Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φρεσκάδα

«Η κατάσταση της αγοράς εργασίας είναι δύσκολη, ασταθής. Εμείς ως κοινωνία δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τις απεργίες να συνεχιστούν. Τώρα η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια των οργανώσεων της αγοράς εργασίας και του εθνικού μεσολαβητή»... Την παραπάνω δήλωση έκανε η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρώην υπουργός Μεταφορών στην προηγούμενη, πολυκομματική κυβέρνηση. Πρόκειται για το πρόσωπο που φωτογραφήθηκε όσο λίγα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με τίτλους που την παρουσίαζαν ως «πολλά υποσχόμενη πολιτικό», εστιάζοντας κυρίως στο νεαρό της ηλικίας της. «Η πρωθυπουργός του instagram», «η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο», «γυναικείο άρωμα στην εξουσία» και άλλα παρόμοια «κοσμούν» εδώ και μέρες τα αφιερώματα στον αστικό Τύπο, μαζί με αναλύσεις για την «ανοχή στη διαφορετικότητα» που αναδείχθηκε στο πρόσωπό της και για τη «φρεσκάδα» που υποτίθεται ότι φέρνει στην πολιτική. Ως γνήσια εκπρόσωπος της σοσιαλδημοκρατίας, βέβαια, δεν άφησε και πολλά περιθώρια παρεξηγήσεων, καθώς από τις πρώτες τοποθετήσεις της ήταν αυτή για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ταχυδρομεία, στις αερομεταφορές, στις συγκοινωνίες και σε άλλους κλάδους της φινλανδικής οικονομίας, οι οποίοι αντιδρούν στα κυβερνητικά μέτρα ενάντια σε εργαζόμενους και ανέργους, στις περικοπές στους μισθούς κ.λπ. Μια «φρεσκάδα» βγαλμένη από το πιο μουχλιασμένο παρελθόν της σοσιαλδημοκρατίας, που δεν διστάζει να ενθαρρύνει ακόμα και τον «κοινωνικό αυτοματισμό», δηλαδή τον κανιβαλισμό σε βάρος των απεργών, για να απαλλάξει τους επιχειρηματικούς ομίλους από απεργιακές διεκδικήσεις και διαμαρτυρίες. Ακόμα και στη Φινλανδία, όπου οι απεργίες δεν είναι και το πιο συχνό φαινόμενο...

Πυροτεχνήματα...

Το ρόλο του Αϊ - Βασίλη ζήλεψε η κυβέρνηση και δεν περνά μέρα που να μην υπόσχεται κάποιο «δώρο» σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους: Τη μια «μοιράζει» αυξήσεις στις συντάξεις, την άλλη τάζει μειώσεις στις εισφορές, την παράλλη υπόσχεται «μηχανισμούς στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων», μέχρι και «ελευθερία επιλογής» των εισφορών και της σύνταξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες! Πίσω όμως από αυτήν τη ...γιορτινή επιχείρηση καλλιέργειας προσδοκιών στα λαϊκά στρώματα, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την κύρια σύνταξη, η κυβέρνηση προωθεί με κάποια επιμέρους μερεμέτια την απρόσκοπτη εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου Κατρούγκαλου, που ρίχνει τις συντάξεις στα Τάρταρα και που το 2019 μείωσε περαιτέρω το κρατικό κονδύλι για τις κύριες συντάξεις κατά 10%! Αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική, που κλιμακώνει την επίθεση στην Ασφάλιση και στις συντάξεις, προσπαθεί η κρύψει η κυβέρνηση με «πυροτεχνήματα», αλλά και με τους ψευτοκαβγάδες της με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος κατανέμει πιο «παραγωγικά» τα ψίχουλα των «κοινωνικών μερισμάτων» και της υπεραπόδοσης της φορολογίας.

... σε «κύκλο θανάτου»

Οσο για τις επικουρικές, η κυβέρνηση προωθεί σταθερά το σχέδιο για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους, με τον αρμόδιο υφυπουργό, Ν. Μηταράκη, να δηλώνει για τις εισφορές των ασφαλισμένων: «Εξετάζουμε τη δημιουργία τριών επενδυτικών προϊόντων χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου, μεταξύ των οποίων ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει (...) Εξετάζεται και η πρόβλεψη αυτόματης κατάταξης του ασφαλισμένου σε ένα προεπιλεγμένο επενδυτικό πακέτο "κύκλου ζωής". Αυτό θα προβλέπει την εναλλαγή του επενδυτικού κινδύνου, ξεκινώντας από μια επιθετική επενδυτική στρατηγική για τα πρώτα χρόνια Ασφάλισης, ενώ όσο θα πλησιάζει ο εργαζόμενος στα χρόνια συνταξιοδότησής του θα ακολουθείται μια πιο μετριοπαθής επενδυτική στρατηγική, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο το ύψος στο οποίο θα έχει φτάσει έως τότε η σύνταξή του». Γίνεται λοιπόν φανερό ότι αυτό που παρουσιάζουν ως «ελευθερία επιλογής», είναι στην πραγματικότητα ο «κύκλος θανάτου» των επικουρικών συντάξεων, αφού σε κάθε βήμα καραδοκεί ο κίνδυνος οι εισφορές των ασφαλισμένων να χαθούν στο χρηματιστηριακό τζόγο που πάει να στηθεί.

Εικόνα

Αιχμηρά σχόλια στο διαδίκτυο, και όχι μόνο, προκάλεσε η επιλογή της «περιβαλλοντικής ακτιβίστριας» Γκρέτα Τούνμπεργκ να αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία που τη δείχνει καθισμένη κατάχαμα στο διάδρομο ενός γερμανικού τρένου, να ταξιδεύει με προορισμό την πατρίδα της. Το «πανηγύρι» ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε ότι η ακτιβίστρια απέκρυψε στην ανάρτησή της πως είχε εισιτήριο και μάλιστα πρώτης θέσης! Τα «ναι μεν αλλά» και οι δεκάδες διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας κατέκλυσαν από εκείνη την ώρα το διαδίκτυο, με τους υποστηρικτές της Τούνμπεργκ να καταγγέλλουν τη στοχοποίησή της και τους άλλους να την κατηγορούν για υποκρισία. Ανεξάρτητα από το πώς και γιατί βρέθηκε η 16χρονη οκλαδόν στο πάτωμα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και ΜΜΕ «παίζουν» με την εικόνα της, όχι βέβαια εξαιτίας της ανησυχίας τους για το κλίμα, το οποίο συστηματικά καταστρέφουν για τα κέρδη τους, αλλά για να προωθήσουν την «πράσινη» επιχειρηματική ατζέντα τους, με έμφαση στις ΑΠΕ, που συνοδεύεται με προίκα πολλών δισ. ευρώ, πυροδοτώντας ανταγωνισμούς με μονοπώλια που συνδέουν την κερδοφορία τους με πιο «παραδοσιακές» πηγές Ενέργειας. Φαίνεται λοιπόν ότι η ...διαφημιστική καμπάνια στο τρένο είχε πολλά τρωτά σημεία για να μπορέσει να σταθεί στην αρένα της αντιπαράθεσης για τα «πράσινα» κέρδη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org