Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΙΛΙΟΥ
Κλιμακώνει τον αγώνα ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές

Συλλαλητήριο στις 18 και συναυλία στις 19 Δεκέμβρη με αίτημα να κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής και να μη γίνουν σκουπιδότοποι τα ανενεργά λατομεία

Με μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 18 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στο δημαρχείο της Πετρούπολης κλιμακώνονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Σωματείων και των φορέων που συντονίζουν τη δράση τους σε Πετρούπολη και Ιλιον ενάντια στον εγκληματικό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο Σάββατο, ο ΕΔΣΝΑ (αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των αποβλήτων) αποφάσισε στα μουλωχτά το άνοιγμα των προσφορών του διαγωνισμού, που προκήρυξε μέσα στο κατακαλόκαιρο με διαδικασίες - παρωδία, για να φτιαχτεί η νέα χωματερή δίπλα στην υπάρχουσα υγειονομική βόμβα του ΧΥΤΑ Φυλής και σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό «Γεννηματά 2». Στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η χωροθέτηση νέων σκουπιδότοπων σε ανενεργά λατομεία, όπως του «Μουσαμά», σε απόσταση αναπνοής από το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, καθώς και σε Κορωπί και Μάνδρα, ενώ μπαίνει σε λειτουργία η «Φυλή Νο2» στο Γραμματικό. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προωθεί την καύση των απορριμμάτων για παραγωγή φθηνής Ενέργειας για τσιμεντοβιομηχανίες, δηλητηριάζοντας ακόμα περισσότερο τον αέρα που αναπνέουν εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Πετρούπολης - Ιλίου, με μια μαζική σύσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα αποφάσισε την κλιμάκωση του αγώνα. Και, εκτός από τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο στις 18/12, διοργανώνει συναυλία την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ., στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης (πλατεία Ηρώ). Οι καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν, ενισχύοντας τον λαϊκό αγώνα ενάντια στο νέο έγκλημα υποβάθμισης της Δυτικής Αττικής, είναι ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Πολυξένη Καράκογλου και οι «Υπεραστικοί». Επίσης, το μαθητικό συγκρότημα «Εναστροι» από το 3ο Λύκειο Πετρούπολης.

Δεν πρέπει να περάσουν αυτοί οι σχεδιασμοί

Για την ανάγκη κλιμάκωσης αυτής της πάλης, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο Χρύσανθος Κυριαζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, το οποίο είχε πάρει και την πρωτοβουλία του συντονισμού των φορέων της περιοχής, η Γωγώ Κουμουνδούρου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης (ΟΓΕ), και ο Βασίλης Ζήκος, μαθητής στο 3ο ΓΕΛ Πετρούπολης, αντιπρόεδρος του 15μελούς Συμβουλίου του σχολείου του.

Ο Χρ. Κυριαζής αναφέρεται στις πάμπολλες πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Σωματείο και η Συντονιστική Επιτροπή, στις οποίες συμμετέχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι που ζουν κι εργάζονται στην περιοχή, όπως το μεγάλο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη, στο κέντρο της Αθήνας. «Οσες φορές έχει συνεδριάσει ο ΕΔΣΝΑ ήμασταν εκεί για να εμποδίσουμε το έγκλημα, τους αναγκάσαμε να αναβάλλουν τις συνεδριάσεις. Τελικά μαζεύτηκαν στα κρυφά, πέρασαν σε μερικά λεπτά πάνω από 40 θέματα στην ημερήσια διάταξη, ανάμεσά τους και το άνοιγμα του διαγωνισμού για τη νέα χωματερή».

Ο πρόεδρος του Σωματείου τονίζει: «Δεν θα δεχτούμε να μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι με τη μαζική τους πάλη, τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις τους, στοχεύοντας σωστά την πολιτική της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής, τους επιχειρηματικούς ομίλους που βλέπουν τα σκουπίδια σαν "χρυσό", μπορούν να εμποδίσουν αυτούς τους σχεδιασμούς».

Προσθέτει ότι η πλούσια δράση που αναπτύχθηκε από τις Συντονιστικές Επιτροπές σε όλη τη Δυτική Αττική άσκησε πιέσεις και στις δημοτικές αρχές της περιοχής, όπως της Πετρούπολης, που αναγκάστηκε να καλέσει σε συλλαλητήριο στις 18 Δεκέμβρη. «Θα είμαστε εκεί μαζικά, με τα συνθήματα και τις διεκδικήσεις μας, ώστε αυτή η κινητοποίηση να γίνει βήμα κλιμάκωσης για μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αξιοποιώντας τις υπογραφές που μαζεύουμε.

Προχωράνε στην κατασκευή νέων χωματερών και στην καύση των αποβλήτων, με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που επενδύουν στη διαχείριση των απορριμμάτων. Εμείς προτάσσουμε τις σύγχρονες δυνατότητες για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με κριτήριο την υγεία και την προστασία της ζωής μας, την προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου. Διεκδικούμε να μπει τέλος στο αίσχος της Φυλής, να μην επεκταθεί το έγκλημα με νέες χωματερές, κόντρα και σε έναν "κοινωνικό αυτοματισμό" που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να επιβάλουν, βάζοντας τη μία περιοχή να μαλώνει με την άλλη για το ποια θα το δεχτεί. Διεκδικούμε η επιλογή χώρων και μονάδων επεξεργασίας να γίνει με επιστημονικά κριτήρια, με βάση τις δυνατότητες της κάθε περιοχής, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Η προτεραιότητα μπορεί και πρέπει να βρίσκεται στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, στη συνολική προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και οπωσδήποτε με τις αναγκαίες υποδομές που θα το διασφαλίσουν. Τόσο η διαδικασία της πρόληψης όσο και αυτή της τελικής διάθεσης μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο αν υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός από έναν δημόσιο φορέα διαχείρισης, αξιοποιώντας το υπαρκτό επιστημονικό δυναμικό, διασφαλίζοντας την κρατική χρηματοδότηση, εργαζόμενους, υποδομές. Το σημερινό μπάχαλο στις χωροθετήσεις και ο κατακερματισμός είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της διαχείρισης, των σχεδιασμών που υπηρετούν τις μπίζνες και τα κέρδη επιχειρηματικών συμφερόντων».

Καθημερινή δράση για την ενημέρωση του λαού

Η Γωγώ Κουμουνδούρου σημειώνει ότι τώρα είναι ώρα μάχης σε κάθε γειτονιά, σε όλη τη Δυτική Αττική, για να μπουν εμπόδια στο έγκλημα. Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών που συμμετέχει στο Συντονιστικό βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις κινητοποιήσεις για να αποτραπεί η επέκταση της Φυλής, η χωροθέτηση ΧΥΤΑ στα λατομεία. «Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση, με θέμα τις επόμενες πρωτοβουλίες, έδειξε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία, ότι δεν θα επιτρέψουμε εμείς και τα παιδιά μας να ζήσουμε στον 21ο αιώνα σε αυτή την άθλια κατάσταση. Μέσα από τη ζωντανή συζήτηση αποφασίσαμε να μην αφήσουμε μέρα και ώρα χαμένη: Να πρωτοστατήσουμε στην ενημέρωση του λαού της Πετρούπολης για τις επικίνδυνες εξελίξεις, με κάθε μορφή και μέσο. Κάθε μέρα είμαστε σε εξορμήσεις, συζητάμε με μανάδες στους παιδικούς σταθμούς και σε σχολεία, εξορμούμε στις παιδικές χαρές, στο κολυμβητήριο, βγάζουμε τραπεζάκι σε κεντρικά σημεία της πόλης, διακινούμε το κείμενο συλλογής υπογραφών των Συντονιστικών Επιτροπών της Δυτικής Αττικής. Εχουμε ήδη κάνει τέσσερις συσκέψεις ενημέρωσης και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τέτοια μαζέματα ανά γειτονιά».

Ξεσηκώνονται και οι μαθητές

«Οι μαθητές έχουν θορυβηθεί από τις αποφάσεις αυτές», σημειώνει ο Β. Ζήκος και συμπληρώνει: «Αλλωστε οι οικογένειες της περιοχής ζουν τις επιπτώσεις, όπως το καλοκαίρι που έρχεται μέχρι εδώ η δυσοσμία. Δεν θέλουμε ούτε να φανταστούμε τι θα γίνει αν επεκταθεί κι άλλο η χωματερή κι αν φέρουν σκουπίδια στο Λατομείο Μουσαμά. Την Τετάρτη θα ξεσηκωθούν όλα τα σχολεία και θα κατέβουμε στο δημαρχείο. Οι μαθητές παίρνουμε θέση, γιατί είναι κάτι που απασχολεί τις ζωές μας, δεν θέλουμε όλη τη ζωή μας να ζήσουμε σε αυτό το χάλι, αν εφαρμοστούν όσα έχει αποφασίσει η Περιφέρεια. Το τοπικό Συντονιστικό των σχολείων έχει βγάλει ανακοίνωση που διακινείται στους μαθητές. Αυτό που συζητάμε είναι ότι οι κυβερνήσεις που θάβουν τα σκουπίδια στις αυλές μας είναι οι ίδιες με αυτές που υποβαθμίζουν τις γειτονιές μας, που χτυπάνε τη δημόσια Παιδεία, που ευθύνονται για την υποχρηματοδότηση των σχολείων, για τα προβλήματα στέγασης και τα επικίνδυνα κτίρια. Στις 18 και στις 19 Δεκέμβρη θα είμαστε στους δρόμους, μαζί με τους γονείς και τους εργαζόμενους!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ