Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προετοιμασία εδάφους

Η χτεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία των εργαζομένων στο Μετρό, φτάνοντας να εξισώνουν μια εργατική κινητοποίηση με «νταβατζιλίκια και εκβιασμούς» και συκοφαντώντας σωρηδόν τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Είναι ένας ακόμα κρίκος στο μακροπρόθεσμο σχέδιο να χτυπηθούν τα εργατικά δικαιώματα, να πληγεί η δράση των συνδικάτων, να δυσφημιστεί κάθε διαμαρτυρία και διεκδίκηση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, της οποίας η κρατική καταστολή είναι «δίδυμος αδελφός».

Η οξύτητα μάλιστα των δηλώσεων αποκαλύπτει τις κυβερνητικές προθέσεις. Γιατί είναι φανερό ότι δεν έπιασε ξαφνικά ο πόνος τον Κυρ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του για την «ταλαιπωρία των επιβατών».

Οι επιβάτες, ειδικά του Λεκανοπεδίου της Αττικής, ταλαιπωρούνται κάθε μέρα. Η λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών με κριτήριο το «κόστος - όφελος» για τους μετόχους, μεταξύ των οποίων και του κράτους, τα πανάκριβα εισιτήρια, τα σαραβαλιασμένα λεωφορεία - δημόσιοι κίνδυνοι, οι πολύωρες αναμονές, το στριμωξίδι ειδικά τις ώρες αιχμής, αποτελούν καθημερινότητα για την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, για την οποία δεν βγάζουν άχνα οι λαλίστατοι υπουργοί και τα παπαγαλάκια τους.

Ο πραγματικός στόχος, επομένως, είναι να διαμορφώσουν προϋποθέσεις «κοινωνικού αυτοματισμού» για παραπέρα χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, που μόνο νέα δεινά και ταλαιπωρία προμηνύει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Με άλλα λόγια, οι δηλώσεις και οι απειλές της κυβέρνησης δεν απευθύνονται μεμονωμένα στους εργαζόμενους του ενός ή του άλλου κλάδου, αλλά συμβάλλουν στην προπαγανδιστική προετοιμασία του εδάφους για νέα μέτρα ενάντια στην απεργία και για την περιστολή των διαδηλώσεων, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα φέρει τις επόμενες μέρες. Μέτρα που εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο κατασταλτικής θωράκισης που έχει ανάγκη η στήριξη των σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων, όπως είναι οι νόμοι της ΝΔ ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα ή ο παλιότερος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το «Ιδιώνυμο» που είχε ψήφισε η κυβέρνησή του για όσους κινητοποιούνται ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο: Τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, τις ταξικές δυνάμεις στο κίνημα, που δεν θα επιτρέψουν στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και στα κόμματά της να βάλουν τους αγώνες στο γύψο, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου.

Εχει μεγάλη σημασία να δυναμώσει η αλληλεγγύη σε όσους κινητοποιούνται, να αποκρουστούν οι προσπάθειες σποράς αντιθέσεων ανάμεσα σε τμήματα των λαϊκών στρωμάτων. Εχει σημασία να αντιμετωπιστεί κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων.

Εχει μεγάλη σημασία να είναι μαζικές οι κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, ξεκινώντας από τα σημερινά συλλαλητήρια ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Να πάρουν απάντηση κυβέρνηση και εργοδοσία στα αντιλαϊκά τους σχέδια, με μαζική, μαχητική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στην απεργία που προετοιμάζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία ενάντια στο νόμο που θα κατατεθεί και ο οποίος βάζει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org