα έχουν περάσει στην Ελλάδα από τον Εβρο. Η σίτισή τους γίνεται δύο φορές τη μέρα από κάποια ΜΚΟ.

Μιλώντας με τον βουλευτή του ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι «προσληφθήκαμε το Νοέμβρη του 2017. Τότε ήμασταν 69 άτομα με οκτάμηνες συμβάσεις. Πήρε παρατάσεις η σύμβαση. "Λήξαμε" στις 15/3/2019, δόθηκε οκτάμηνη παράταση και "λήγουμε" το Φλεβάρη του 2020. Εμείς είμαστε ο δεύτερος κύκλος. Στον τρίτο κύκλο έχει λήξει η σύμβαση και ο Γ. Βρούτσης έχει δηλώσει πως θα δώσει τετράμηνη παράταση. Εχει υπογραφεί κονδύλι 6 εκατομμυρίων για τη μισθοδοσία του τρίτου κύκλου. Εμείς τελειώνουμε 12/2/2020 και μετά ανεργία... Θέλουμε την παρέμβασή σας στη Βουλή για παράταση των συμβάσεών μας».

Τριπλός εγκλωβισμός με τα κλειστά κέντρα - φυλακές

Απαντώντας στους εργαζόμενους, ο Γ. Γκιόκας τόνισε πως «εδώ δεν μιλάμε για πρόβλημα ορισμένου χρόνου. Το Προσφυγικό πλέον είναι μόνιμο πρόβλημα και θα ενταθεί, γιατί είναι τέτοιες οι συνθήκες στην περιοχή. Πόλεμοι και άλλες εξελίξεις θα εντείνουν το πρόβλημα. Αρα και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να είναι ορισμένου χρόνου. Στηρίζουμε το αίτημά σας και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση όχι μόνο της ανανέωσης των συμβάσεών σας (...) αλλά και για άλλα σας προβλήματα, όπως αν χρειάζεται άλλο προσωπικό, οι υποδομές, αν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας κ.λπ.».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως «στις συρράξεις που λόγω αυτών φεύγουν οι άνθρωποι από τις πατρίδες τους, συμμετέχει και η χώρα μας με διάφορους τρόπους. Αλλο πρόβλημα είναι ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα. Δεν θέλουν να μείνουν εδώ. Ομως, η πολιτική της ΕΕ, με τη Συμφωνία του Δουβλίνου και την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, εγκλωβίζει τους κατατρεγμένους στη χώρα μας. Τώρα ο εγκλωβισμός θα είναι τριπλός, αφού τα υπό κατασκευή κλειστά κέντρα θα είναι στην ουσία φυλακές. Εμείς αναδεικνύουμε τις αιτίες του Προσφυγικού και του εγκλωβισμού αυτών των ανθρώπων».

Ομως «αυτή η πολιτική», πρόσθεσε, «έχει και την υπογραφή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων αυτά τα χρόνια. Ολες υπέγραψαν την απαράδεκτη Συμφωνία με την Τουρκία. Γίνεται αυτό το παζάρι και οι πρόσφυγες είναι μέρος του παζαριού, και οδηγούνται στον εγκλωβισμό. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη προοπτική αν δεν ανατραπούν αυτές οι συμφωνίες και αυτοί οι κανονισμοί της ΕΕ. Μιλάμε για πρόσφυγες, ανεξάρτητα αν γίνεται προσπάθεια να τους αλλάξουν το "προφίλ". Οι κατευθύνσεις είναι ότι παρόλο που οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες, με βάση και τα κριτήρια της Συνθήκης της Γενεύης, με όλες αυτές τις συμφωνίες, τις πολιτικές και τους νόμους που ψηφίζουν τους αλλάζουν το "προφίλ" και αντί να χαρακτηρίζονται πρόσφυγες, χαρακτηρίζονται μετανάστες. Ακόμα και για τους Αφγανούς λένε ότι μόνο από ορισμένες περιοχές είναι πρόσφυγες».

Στο camp υπάρχουν ένας γιατρός για τους ενήλικους, παιδίατρος, οδοντίατρος μια φορά τη βδομάδα, κοινωνικός λειτουργός και ψυχίατρος δυο φορές. Υπάρχουν και δύο νοσηλευτές με συμβάσεις του ΕΟΔΥ. Χαρακτηριστικά, το παιδιατρικό ιατρείο δέχεται κατά μέσο όρο 15 ανήλικους τη μέρα. Τα ιατρεία δεν διαθέτουν τηλέφωνο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τοποθετήθηκε τηλέφωνο σε σημείο του καταυλισμού και μπορούν από αυτό να κλείνονται τα ιατρικά ραντεβού. Οσον αφορά τα φάρμακα, υπάρχουν ελλείψεις. Τα ιατρεία παίρνουν ό,τι τους στέλνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ πολλά φάρμακα δεν αποστέλλονται. Το προσωπικό προσπαθεί να τα βρει από τα κοινωνικά φαρμακεία ή από διάφορες οργανώσεις και δωρεές. Τώρα, μάλιστα, που δεν χορηγείται ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο, είναι δύσκολο να γραφτούν φάρμακα για τους αρρώστους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ