Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπόσιο του ΚΚ Τουρκίας για το Σοσιαλιστικό Μέλλον

Ο ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, στο άνοιγμα των εργασιών του Συμποσίου
Ο ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, στο άνοιγμα των εργασιών του Συμποσίου
Στις 7-8 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα επιστημονικό συμπόσιο του ΚΚ Τουρκίας με θέμα το Σοσιαλιστικό Μέλλον και τον Κεντρικό Σχεδιασμό.

Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στη λέσχη των αποφοίτων του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής, υπό την αιγίδα της «Ακαδημίας Επιστήμης και Διαφωτισμού», ερευνητικής, επιστημονικής δομής του ΚΚ Τουρκίας, που αποσκοπεί στη διάδοση της διαλεκτικής υλιστικής προσέγγισης στην επιστήμη και στην οργάνωση της επιστημονικής έρευνας στις διάφορες φυσικές και κοινωνικές επιστήμες υπό το πρίσμα του μαρξισμού - λενινισμού.

Στις εργασίες του συμποσίου συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία, πέραν του συμποσίου, να ανταλλάξει σκέψεις με τους Τούρκους κομμουνιστές για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις δύο χώρες και την παραπέρα προώθηση της συνεργασίας των κομμάτων.

Μιλώντας στην έναρξη των εργασιών, ο ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, αναφερόμενος στη σχέση επιστήμης και πολιτικής, υπογράμμισε την ευθύνη του Κομμουνιστικού Κόμματος να μελετάει εγκαίρως τα θεωρητικά ζητήματα και να μην αναβάλλει τη συζήτηση των προβλημάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης για μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Ξεχωριστή στιγμή στο άνοιγμα του συνεδρίου ήταν η βράβευση 4 μαθητών που διακρίθηκαν ανάμεσα σε άλλους σε διαγωνισμό ζωγραφικής γύρω από το θέμα του συμποσίου.

Τις εργασίες του συμποσίου παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πάνω από 300 πανεπιστημιακοί, φοιτητές και πρωτοπόροι εργαζόμενοι, ενώ μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο κομμουνιστής δήμαρχος του Ντερσίμ, Φατίχ Μάτσογλου.

Ο χαιρετισμός του ΚΚΕ

Χαιρετίζοντας το άνοιγμα των εργασιών εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Μάκης Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η θεωρητική προετοιμασία και η δημιουργική ανάπτυξη του μαρξισμού - λενινισμού είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να παίξει κάθε ΚΚ το ρόλο του ως επαναστατικής πρωτοπορίας.

Στη συνέχεια τόνισε:

«Σ' αυτόν το δύσκολο δρόμο της προσπάθειας διαμόρφωσης σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής βαδίζουν μαζί το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ και συμβάλλουν τόσο με την έκδοση της Διεθνούς ΚΟΜΕΠ όσο και με τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας.

Αυτή η κοινή προσπάθειά μας έχει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή σύνθετη συγκυρία, όπου σημειώνεται επιβράδυνση της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας. Σε μια συγκυρία που τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφορετικών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή μας μπορούν να οδηγήσουν σε απότομη όξυνση της ταξικής πάλης.

Η ελληνική αστική τάξη συμμετέχει ενεργά στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα νέα στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων που λειτουργούν στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί συστηματικά τα σημερινά σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών στην περιοχή που καθορίζονται απ' τη Συνθήκη της Λοζάνης και το Διεθνές Δίκαιο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Συρίας και το απαράδεκτο Μνημόνιο Συνεργασίας με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Βήμα βήμα η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει νέα τετελεσμένα στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, της Κρήτης και της Κύπρου, γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου, και να διαπραγματευτεί από καλύτερες θέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία.

Η πλούσια ιστορική πείρα αποδεικνύει ότι οι λαοί μόνο συμφορές μπορούν να περιμένουν απ' την όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Πρέπει να σημαδέψουν τον κοινό τους αντίπαλο, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και γενικότερα τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων που απειλούν την ειρήνη στην περιοχή.

Το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ πρωταγωνιστούν σήμερα στον αγώνα ενάντια στα σχέδια ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, καθώς και ενάντια στα σχέδια επιβολής νέων συμφωνιών ιμπεριαλιστικής ειρήνης που θα επιβληθούν στους λαούς με το πιστόλι στον κρόταφο.

Ταυτόχρονα, αγωνιζόμαστε στην Τουρκία και στην Ελλάδα για να μην εγκλωβίζεται η δυσαρέσκεια απ' την κυβερνητική πολιτική, από τα άλλα αστικά κόμματα και ιδιαίτερα τα σοσιαλδημοκρατικά.

Βαδίζουμε μαζί με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης και της υπεροχής του μαρξισμού - λενινισμού. Οι εξελίξεις του 21ου αιώνα θα επιβεβαιώσουν ότι το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».

Σημαντικές επιστημονικές παρεμβάσεις και προβληματισμός

Το συμπόσιο προετοιμάστηκε για πάνω από ένα χρόνο, με θεματικές συζητήσεις και αποστολή μελετητικής ομάδας του ΚΚΤ στη Ρωσία για σχετική έρευνα στα σοβιετικά αρχεία.

Στη διάρκεια των τριών ημερών παρουσιάστηκαν 26 τεκμηριωμένες εισηγήσεις σε θεματικούς κύκλους πάνω σε μια μεγάλη γκάμα ζητημάτων: Από θέματα περιβάλλοντος, Ενέργειας, βιομηχανίας, Υγείας, γλωσσικής πολιτικής, θέσης της γυναίκας, Εκπαίδευσης, μέχρι και ζητήματα αρχιτεκτονικής, πολεοδομικού σχεδιασμού και θεμάτων που άπτονται της συζήτησης γύρω από τη λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση. Οι παρουσιάσεις περιελάμβαναν τόσο αναφορές από την ιστορική πείρα των σοσιαλιστικών χωρών όσο και θεωρητικές και σύγχρονες επεξεργασίες. Μετά από κάθε θεματικό κύκλο ακολουθούσε συζήτηση. Η ομιλία του ΚΚΕ παρουσιάστηκε ως ξεχωριστή θεματική ενότητα. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ορισμένα αποσπάσματα, ενώ ολόκληρη η ομιλία θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος της ΚΟΜΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ