Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κέρδη για το κεφάλαιο, χαράτσια για το λαό πίσω από τη συζήτηση για «δίκαιη φορολόγηση»

Στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη «δίκαιη φορολόγηση σε μια ψηφιοποιημένη και παγκοσμιοποιημένη οικονομία», για την επιβολή φόρων σε μονοπώλια τρίτων χωρών στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών τους με τα ευρωπαϊκά, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, τονίζοντας στην ομιλία του τα παρακάτω:

«Τα περί "δίκαιης φορολόγησης" αποτελούν μέρος των σφοδρών αντιπαραθέσεων σχετικά με την επιβολή φόρων σε μονοπωλιακούς ομίλους τρίτων χωρών που ανταγωνίζονται ευρωενωσιακές επιχειρήσεις. Εμπορικοί πόλεμοι για τον έλεγχο τομέων της οικονομίας με μεγάλη κερδοφορία, όπως η ψηφιακή οικονομία, η Ενέργεια, οι λεγόμενες "πράσινες επενδύσεις".

Το να μιλάτε για "δίκαιη φορολόγηση" είναι κακόγουστο αστείο, αφού οι κρατικοί προϋπολογισμοί - οι οποίοι ελέγχονται και επικυρώνονται από την Κομισιόν - συνιστούν μοιρασιά της λείας των ομίλων σε βάρος του εισοδήματος των εργαζομένων.

Ετσι, στην Ελλάδα με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ, μισθωτοί και μικροί επαγγελματίες συνεισφέρουν 93% στα φορολογικά έσοδα, ενώ οι επιχειρήσεις το 7%, μειώνεται η φορολογία των οικονομικών ομίλων από 28% σε 24%, ενώ η φορολογία των μερισμάτων τους υποδιπλασιάζεται στο 5%, την ώρα που συνεχίζεται η αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών. Επιβάλλονται κάθε λογής χαράτσια στις λαϊκές οικογένειες, ενώ δίνονται ελαφρύνσεις στους βιομήχανους με τζάμπα ρεύμα που είναι πανάκριβο για το λαό - με αφορολόγητο στους εφοπλιστές πετρέλαιο, την ώρα που γι' αυτό φορολογούνται οι φτωχοί αγρότες.

Αυτή είναι η νέα "κανονικότητα" που ευαγγελίζεται η τωρινή και υλοποιούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μαχητικά να διεκδικήσουν ουσιαστική φορολόγηση των κερδών του κεφαλαίου, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αφορολόγητο που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, κατάργηση των υψηλών πολύ άδικων έμμεσων φόρων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ