Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν για τις εξελίξεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Οι εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων στη Λιβύη τέθηκαν χτες στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας των Προέδρων Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς την κατάσταση σε Λιβύη και Συρία, πέρα από διμερή θέματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην επικοινωνία των δύο Προέδρων, τόνισε πως διατηρούν «πολύ στενές επαφές» στο θέμα της Συρίας, προσθέτοντας ότι «τα ζητήματα της Λιβύης απαιτούν κοινές συζητήσεις». Επιβεβαίωσε τέλος πως οι εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία θα συζητηθούν ξανά από τους δύο Προέδρους, στη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν το πρώτο 10ήμερο του Γενάρη με αφορμή τα εγκαίνια του αγωγού «Turkish Stream».

Ωρες νωρίτερα, στην Τρίπολη της Λιβύης όπου έχει την έδρα της η «Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας» του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, έφτανε η κοινή δήλωση υποστήριξης από τις πολιτικές και στρατιωτικές «αρχές» περίπου 10 πόλεων της κεντρικής και δυτικής Λιβύης, σε μία προσπάθεια να δείξουν πως είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη «γενική επίθεση» που έχει αναγγείλει από την περασμένη Παρασκευή ο στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει περίπου το 90% της Λιβύης και έχει τη στήριξη του εκλεγμένου Κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ.

Συναντήσεις του Ιταλού ΥΠΕΞ με Σάρατζ και Χάφταρ

Στο μεταξύ, χτες, επισκέφτηκε τη Λιβύη και ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάγιο, που συνάντησε τον Σάρατζ στην Τρίπολη και στη συνέχεια αναμενόταν - σύμφωνα και με ιταλικά ΜΜΕ - να βρεθεί και στη Βεγγάζη για επαφές και με τον στρατηγό Χάφταρ.

Η επίσκεψη ντι Μάγιο έγινε μετά και από τριμερή συνάντηση που είχαν για τη Λιβύη την Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. Μάλιστα, σε κοινή ανακοίνωση κάλεσαν «όλες τις πλευρές, στη Λιβύη και διεθνώς, να σταματήσουν τη στρατιωτική δράση και να δεσμευτούν ειλικρινά σε ένα ολοκληρωμένο και μόνιμο τέλος των εχθροπραξιών και να ξαναρχίσει μια αξιόπιστη διαδικασία διαπραγμάτευσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών». Δήλωσαν «την αποφασιστικότητά τους για μια επιτυχημένη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα άμεσα» καθώς και την υποτίθεται (...) «ισχυρή δέσμευσή τους για ενότητα, εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία και κυριαρχία της Λιβύης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ