Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σαν μια γροθιά να παλέψει ο λαός για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του στο τέλος της συζήτησης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως τα προβλήματα που ακούστηκαν στη σύσκεψη, όπως και συνολικά τα λαϊκά προβλήματα, θα πρέπει ο λαός της περιοχής να τα παλέψει «σαν ένας άνθρωπος, σα μια γροθιά», ανεξάρτητα από ιδεολογικές αντιλήψεις, θεωρητικές προσεγγίσεις, κομματικές εντάξεις, αλλά με βασικό κριτήριο το ότι είναι εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες που προσπαθούν με την οικογένειά τους να στεριώσουν μια μικροεπιχείρηση, άλλοι είναι επιστήμονες που σπουδάζουν και θέλουν ένα μέλλον καλό.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως το ΚΚΕ δεν μαθαίνει τώρα αυτά τα προβλήματα που αναδεικνύουν σταθερά και παλεύουν οι Κομματικές Οργανώσεις στην περιοχή, και σε κεντρικό επίπεδο με τις παρεμβάσεις μέσα κι έξω από τη Βουλή - με βάση και τη δύναμη που του έδωσε ο ελληνικός - αλλά, αντίθετα, η επίσκεψη έχει και το νόημα να προβληθούν τα προβλήματα αλλά και τα αιτήματα, είτε αυτά αφορούν τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, είτε αφορούν την αγροτική παραγωγή είτε τους εργαζόμενους στον τουρισμό είτε αφορούν άλλα ζητήματα, την Παιδεία, την Υγεία.

Ενώ αναφέρθηκε στη σημασία που έχει «η ανοιχτή αυτή γραμμή», σημειώνοντας πως η δύναμη, η απήχηση του λόγου του ΚΚΕ είναι πολλαπλάσια και μέσα στη Βουλή και μέσα στην κοινωνία, γιατί ακριβώς έχει σταθερότητα θέσεων, έχει καθαρές θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα και κυρίως έχει αγωνιστικότητα, δεν το βάζει κάτω, δεν βάζει την ουρά στα σκέλια, δεν υποχωρεί σε θέματα αρχών, σε αυτά δηλαδή που αφορούν τα προβλήματα του ελληνικού λαού και την υπεράσπιση των συμφερόντων του.

Ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων ομίλων και όχι για τις λαϊκές ανάγκες

Ο Δ. Κουτσούμπας στη σύσκεψη φορέων στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μάλεμε
Ο Δ. Κουτσούμπας στη σύσκεψη φορέων στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μάλεμε
Παράλληλα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στη συζήτηση περί καπιταλιστικής ανάπτυξης σημειώνοντας πως το βασικό που πρέπει να δει ο λαός είναι πως αυτή η ανάπτυξη είναι για τα κέρδη των λίγων ομίλων, των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, που - όπως κάποιοι από αυτούς και στην κρίση - βλέπουν να βάζουν στο ταμείο τους περισσότερα, να βγάζουν περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό, να αναπτύσσουν τις επενδύσεις τους, την κερδοφορία τους, την ίδια ώρα που στο «ταμείο» του εργάτη, του αγρότη, του επαγγελματία, της λαϊκής οικογένειας δεν μπαίνει τίποτα.

Αυτό είναι το ζήτημα, σημείωσε, τονίζοντας πως ανάπτυξη για τα λαϊκά στρώματα σημαίνει π.χ. να παρθούν μέτρα πολιτικής προστασίας για τη ζωή του λαού, όπως στην περιοχή τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ επειδή οι κατασκευαστικοί όμιλοι δεν προσδοκούν μεγάλη κερδοφορία από αυτά, και την ίδια ώρα ακόμα και μετά από μεγάλες καταστροφές, όπως αυτές στην περιοχή, δεν γίνονται ούτε καν τα στοιχειώδη έργα αποκατάστασης. Ενώ έφερε και ανάλογα παραδείγματα και από άλλους τομείς όπως π.χ. αυτόν της αντισεισμικής προστασίας, όπου δεν έχουν γίνει ούτε καν οι στοιχειώδεις έλεγχοι σε εκατοντάδες σχολεία.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ακόμη πως ανάπτυξη για το λαό θα σήμαινε να μην πληρώνει ο αγρότης τα μαλλιά της κεφαλής του για να παράγει και μετά να μην μπορεί να ζήσει στοιχειωδώς την οικογένειά του, πόσο μάλλον να αναπτύξει παραπέρα την αγροτική παραγωγή με βάση και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα, επειδή τις τιμές ορίζουν οι μεγαλέμποροι και η ΕΕ που έχει προγράψει την αγροτική οικονομία στην Ελλάδα, ξεκληρίζει τους φτωχούς αγρότες.


Αναφέρθηκε ακόμη στο Ασφαλιστικό και στις νέες ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως με βάση αυτές μετά από μια ζωή που οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν εισφορές, αυτές θα παίζονται στον τζόγο των «επενδυτών» και στο τέλος οι εργαζόμενοι δεν θα ξέρουν καλά καλά αν θα πάρουν σύνταξη, ενώ έφερε και ως παράδειγμα για το τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη στον κλάδο του τουρισμού, όπου οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δουλεύουν το μισό χρόνο, με άσχημες συνθήκες δουλειάς, χαμηλά μεροκάματα, χωρίς συμβάσεις κ.ο.κ.

«Και βεβαίως, ανάπτυξη για μας είναι και η Υγεία», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και αναφέρθηκε στην κατάσταση των Αγροτικών Ιατρείων αλλά και του Νοσοκομείου Χανίων, στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, στις ελλείψεις σε μηχανήματα, ακόμα και σε κτίρια, που στάζουν και βάζουν κουβάδες από κάτω το χειμώνα και πάει λέγοντας σε νοσοκομεία τον 21ο αιώνα...

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέδειξε ακόμη τη σημασία για όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να μην έχουν αυταπάτες ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν τάχα να λυθούν από αυτούς που τα δημιουργούν, αλλά και στην ανάγκη να αποκρούσουν τις τάχα «μοντέρνες» θεωρίες, με τις οποίες προωθείται η προσπάθεια να σημάνει «σιγή νεκροταφείου», να χτυπηθεί η συλλογική οργάνωση και πάλη, να υποκατασταθεί από απρόσωπες διαδικασίες ο ζωντανός διάλογος και η συζήτηση στο λαό, αναδεικνύοντας τη σημασία να οικοδομηθεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, όπου θα είναι ενωμένος ο εργαζόμενος λαός, όσοι έχουν συμφέρον να παλέψουν ενάντια στο σάπιο σύστημα, για το δίκιο τους. Εκεί είναι τα πραγματικά προβλήματα και η συζήτηση και όχι να περιμένουμε σε κάποιες «κορυφές» να συνεργαστούν και «να τα βρουν», σημείωσε.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα καλέσματα περί «εθνικής» ομοψυχίας για τα Ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζοντας τα ψέματα της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων που παρουσιάζουν ως «σωτήρες» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που αποκαλύπτονται σήμερα. Ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων πως η λογική και τα κάλπικα διλήμματα που επιστρατεύουν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα πως το παζάρεμα και η υποχώρηση από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι τάχα για να μη γίνει πόλεμος, κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και το λαό από τους μεγάλους κινδύνους, αναδεικνύοντας με παραδείγματα το τι σημαίνει η εμπλοκή όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για πολεμικές συγκρούσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ